فعالان اقتصادی در نشست با رئیس‌جمهوری درخواست‌های خود را مطرح کردند

هفت مطالبه بخش خصوصی از پزشکیان

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری در نشست مشترک با اعضای اتاق بازرگانی تهران و فعالان بخش خصوصی، تقویت بخش خصوصی را معادل تقویت قدرت اقتصادی و ملی کشور دانست و تأکید کرد که میدان اصلی تقابل امروز، «جنگ اقتصادی» است؛ جنگی که هدف آن تضعیف معیشت مردم و کاهش تاب‌آوری اقتصاد ایران عنوان شد. او با اشاره به فشار تحریم‌ها، ناترازی‌های داخلی و تهدیدات خارجی، نقش تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان را در حفظ ثبات بازار و تأمین نیازهای مردم «راهبردی و تعیین‌کننده» توصیف کرد و از تلاش فعالان اقتصادی در روزهای دشوار اخیر قدردانی کرد. پزشکیان همچنین از آمادگی دولت برای اصلاح فرآیندها، بازنگری مقررات و حتی اصلاح قوانین در حوزه‌های ارزی، بانکی، گمرکی و مالیاتی خبر داد و تأکید کرد که دولت اجازه نخواهد داد بخش خصوصی در شرایط جنگ اقتصادی آسیب ببیند. در این نشست که با حضور وزرای کشور، اقتصاد و جهاد کشاورزی و استاندار تهران برگزار شد، مشکلات و مطالبات فعالان اقتصادی بررسی و دستور پیگیری آنها به دستگاه‌های اجرایی صادر شد. رئیس‌جمهوری همچنین بر ضرورت همکاری دولت، بخش خصوصی و سایر قوا و مقابله با رانت، فساد و ویژه‌خواری تأکید کرد.نشست مشترک اعضای هیأت نمایندگان اتاق تهران، نمایندگان تشکل‌های اقتصادی و فعالان بخش خصوصی با مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری، با حضور جمعی از وزرا و مدیران دولتی برگزار شد. رئیس‌جمهوری با تأکید بر اینکه بار اصلی «جنگ اقتصادی» بر دوش فعالان اقتصادی است، اعلام کرد دولت آمادگی دارد با اصلاح فرآیندها، بازنگری مقررات و همکاری با بخش خصوصی، موانع فعالیت اقتصادی را کاهش داده و تاب‌آوری اقتصاد کشور را تقویت کند. در این نشست، فعالان اقتصادی مهم‌ترین مشکلات و مطالبات خود را در حوزه‌های ارزی، تجاری، مالیاتی، انرژی، تولید، حمل‌ونقل و اقتصاد دیجیتال مطرح کردند و خواستار کاهش تصدی‌گری دولت، اصلاح مقررات متناسب با شرایط بحرانی کشور و اعتماد بیشتر به بخش خصوصی شدند.
 
آنچه بخش خصوصی مطالبه کرد
علیرضا کیانی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، راهکارهایی برای جبران خسارت‌های ناشی از جنگ تحمیلی و تأمین مالی بخش تولید ارائه کرد. او پیشنهاد داد بانک‌ها سپرده‌های ارزی خارجی را جذب کرده و از طریق انتشار اوراق مالی، منابع لازم را در اختیار صنایع مولد مانند فولاد و پتروشیمی قرار دهند. او همچنین خواستار ایجاد میزهای ویژه همکاری با پاکستان و ترکیه برای تسهیل تهاتر کالا، واردات و ارتباطات بانکی شد. کیانی به ظرفیت همکاری مالی با روسیه نیز اشاره و عنوان کرد:« با فعال‌سازی منابع ارزی موجود در بانک‌های روسی و استفاده از اهرم‌های مالی، امکان تأمین اعتبار چند میلیارد دلاری برای واردات کالاهای اساسی وجود دارد.»
در ادامه، علیرضا محمدی دانیالی، رئیس انجمن صنایع لوازم خانگی، با اشاره به رشد تولید این صنعت طی سال‌های اخیر، کاهش شدید تخصیص ارز در سال ۱۴۰۴ را یکی از مهم‌ترین مشکلات تولیدکنندگان دانست. او توضیح داد محدودیت‌های ثبت سفارش و تأخیر در تخصیص ارز باعث کاهش تولید و دشواری تأمین کالا شده و خواستار تدابیر فوری برای تأمین ارز موردنیاز صنایع و کالاهای مصرفی مردم شد.

