قالیباف جزئیاتی از تفاهمنامه پایان جنگ را تشریح کرد

فروش ۴۰ میلیون بشکه نفت بعد از پایان محاصره دریایی

قدرت داخلی و میدان قوی ضمانت حقیقی اجرای تفاهم برای کشور است


 
رئیس هیأت مذاکره‌کننده ایران سه‌شنبه شب در یک برنامه ضبط شده تلویزیونی درباره تفاهمنامه پایان جنگ میان ایران و آمریکا و جزئیات آن توضیحاتی ارائه کرد. محمدباقر قالیباف در خلال توضیحات فنی خود درباره بندهای تفاهمنامه گلایه‌ای هم از برخی جریان‌های سیاسی کرد که در اظهارنظرهای خود، به مواضع و توضیحات طرف ایرانی توجه نمی‌کنند و برای انتقاد از مذاکرات و تیم مذاکره‌کننده به مواضع طرف آمریکایی استناد می‌کنند. رئیس مجلس در این بخش از سخنانش گفت: «این دوستانی هم که حرف ترامپ فاسق را قبول دارند و حرف ما را نمی‌خواهند قبول کنند یک بار به برادر دینی خودشان اعتماد کنند حالا اگر با من قالیباف هم مشکل سیاسی دارید، چرا ملت را اذیت می‌کنید؟ این کار واقعاً انصاف نیست، ما مگر در میدان نیستیم؟ می‌خواهیم حقوق ملت را بگیریم. شما چرا مشکل شخصیتان با من و مشکل سیاسی را اینجا می‌آورید و می‌خواهید حقوق ملت را از بین ببرید؟! این از انصاف به دور است.»

توقف پخش گفت‌و‌گو و توضیح مجلس
این برنامه البته به دور از حاشیه هم نبود چنانکه گفت‌و‌گوی تلویزیونی هنوز به پایان نرسیده بود و بخش‌هایی از توضیحات رئیس تیم مذاکره‌کننده باقی مانده بود که پخش آن از سیما متوقف شد. این اتفاق واکنش‌های انتقادی زیادی را علیه صداوسیما به دنبال داشت تا جایی که مرکز رسانه مجلس شورای اسلامی در اطلاعیه‌ای توضیح داد: «به اطلاع هموطنان عزیز می‌رساند در راستای اجرای امر رهبری معظم انقلاب مبنی بر پیگیری شروط مشخص شده در یادداشت تفاهم اسلام‌آباد، جناب آقای دکتر قالیباف، رئیس قوه مقننه و رئیس هیأت مذاکره‌کننده کشورمان برای ارائه گزارش به مردم، گفت‌و‌گویی تبیینی را طبق هماهنگی با سازمان صداوسیما انجام دادند که این گفت‌و‌گو بیش از ۲ساعت قبل از زمان پخش به آن سازمان تحویل داده شد؛ اما متأسفانه پخش این گفت‌و‌گو از میانه آن متوقف شد. این در حالی است که این گفت‌و‌گو به شکل ضبطی بوده و کمترین وظیفه مسئولان سازمان صداوسیما این بود که اگر خلاف رویه‌ها تصمیم به عدم پخش بخشی از گفت‌و‌گو داشتند، آن را با این مرکز هماهنگ می‌کردند. شایان ذکر است موضوعات پخش نشده شامل پاسخ به ادعای کذب بازرسی آژانس از سایت‌های هسته‌ای ایران، جزئیات پیگیری آزادسازی اموال بلوکه شده، اعتبار ۳۰۰میلیارد دلاری بازسازی در متن تفاهم، روشنگری درباره دروغ پردازی‌های ترامپ و تبیین پیام راهبردی رهبرمعظم انقلاب در ۲۸ خرداد است.»
 
