زمینه شکار جنگنده‌های پیشرفته فراهم شده است

جمعه سیـاه فراموش‌نشدنی آمریکایی‌ها

تا لحظه تنظیم این گزارش و با گذشت حدود ۲۴ ساعت از اصابت و انهدام یک جنگنده پیشرفته آمریکایی در آسمان مرکزی ایران، همچنان ابهام بر سر سرنوشت خلبان یا خلبانان آن ادامه دارد. ابهامی که حالا به یکی از کانون‌های اصلی جنگ روایت‌ها تبدیل شده است. ایران با انتشار تصاویری از لاشه جنگنده و البته صندلی دست‌کم یک خلبان، اسناد این رهگیری موفق را منتشر کرده، اما در مقابل، برخی رسانه‌های آمریکایی تلاش کرده‌اند چهارچوبی مشخص برای این حادثه کم سابقه ارائه دهند. آنها مدعی‌اند جنگنده ساقط ‌شده از نوع F15E Strike  Eagle بوده و نیروهای آمریکایی موفق شده‌اند یکی از دو خلبان آن را از منطقه خارج کنند. با این حال، این روایت با پرسش‌های جدی مواجه است: عملیات نجات در چه شرایطی انجام شده؟ چرا هیچ تصویر یا گزارش میدانی از آن منتشر نشده؟ و مهم‌تر از همه، سرنوشت خلبان دوم چه شده است؟ این ابهامات زمانی پررنگ‌تر می‌شود که بدانیم چنین عملیات‌هایی برای آمریکایی‌ها معمولاً با پوشش رسانه‌ای کنترل ‌شده اما قابل استناد همراه است، در حالی که در این مورد، تقریباً هیچ نشانه‌ای از آن دیده نمی‌شود.
ابهام وقتی عمیق‌تر می‌شود که نهادهای رسمی آمریکایی همچنان سکوت اختیار کرده‌اند. نه سنتکام و نه پنتاگون هیچ اطلاعیه‌ای درباره این حادثه صادر نکرده‌اند. این سکوت، حتی در چهارچوب رویه‌های معمول نظامی نیز قابل توجه است و باعث می‌شود که ادعای نجات یکی از خلبانان نیز در‌هاله‌ای از تردید قرار گیرد. در واقع، فاصله میان روایت رسانه‌ای و موضع رسمی، این احتمال را تقویت می‌کند که بخشی از اخبار منتشر شده با هدف مدیریت افکار عمومی و کاهش اثرات روانی این اتفاق در جامعه داخلی ایالات متحده و به طور کلان در سطح دنیا باشد.
اما جمعه سیاهی که برای آمریکایی‌ها رقم خورد، تنها به این جنگنده محدود نمی‌شود. در جریان تلاش نیروهای آمریکایی برای یافتن خلبان یا خلبانان، یک فروندA-10 که مأموریت پشتیبانی نزدیک را برعهده داشت، بر فراز خلیج فارس هدف قرار گرفته و منهدم شده است. همزمان، دو بالگرد بلک‌هاوک ارتش ایالات متحده نیز در پی اصابت موفق، دچار آسیب جدی شده‌اند. هرچند طبق ادعای رسانه‌های آمریکایی، خدمه آنها توانسته‌اند با وجود جراحات، خود را به خاک عراق برسانند. این توالی رخدادها یعنی اینکه عملیات پدافندی ایران در روز جمعه صرفاً به یک هدف محدود نبوده، بلکه هرگونه تلاش برای اجرای عملیات نجات آمریکایی‌ها نیز با پاسخ سریع و مؤثر مواجه شده است.
در همین چهارچوب، اعتراف برخی منابع غربی به غیرعادی بودن این سطح از خسارت وارد شده به ارتش ایالات متحده، اهمیت موضوع را دوچندان می‌کند. در همین رابطه خبرگزاری آسوشیتدپرس با اشاره به خسارات سنگینی که آمریکا روز جمعه متحمل شد، انهدام جنگنده‌های آمریکایی را ضربه‌ای بسیار نادر در ۲۴ سال گذشته توصیف کرده است. این ارزیابی، در واقع شکافی را آشکار می‌کند که میان ادعاهای رسمی واشنگتن و واقعیت‌های میدانی، در نظر مردم دنیا و جامعه آمریکا به ‌وجود آمده است. دونالد ترامپ پیش‌تر از «انهدام کامل» توان دفاعی ایران سخن گفته بود، اما اتفاقات روز جمعه نشان می‌دهد که نه ‌تنها این توان از بین نرفته، بلکه حتی بازسازی و تقویت شده است.
نقطه کلیدی در این میان، مسأله «بازیابی توان پدافندی ایران» است. موضوعی که اکنون بیش از هر زمان دیگری خود را در میدان نشان می‌دهد. در روزهای ابتدایی جنگ، تمرکز حملات آمریکا بر تضعیف شبکه پدافند هوایی ایران بود. زیرساخت‌هایی که شامل رادارها، سامانه‌های موشکی و مراکز فرماندهی می‌شد. هدف این بود که با از سر راه برداشتن قدرت پدافندی، آسمان ایران برای حملات بعدی امن‌تر شود. اما آنچه اکنون مشاهده می‌شود، حاکی از آن است که این راهبرد محقق نشده است. آن هم در شرایطی که بیش از یک ماه از آغاز جنگ می‌گذرد.
نشانه‌های بازیابی را می‌توان در چند سطح مشاهده کرد. نخست، تداوم رهگیری و انهدام اهداف پیشرفته است. از جنگنده‌های نسل چهار و نیم مانند F15E Strike  Eagle گرفته تا هدف‌گیری و اصابت موفق نماد قدرت هوایی ایالات متحده، یعنی F35 . چنین عملکردی بدون وجود یک شبکه راداری و موشکی هماهنگ و به اصطلاح سر پا، عملاً امکان‌پذیر نیست. دوم، گسترش دامنه اهداف است. به‌گونه‌ای که علاوه بر جنگنده‌ها، هواپیماهای پشتیبانی مانند آواکس و سوخت‌رسان‌ها و حتی پهپادهای پیشرفته‌ای چون Reaper
MQ-9 نیز مورد اصابت‌های موفق ایران قرار گرفته‌اند. تاکنون بیش از 150 پهپاد دشمن از این نوع و هرمس منهدم شده‌اند. این یعنی پدافند ایران نه ‌تنها به حالت اولیه بازگشته، بلکه توانایی درگیر شدن با طیف وسیع‌تری از اهداف را نیز دارد.
سومین نشانه، تغییر در الگوی درگیری است. در حالی که در ابتدای جنگ، تمرکز بر دفاع از نقاط حیاتی بود، اکنون به نظر می‌رسد پدافند ایران به سمت ایجاد «کمین‌های هوایی» و درگیر کردن اهداف در عمق بیشتری از آسمان حرکت کرده است. این همان نکته‌ای است که سرتیپ الهامی فرمانده قرارگاه پدافندی خاتم الانبیا(ص) نیز به آن اشاره کرده و از فراهم شدن زمینه شکار جنگنده‌های پیشرفته دشمن سخن گفته است. به گفته او، پدافند ایران اکنون با استفاده از روش‌ها و تجهیزات نوین بومی، در کمین جنگنده‌ها و پهپادهای دشمن قرار دارد. گزاره‌ای که با اتفاقات روز جمعه همخوانی قابل توجهی دارد.
در کنار این موارد، باید به عامل یادگیری در میدان نیز توجه کرد. جنگ‌های مدرن، صرفاً تقابل تجهیزات نیستند، بلکه عرصه‌ای برای تطبیق سریع تاکتیک‌ها و بهره‌گیری از تجربه‌های عملیاتی نیز محسوب می‌شوند. با توجه به این گزاره، به نظر می‌رسد پدافند ایران در طول این ۳۵ روز، توانسته با تحلیل الگوهای پروازی، زمان‌‌بندی عملیات‌ها و نقاط ضعف دشمن آمریکایی-صهیونیستی، کارایی خود را افزایش دهد.
در همین زمینه، نگاهی به فهرست خسارات وارد شده به تجهیزات هوایی آمریکا، تصویر روشن‌تری ارائه می‌دهد. بر اساس گزارش‌های منتشر شده و البته طبق مواردی که آمریکایی‌ها اذعان کرده‌اند، طی این مدت، یک جنگنده ‌ F35 و 4 فروند F15E، یک فروند A-10، هواپیمای آواکس، چندین هواپیمای سوخت‌رسان، 2 بالگرد بلک‌هاوک و بیش از 17 پهپاد Reaper
MQ-9    در شمار آسیب‌دیدگان یا منهدم ‌شدگان قرار دارند. همچنین از بامداد گذشته یک فروند بالگرد شینوک نیز به این فهرست افزوده شده است.
 
