مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در گفت وگو با «ایران»:

چراغ موزه هنرهای معاصر اهواز بعد از ۱۰ سال روشن می‌شود

سعیده احسانی‌راد 
گروه فرهنگی

موزه هنرهای معاصر اهواز که حدود 10 سال در تعطیلی و رکود بود، قرار است طی رویدادی با برپایی نمایشگاه «سرزمین خورشید» دوباره آغاز به کار کند.
این نمایشگاه به همت معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری خوزستان، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان و‌ مرکز هنرهای تجسمی برگزار می‌شود؛ نمایشگاهی است با مشارکت گالری‌داران تهران و هنرمندان بومی‌.
رویداد و نمایشگاه هنرهای تجسمی «سرزمین خورشید» با نمایش آثاری از گنجینه موزه هنرهای معاصر اهواز، عکس‌های پشت‌صحنه فیلم‌های سینمایی احمدرضا درویش و همچنین آثاری دیده نشده از عکس‌های جنگ رمضان و دفاع مقدس هشت‌ساله، در محل موزه هنرهای معاصر اهواز برگزار خواهد شد.
حسین براتی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در گفت‌و‌گو با «ایران» با تشریح آخرین وضعیت موزه هنرهای معاصر اهواز، این مجموعه را یکی از بناهای کم‌نظیر فرهنگی کشور دانست و گفت: «موزه هنرهای معاصر اهواز با حدود ۵ هزار مترمربع زیربنا در دو طبقه و در مرکز شهر اهواز واقع شده است.»
او افزود: «این مجموعه از سال 1384 تا 1395، میزبان بسیاری از رخدادها، جشنواره‌ها، رقابت‌های ملی، بین‌المللی و منطقه‌ای بود و به محلی برای حضور فرهیختگان و چهره‌های برجسته هنرهای تجسمی کشور و استان خوزستان تبدیل شده بود.»

 احیا، مرمت و بازسازی
براتی ادامه داد: «در مقطعی، بر اساس سیاست واگذاری اماکن فرهنگی به بخش خصوصی، موزه هنرهای معاصر اهواز نیز به بخش خصوصی واگذار شد. هرچند برخی از این واگذاری‌ها موفق بود، اما در مواردی نیز نتایج مطلوبی حاصل نشد که موزه هنرهای معاصر اهواز از جمله همین موارد است. این روند به بروز منازعات و مشکلاتی انجامید و در نهایت این مجموعه به‌تدریج از چرخه خدمت‌رسانی به حوزه فرهنگ و هنر خارج شد.»
او با اشاره به غیرفعال شدن این مرکز از سال ۱۳۹۵ گفت: «هنگامی که یک مکان فرهنگی از روند طبیعی فعالیت، میزبانی رویدادها و ارائه خدمات خارج می‌شود، به‌تدریج از کانون توجه دور می‌ماند و دچار رکود، سکوت و فرسودگی می‌شود و به همین دلیل نیز این مجموعه از جایگاه نمادین و ظرفیت اصلی خود فاصله گرفت.»
براتی تصریح کرد: «پس از چندین سال رکود و بلاتکلیفی، موضوع موزه به یک پرونده قضایی تبدیل شد و اختلافات حقوقی با بخش خصوصی در اختیارگیرنده این مجموعه، به طرح شکایت قضایی انجامید. سال گذشته، پس از حضور در استان خوزستان، یکی از مأموریت‌های اصلی ما، احیا، مرمت و بازسازی این مجموعه و پیش از آن، رفع تصرف حقوقی و قضایی آن بود.»
او اظهار کرد: «این موضوع با همکاری مجموعه عالی دولت، استانداری خوزستان، دادگستری استان، دادستان عمومی و نیز مجموعه‌های انتظامی و امنیتی پیگیری شد و رفع تصرف حقوقی مجموعه انجام گرفت. پس از آن نیز تأمین منابع لازم برای احیای این ساختمان بزرگ و کم‌نظیر در دستورکار قرار گرفت.»
 