تجار با بوروکراسی مواجهند
محمدرضا غفراللهی، رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق تهران، بر ضرورت اعتماد واقعی به بخش خصوصی تأکید و تصریح کرد: «اگرچه در سخنان رسمی بر اهمیت بخش خصوصی تأکید می‌شود، اما در عمل فعالان اقتصادی با بی‌اعتمادی و بوروکراسی سنگین مواجهند.» او به مشکل استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان اشاره کرد و گفت: «نقدینگی فعالان اقتصادی در فرآیندهای طولانی اداری بلوکه می‌شود.» غفراللهی همچنین خواستار واگذاری برخی وظایف اجرایی دولت، از جمله برگزاری نمایشگاه‌ها، به بخش خصوصی شد و تأکید کرد:« سیاست‌گذاری‌ها باید به سمت توسعه صادرات و استفاده از ظرفیت‌های واقعی اقتصاد کشور حرکت کند.»

انتقاد از نگاه تصدی گری به برق
حمیدرضا صالحی، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، توسعه صنعت برق و زیرساخت انرژی را شرط اساسی رشد اقتصادی دانست. او با انتقاد از نگاه دولت‌ها به مالکیت و تصدی‌گری در صنعت برق، اظهار کرد: «این نگرش مانع توسعه سرمایه‌گذاری شده است.» صالحی پیشنهاد داد: «بخشی از مدیریت ظرفیت نیروگاهی به بخش صنعت واگذار شود تا هم قیمت برق صنعتی کاهش یابد و هم سرمایه‌گذاری در این بخش رونق بگیرد.» او همچنین تأکید کرد:« دولت باید بیشتر نقش تنظیم‌گر و سیاست‌گذار داشته باشد تا مجری مستقیم.»

لزوم تغییر اداره اقتصاد ایران 
عباس آرگون، عضو هیأت رئیسه اتاق تهران، شرایط اقتصادی کشور را ناشی از فضای جنگی دانست و عنوان کرد: «اقتصاد ایران دیگر با قواعد عادی قابل اداره نیست.» او به اختلال در حمل‌ونقل، تجارت خارجی، نقل‌وانتقال مالی، محدودیت‌های ارزی و اینترنتی و افزایش هزینه‌های تولید اشاره کرد و خواستار انعطاف بیشتر در حوزه‌های مالیاتی، بانکی، بیمه‌ای و تجاری شد. آرگون تأکید کرد: «حمایت اقتصادی نباید فقط محدود به بخش تولید باشد، بلکه تجارت، خدمات، حمل‌ونقل، کشاورزی و اقتصاد دیجیتال نیز باید مورد حمایت قرار گیرند.»
داوود رنگی، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، به مشکلات صنعت پرورش طیور پرداخت و قیمت‌گذاری دستوری و محدودیت‌های استانی در جابه‌جایی مرغ را از عوامل اصلی اختلال در تولید دانست. او همچنین از مطالبات معوق واردکنندگان نهاده‌های دامی سخن گفت و خواستار تسریع در ترخیص کالاهای اساسی از مرزها شد.

وضعیت اینترنت 
به حالت قبل برگردد
در بخش دیگری از نشست، مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران، وضعیت اینترنت و محدودیت‌های فضای مجازی را یکی از مهم‌ترین مشکلات اقتصاد دیجیتال دانست. اواظهار کرد:« قطعی و محدودیت اینترنت خسارت سنگینی به کسب‌وکارها وارد کرده و موجب تعطیلی برخی فعالیت‌ها، افزایش بیکاری و مهاجرت نخبگان شده است.» نوربخش همچنین نسبت به گسترش فیلترینگ و بازار VPN هشدار داد و خواستار بازگشت وضعیت اینترنت به حالت عادی شد.