عملیات وعده صادق4 به موج 94 رسید
روز گذشته نود و چهارمین موج از حملات کوبنده نیروهای مسلح کشورمان به سرزمین‌های اشغالی و پایگاه‌های آمریکا در کشورهای حاشیه خلیج فارس با موفقیت انجام شد. در همین رابطه بامداد روز گذشته، نقاطی از مراکز صنعتی-نظامی و محل‌های استقرار فرماندهان و یگان‌های ارتش کودک‌کش رژیم‌ صهیونیستی در مناطقی از جنوب، مرکز، شمال سرزمین‌های اشغالی و تل‌آویو با موشک‌های بالستیک و سنگین سوخت جامد و مایع خرمشهر، خیبرشکن و عماد با سر جنگی‌های هدایت شونده و چند کلاهکه و پهپاد‌های انهدامی منهدم شدند. همچنین نقاطی در دیمونا، نقب، بئرالسبع، رامات گان در راستای تاکتیک آتش به آتش عمیق و در جریان شلیک‌های ممتد قبلی، پس از ناتوانی پدافند چندلایه و فوق پیشرفته صهیونیست‌ها در رهگیری موشک‌های قدرتمند ایرانی زیر ضرب حملات سخت قرار گرفتند. بنابر اعلام سپاه پاسداران، مقاومت اسلامی یمن نیز با شلیک‌ موشک‌های بالستیک، جنوب اراضی اشغالی فلسطین را زیر ضرب قرار گرفت. مقاومت اسلامی عراق نیز موفق به انجام 19 عملیات موشکی-پهپادی شدند.
 
حمله دشمن آمریکایی-صهیونیستی به پتروشیمی‌ها
در ادامه حملات تجاوزکارانه آمریکا و رژیم صهیونیستی به کشورمان، شرکت‌های پتروشیمی فجر ۱ و ۲، رجال، امیر کبیر و پتروشیمی ابوعلی و نیز منطقه ویژه ماهشهر مورد حمله دشمن قرار گرفتند. با توجه به پاسخ‌های قاطع نیروهای مسلح ایران به اقدامات قبلی دشمن در حمله به زیرساخت‌ها، باید منتظر هدف‌گیری اهدافی در سرزمین‌های اشغالی و مرتبط با منافع آمریکا در منطقه، در ازای حمله به پتروشیمی‌های کشورمان باشیم.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • بین الملل
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • ایران زمین
  • زیست‌بوم-خودرو
  • حوادث
  • گزارش
  • اندیشه-علم و فناوری
  • کتاب
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و نهصد و نود و دو
 - شماره هشت هزار و نهصد و نود و دو - ۱۶ فروردین ۱۴۰۵