میزانسن دلنشین
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با تأکید بر اهمیت این مجموعه گفت: «این ساختمان از نظر معماری، موقعیت مکانی و پیشینه فرهنگی، واجد ارزش فراوانی است. موزه در مرکز شهر و در کنار ساحل کارون قرار دارد. رویدادهای ارزشمندی در این مکان برگزار شده و مردم نیز خاطرات خوبی از نمایشگاه‌ها و برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری آن دارند.»
براتی با اشاره به حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: «معاونت هنری وزارتخانه و اداره‌کل هنرهای تجسمی در مسیر احیای این ساختمان همراهی و حمایت لازم را داشته‌اند. در این زمینه، نشست‌هایی با معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز مدیرکل هنرهای تجسمی، هم در مرکز استان و هم در تهران، برای تقویت روند احیای این مجموعه برگزار شده است.»
او ادامه داد: «حتی در تفاهمنامه منعقدشده میان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و استاندار خوزستان برای احیای ظرفیت‌های حوزه فرهنگ، هنر و رسانه استان، یکی از مفاد اصلی، موضوع موزه هنرهای معاصر اهواز بود. این تفاهمنامه در اواخر سال گذشته منعقد شد، اما همزمانی آن با برخی مسائل همچون جنگ تحمیلی 40 روزه، روند اجرایی را با کندی مواجه کرد. با این حال، احیای موزه همچنان به‌صورت جدی در دستورکار قرار دارد.»

 گنجینه موزه استاندارد
براتی درباره وضعیت گنجینه موزه نیز گفت: «خوشبختانه آثار فاخر و ارزشمند گنجینه موزه هنرهای معاصر اهواز همچنان حفظ شده و در همان بخش گنجینه نگهداری می‌شود و امیدواریم به‌محض راه‌اندازی مجدد موزه، این ظرفیت در اختیار عموم مردم قرار گیرد.»
او در عین حال تأکید کرد: «با توجه به غیرفعال بودن موزه در سال‌های گذشته، استانداردهای لازم برای نگهداری آثار فاخر در این مجموعه، آن‌گونه که باید، رعایت نشده بود و این مسأله نیز از جمله موضوعاتی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.»
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان درباره برنامه‌های پیش‌ رو برای بازگشایی تدریجی این مجموعه گفت: «یکی از برنامه‌های جدی ما این است که در همین ایام، حتی به‌صورت محدود، بخشی از موزه را فعال کنیم و چراغ آن را در سطحی حداقلی روشن نگه داریم تا بارقه امیدی در میان هنرمندان استان و کشور ایجاد و این پیام منتقل شود که اراده‌ای مصمم برای احیای موزه وجود دارد.»
او درباره احتمال حضور برخی هنرمندان مطرح در اهواز نیز گفت: «در این زمینه برنامه‌ریزی‌هایی در حال انجام است، اما به دلیل پرهیز از اعلام زمان‌بندی قطعی پیش از نهایی شدن برنامه‌ها، ترجیح می‌دهیم فعلاً از اعلام جزئیات خودداری کنیم تا بدقولی یا برداشت نادرست برای اهالی فرهنگ و هنر ایجاد نشود. با این حال، این موضوع به‌صورت جدی در دستور کار اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، معاونت هنری و اداره‌کل هنرهای تجسمی وزارتخانه قرار دارد و امیدواریم به‌زودی شاهد تعریف و اجرای برنامه‌ای جذاب برای هنرمندان و اهالی فرهنگ و هنر باشیم.»

 

برش

200 میلیارد تومان برآورد اولیه راه اندازی موزه
حسین براتی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در پاسخ به پرسشی درباره زمان بهره‌برداری کامل از موزه گفت: «تحقق این هدف، منوط به فراهم شدن شرایط عادی و نیز اجرای مفاد تفاهمنامه میان استان و وزارتخانه است. خوشبختانه چارچوب‌های زیرساختی و تفاهمنامه‌ای این موضوع شکل گرفته، اما برای عملیاتی شدن آن، نیاز به پیگیری اجرایی و تأمین منابع مالی، چه در سطح ملی و چه در سطح استانی، وجود دارد.»
براتی در پاسخ به این پرسش که برای راه‌اندازی موزه چقدر تأمین اعتبار شده، گفت: «برآورد اولیه برای راه‌اندازی مجدد موزه هنرهای معاصر اهواز، رقمی در حدود ۲۰۰ میلیارد تومان است. این اعتبار باید برای رفع مشکلات تأسیساتی، شبکه برق، سیستم‌های سرمایش و گرمایش و همچنین مرمت بخش‌های مختلف ساختمان که دچار آسیب شده‌اند، تأمین شود تا بتوانیم در آینده نزدیک شاهد احیای مجدد این ظرفیت ارزشمند فرهنگی و هنری باشیم.»