اولویت اول در مذاکرات سوئیس
لبنان بود
محمدباقر قالیباف با اشاره به مذاکرات هیأت‌های ایرانی و آمریکایی با حضور هیأت‌های میانجی در سوئیس گفت: «اولویت اول ما موضوع لبنان بود. پس از پیگیری‌های مداوم، شرایط بسیار متفاوت از گذشته شد. در حال حاضر، توافق شده است که ایران، آمریکا و لبنان، یک «کمیته‌ مشترک» برای نظارت بر پایان جنگ و بازگرداندن حاکمیت ملی به لبنان مستقر کنند. ما اکنون در مرحله‌ پیگیری اجرای این کمیته هستیم.» وی افزود: «تلویزیون‌ها گاهی درگیری‌های کوچک در لبنان را بیش از حد برجسته می‌کنند؛ اشکالی ندارد، اما گاهی لازم است این را نیز بازگو کنند که جنگ لبنان چه شرایط دشواری را پشت سر گذاشته است. ما روزهایی را پشت سر گذاشتیم که حتی در یک روزِ آتش‌بس، به دلیل حملات دشمن، حدود ۱۰۰۰ مجروح و نزدیک به ۳۰۰ نفر شهید داشتیم. روزهایی هم بوده که در حد تیربار یا پهپاد، درگیری‌های پراکنده داشتیم. تثبیت کامل شرایط، قطعاً زمان خواهد برد؛ اما اینها دقیقاً همان پیگیری‌های جدی ماست که می‌گوییم گفت‌و‌گوها ادامه دارد. تا زمانی که پنج بند تفاهم (که یکی از آنها مربوط به لبنان است) به‌طور کامل تثبیت و نهایی نشود، ما به مرحله بعدی اجرای سایر بندها نخواهیم رفت.»
 
 مذاکره یک روش مبارزه است
قالیباف مذاکره را روش مبارزه دانست و گفت: «این موضوع دقیقاً با استراتژی عقلانیت انقلابی همخوانی دارد. در این نگاه مذاکره نه به معنای سازش، بلکه به معنای انتقال میدان درگیری از یک حوزه‌ هزینه‌زا به حوزه‌ مدیریت تنش یعنی دیپلماسی است، بدون آنکه بازدارندگی نظامی کشور تضعیف شود. مذاکره با دشمنی که سابقه‌ بدعهدی دارد، مستلزم آن است که دست پر همیشه روی میز باشد. در واقع، قدرت نظامی پشتیبان حقوقی دیپلماسی است.» وی بیان کرد: «اگر دیپلماسی بتواند با کمترین هزینه، از شهادت نیروها جلوگیری کند و شرایط زیستی مردم را بهبود ببخشد، به کار بستن آن یک ضرورتِ عقلانی است. این نگاه تضادی با مبارزه ندارد، بلکه مکمل آن است یعنی حفظ جان سرمایه‌های انسانی برای نبرد در زمان ضروری‌تر.»
وی تأکید کرد: «میدان و دیپلماسی دو لبه‌ یک قیچی هستند. اگر یکی از این دو حذف شود، قدرت چانه‌زنی‌ کشور دچار آسیب می‌شود. ‌چالش اصلی در این مسیر، اقناع داخلی است، اینکه چگونه می‌توان نشان داد که این کاهش درگیری‌ها نه به معنای عقب‌نشینی، بلکه به معنای مدیریت هوشمندانه برای تداوم مبارزه است.» قالیباف اظهار کرد: «اجرای یادداشت تفاهم منوط به پایان جنگ در ایران و لبنان، رفع محاصره، بازگشایی تنگه، صادرات نفتی و آزادسازی پول‌های بلوکه شده است. طبق بند۱۳ یادداشت تفاهم و پس از امضا، آغاز آن منوط به اجراهای بندهای(۱، ۴، ۵، ۱۰ و ۱۱) این یادداشت تفاهم است. این آغاز شامل پایان جنگ در ایران و لبنان، رفع محاصره، بازگشایی تنگه هرمز به مرور، صادرات نفتی و مشتقات و آزادسازی پول‌های بلوکه شده است.»