درخواست تسهیل شرایط واردات
محمدرضا تقی‌گنجی، رئیس انجمن صنفی زنجیره ارزش صنعت تایر، بر ضرورت تسهیل واردات بدون انتقال ارز تأکید و تصریح کرد: «مقررات پیچیده بانک مرکزی استفاده از این روش را دشوار کرده است.» او همچنین پیشنهاد استفاده بیشتر از ظرفیت بنادر کراچی و چابهار برای حمل‌ونقل کالا را مطرح کرد و خواستار تعیین تکلیف خصوصی‌سازی خودروسازی‌ها و مطالبات قطعه‌سازان شد. هرویک یاریجانیان، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران با انتقاد از فرآیند پیچیده ثبت سفارش، حذف یا تعلیق موقت این فرآیند را خواستار شد. او پیشنهاد کرد: «دولت برای یک دوره سه‌ماهه از مداخله مستقیم در بازار بکاهد و برخی مقررات محدودکننده از جمله الزامات مرتبط با گواهی‌های مالیاتی را متوقف کند تا فعالیت اقتصادی تسهیل شود.»
حسن افراشته‌پور، عضو هیأت‌مدیره انجمن غلات ایران، نیز خواستار پرداخت به‌موقع بدهی‌های دولت به بخش خصوصی شد و چنین گفت: «تأخیر در پرداخت‌ها، برنامه‌ریزی اقتصادی را مختل می‌کند.» او بر ضرورت کاهش مداخلات دولت و اصلاح سازوکارهای مالیاتی تأکید کرد.

جلوی ورود دلالان به بازار پتروشیمی را بگیرید
سعید ترکمان، رئیس انجمن ملی صنایع پلیمر، از التهاب بازار مواد اولیه پتروشیمی و ورود واسطه‌ها به این بازار انتقاد کرد. او ادامه داد: «بخش مهمی از تقاضاها در بازار واقعی نیست و برخی واحدهای غیرواقعی موجب افزایش قیمت‌ها شده‌اند.» ترکمان پیشنهاد داد با همکاری تشکل‌های تخصصی، ساماندهی بازار و پالایش تقاضاها انجام شود. همچنین نماینده انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر از مطالبات معوق فعالان این صنعت و هزینه‌های بالای الزامات جدید پروژه‌ها سخن گفت و خواستار انعطاف بیشتر دولت شد.
احمدرضا فرشچیان، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، با انتقاد از تمرکز سیاست‌گذاری‌ها بر توزیع ارز به جای خلق ارز، عنوان کرد:« کشور فاقد ساختار مشخص برای توسعه صادرات و افزایش درآمدهای ارزی است.» او همچنین به مطالبات حدود ۴ میلیارد دلاری واردکنندگان از دولت و افزایش هزینه حمل‌ونقل بین‌المللی اشاره کرد و خواستار به رسمیت شناختن این شرایط در فرآیندهای نظارتی و مالیاتی شد. فرشچیان همچنین پیشنهاد تهاتر مطالبات مالیاتی صادرکنندگان با بدهی‌های آنان را مطرح کرد.
در ادامه، محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق تهران، اعلام کرد مطالبات و پیشنهادهای فعالان اقتصادی به‌صورت مکتوب جمع‌آوری و برای تدوین راهکارهای اجرایی به دفتر رئیس‌جمهوری ارائه خواهد شد. او اصلاح سیاست‌های ارزی، اصلاح قیمت انرژی، کاهش مداخله دولت و حذف قیمت‌گذاری دستوری را از مطالبات اصلی بخش خصوصی دانست.
شهاب جوانمردی، نایب‌رئیس اتاق تهران، نیز بر اهمیت زیرساخت‌های دیجیتال برای تاب‌آوری اقتصاد کشور تأکید کرد و هشدار داد: «بی‌توجهی به توسعه فناوری و اقتصاد دیجیتال در آینده آسیب‌های جدی ایجاد خواهد کرد.» او افزود: «شرایط اقتصادی کشور نیازمند سیاست‌گذاری‌های جدید و متناسب با وضعیت فعلی است.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و سی و شش
 - شماره نه هزار و سی و شش - ۰۹ خرداد ۱۴۰۵