روایت‌های روزهای برفی و بارانی از شمال تا جنوب ایران

از زمینگیر شدن تریلی‌ها تا زیر برف رفتن شهر آلاشت


برف در این چند روز بسیاری از استان‌های کشور را سفید پوش کرد، حتی استان‌هایی که در لبه بحران کم بارشی و خشکسالی با نگرانی حساب و کتاب داشته‌های اندک سدها را برای تأمین آب شرب می‌کردند ازنعمت برف و باران بی‌نصیب نماندند. در آلاشت سواد کوه که پیشتر در هاله‌ای از مه تنها شیروانی‌های رنگارنگ خانه‌های این شهر بارانی پیدا بود برف چنان بارید که ارتفاع آن تا لبه شیروانی‌ها قد کشید و مأموران راهداری و شهرداری 24 ساعته مشغول برف روبی بودند تا راه‌ها برای حمل کالاهای ضروری و امداد‌رسانی قطع نشود.
بارش برف سنگین با ارتفاع بیش از یک متر در ارتفاعات و مناطق کوهستانی مازندران طی روزهای اخیر منجر به بسته شدن همه جاده‌های کوهستانی این استان از جمله چهار محور مهم چالوس، هراز، سوادکوه و کیاسر شد.
روز گذشته رئیس پلیس راه مازندران از بازگشایی محور چالوس و برقراری تردد در این جاده خبر داد و گفت: «پس از بازگشایی محورهای هراز و سوادکوه، تردد در محور چالوس نیز با ایمن‌سازی این محور از سر گرفته شد و در حال حاضر فقط محور کیاسر-سمنان به دلیل انجام عملیات برف‌روبی بسته است.»
سرهنگ هادی عبادی با اشاره به بارش برف سنگین در مناطق کوهستانی مازندران و بسته شدن عمده محورهای کوهستانی این استان اظهار کرد: «با توجه به سرمای هوا بویژه در شب‌ها و ساعات ابتدایی روز، احتمال لغزندگی بخش‌هایی از این مسیرها وجود دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود که شهروندان تا حد امکان از ترددهای غیرضروری در این مسیرها بپرهیزند و در صورت ضروری بودن تردد از محورهای کوهستانی، حتماً از سلامت فنی خودرو اطمینان یابند و تجهیزات ضروری مانند زنجیر چرخ را همراه داشته باشند.»
زمینگیر شدن 1000 تریلی در درگز
برف و سرما رانندگان حرفه‌ای ترانزیت در جاده‌های خراسان رضوی و شمالی را هم غافلگیر کرد.فرماندار درگز، از زمینگیر شدن ۱۰۰۰ تریلی در گردنه تیوان به دلیل یخبندان شدید، بارش برف و بهمن خبر داد و گفت: «رانندگان به خصوص خودروهای سبک به هیچ عنوان وارد این جاده نشوند.»
مجتبی بزم‌آرا، در بازدید از جاده‌های مواصلاتی درگز در گفت‌و‌گو با ایسنا افزود: «گرچه راه باز است اما به دلیل بادروفه و یخ زدن جاده حتی با زنجیرچرخ هم تردد امکان‌پذیر نیست.»
وی با اعلام اینکه از شهروندان تقاضا داریم به هیچ عنوان وارد جاده درگز-قوچان نشوند چون حتی با زنجیرچرخ هم نمی‌توانند ادامه مسیر بدهند، اظهار کرد: «فعلاً در تلاش برای تخلیه کردن کامیون‌ها در این محور هستیم.»
فرماندار درگز با توصیف شرایط دشوار تردد در این منطقه گفت: «گرچه توسط نیروهای راهداری جاده باز می‌شود اما پس از چند دقیقه به دلیل بادروفه، مجدد برف وارد جاده شده و مسیر مسدود می‌شود. چون کامیون‌ها در شیب‌ها به دلیل یخ‌زدگی نمی‌توانند ادامه مسیر بدهند در لاین سرعت زمینگیر می‌شوند و در عمل موجب انسداد مسیر می‌شوند. تا زمان بازگشایی مسیر از شهروندان تقاضا داریم وارد این جاده نشوند.»
فرماندار درگز با بیان اینکه تاکنون چندین خودروی سواری در راه مانده امدادرسانی و اسکان اضطراری شده‌اند، گفت: «همچنین به رانندگان خودروهای سنگین جیره خشک غذایی و آب آشامیدنی داده شده است.»