محاصره دریایی زودتر از انتظار برداشته شد
قالیباف گفت: «در بند چهار نوشته شده بلافاصله با امضای این یادداشت تفاهم ایالات متحده آمریکا شروع به رفع محاصره دریایی کند و از هرگونه مزاحمت یا ممانعت علیه جمهوری اسلامی ایران خودداری نماید و ظرف ۳۰ روز به محاصره دریایی به طور کامل پایان دهد. امضای اولیه یادداشت تفاهم که انجام‌ شد ما از طرف مقابل قول گرفتیم شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان به عنوان میانجی پایان جنگ و ترامپ همان شب پایان محاصره دریایی را اعلام کند یعنی اصلاً به ۳۰ روز نرسید که نشانه قدرت میدان و قدرت دیپلماسی است.»
رئیس مجلس افزود: «از روزی که محاصره را برداشتیم تا امروز، بیش از ۴۰ میلیون بشکه نفت صادر کردیم. این در کمتر از 12-10 روز اتفاق افتاد ولی در طول قریب به پنجاه و خرده‌ای روز، ما واقعاً یک بشکه نفت هم صادر نکرده بودیم.»
رئیس تیم مذاکره کننده ایران با اشاره به تجربه پیشین بدعهدی آمریکا در برابر توافق برجام، تأکید کرد: «قدرت داخلی و میدان قوی تنها ضمانت حقیقی برای کشور است. قدرت آفندی و توان موشکی، به‌هیچ‌وجه قابل مذاکره نیست. حضور پرشور و شبانه‌روزی مردم با هر سلیقه و گرایشی در میدان، گواه این ایستادگی است.» قالیباف تصریح کرد: «در حوزه هسته‌ای نیز ما با پایبندی به مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و عضویت در معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، تأکید داریم که غنی‌سازی حق مسلم ماست.» 
اقدام در برابر اقدام
قالیباف تأکید کرد: «اگر اقدام خلاف در حوزه پایان جنگ در بند یک انجام دهند، دقیقاً ما اقدام در برابر اقدام داریم. همین اتفاقاتی که در تنگه هرمز می‌افتد، همین اتفاقاتی که حزب‌الله در لبنان پاسخ می‌دهد، حتی در جایی لازم بود ما دو نوبت موشک به رژیم صهیونیستی، به خاطر اقدامی که در لبنان انجام داده بود بزنیم، که جزو پایان جنگ بوده، ما عکس‌العمل نشان دادیم.»
رئیس تیم مذاکره کننده ایران گفت: «موضع ما این است که تردد و رفت‌وآمد در این تنگه روزبه‌روز افزایش یابد و اهمیت آن بیشتر شناخته شود. ما با مدیریت خود به دنیا نشان می‌دهیم که تنگه هرمز بیش از هر زمان دیگری امن است و به کشورها اطمینان می‌دهیم که بدون توجه به فضاسازی‌های آمریکا، می‌توانند به رفت‌وآمد خود ادامه دهند. آنچه قطعاً جلوی آن را می‌گیریم، دخالت آمریکاست، اما در سایر موارد کاملاً قوانین بین‌المللی را رعایت می‌کنیم.» قالیباف ادامه داد: «یکشنبه هفته قبل که ما به محل مذاکرات رفتیم، وزارت خزانه‌داری آمریکا (OFAC) رسماً معافیت‌ها یا به اصطلاح مجوزهای صدور نفت، مشتقات نفتی و بازگشایی کانال‌های بانک مرکزی را روی وبسایت خود بارگذاری کرد. این بدین معناست که تمام فرآیندهای لازم برای فروش نفت، پتروشیمی و مشتقات آن - اعم از عملیات بانکی، تراکنش‌های بانک مرکزی، امور بیمه‌ای و حمل‌ونقل - آزاد شده است. پیش از این به دلیل تحریم‌ها مجبور بودیم نفت خود را با تخفیف به فروش برسانیم اما امروز، نفت ایران به قیمت نفت برنت و با نرخ بین‌المللی به فروش می‌رسد.»
 
نباید تنگه هرمز را 
به ضد خودش تبدیل کنیم
قالیباف تأکید کرد: «درباره گرفتن هزینه در برابر خدمات در تنگه هرمز، ما گفتیم بدون هزینه فقط برای ۶۰ روز این اقدام انجام شود که این اقدام به دلیل اصراری بود که کشورهای ساحلی خلیج فارس داشتند، چرا که برخی کشتی‌ها با آغاز جنگ و بسته شدن تنگه در منطقه مانده بودند. ما متعهدیم که ظرف ۳۰ روز موانع فنی در تنگه هرمز نظیر ایمنی و مین‌ها را به قبل از جنگ برگردانیم و تا ۶۰ روز هم از کشتی‌ها هزینه دریافت نکنیم. بر اساس بند 5 تفاهمنامه حاکمیت تنگه هرمز با ایران و عمان است. ما نباید تنگه را به ضد خودش تبدیل کنیم. تنگه وقتی ارزشمند است که روز‌به‌روز تردد در آن بیشتر شود، نه کمتر.»