سرما زدگی محصولات
خارج از فصل بوشهر
در استان ساحلی بوشهر که گرما و رطوبت مطبوع در زمستان فرصتی است تا کشاورزان با کشت صیفی‌جات محصولات خارج از فصل را روانه بازارهای پر تقاضا در پایتخت و دیگر کلانشهرها کنند، شبیخون سرما باعث سرما زدگی بسیاری از مزارع و جالیزها شد. امیدرضا خسروی، مسئول جهاد کشاورزی بخش شبانکاره دشتستان بوشهر با اشاره به خسارت وارد شده به محصولات کشاورزی شبانکاره اعلام کرد:« در پی بارندگی‌های اخیر و ورود سامانه سرمایشی، از اول بهمن‌ماه حدود 100 هکتار از اراضی جالیزی شبانکاره دچار سرمازدگی شده‌اند و بین 20 تا 80 درصد خسارت دیده‌اند.»
وی افزود: «محصولات جالیزی از جمله کدو، بادمجان، گوجه‌فرنگی و سایر محصولات این منطقه بیشترین آسیب را از سرمای اخیر متحمل شده‌اند.»
خسروی با هشدار نسبت به افزایش شدت سرما در هفته جاری گفت: «پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد احتمال خسارت بیشتر وجود دارد؛ بنابراین کشاورزان باید برای جلوگیری از سرمازدگی، از کاور و پوشش‌های محافظتی استفاده کنند تا میزان خسارت کاهش یابد.»

سامانه بارشی در کرمان و یزد
از شب گذشته سامانه بارشی جدیدی استان کرمان را تحت تأثیر قرار داده است؛ استانی که دیروز اختلاف دمایی سردترین و گرمترین منطقه آن به 35 درجه رسید بطوری که لاله‌زار با دمای ۱۸- درجه، سردترین و منوجان با دمای ۱۷ درجه سانتیگراد، گرم‌ترین نقطه استان بود. اداره کل هواشناسی استان کرمان با اشاره به احتمال اختلال تردد در جاده‌ها به واسطه لغزندگی و وقوع مه، تأکید کرده است این سامانه بارشی کل استان را در برمی‌گیرد و آبگرفتگی معابر و سیلابی شدن مسیل‌ها و طغیان رودخانه‌های فصلی پیش‌بینی می‌شود.
در اطلاعیه هشدار نارنجی شماره ۸ هواشناسی کرمان تصریح شده است: «با فعالیت سامانه بارشی، بارش باران، کولاک برف، وزش تندباد لحظه‌ای، وزش باد نسبتاً شدید و مه‌گرفتگی پیش‌بینی می‌شود.»
سامانه بارشی که مناطق مرکزی و جنوب شرقی کشور را تحت تأثیر قرار داده است، استان یزد را هم به تعطیلی کشاند. مدیرکل مدیریت بحران استان یزد از تعطیلی ادارات، نهادهای دولتی، بانک‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی، مراکز سنجش سلامت، مدارس استثنایی و فنی حرفه‌ای، پیش دبستانی‌ها و مهدهای کودک این استان در روز یکشنبه ۵ بهمن‌ماه ماه خبر داد و گفت: «این تعطیلی شامل دستگاه‌های امدادی، درمانی، انتظامی و خدمات‌رسان نمی‌شود.»
احسان بالاکتفی اظهار کرد: «با توجه به صدور هشدار نارنجی هواشناسی مبنی بر بارندگی، برودت هوا و به منظور مدیریت مصرف انرژی، کلیه ادارات، سازمان‌ها، نهادهای دولتی، بانک‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی، پیش دبستانی‌ها و مهدهای کودک استان یزد در روز یکشنبه ۵ بهمن‌ماه به صورت دورکاری و مجازی خواهند بود.»

جاده‌های لغزنده شمال غرب کشور
رئیس پلیس راه آذربایجان شرقی با اشاره به بارش برف و کولاک در برخی محورها و گردنه‌های استان، گفت: «جاده‌های استان لغزنده است و تردد در محورهای کوهستانی بدون زنجیر چرخ غیرممکن است.»
سرهنگ حبیب آبراهه، افزود: «در زمان کنونی به غیر از محورهای هوراند - اهر و کلیبر - اهر بقیه محورهای اصلی و فرعی استان باز بوده و تردد در آن‌ها در جریان است.»
وی با اشاره به برف و کولاک در گردنه‌های آتاجان، احمدآباد و نصیرآباد در آزادراه پیامبر اعظم و گردنه نظرکهریزی در محور مراغه - هشترود و گردنه صائین در سراب - اردبیل، گفت: «تردد در این جاده‌ها فقط با زنجیرچرخ امکان پذیر است.»
سرهنگ آبراهه، از رانندگان و مسافران خواست از تردد غیرضروری به مناطق کوهستانی و گردنه‌های برفگیر استان خودداری کرده و در صورت ضرورت خودرو خود را به زنجیرچرخ مجهز کنند و قبل از عزیمت از طریق شماره تلفن‌های ۱۴۱ و ۱۲۱ از وضعیت جاده‌ها باخبر شوند.
معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل‌و‌نقل جاده‌ای آذربایجان‌شرقی هم گفت: «در جریان بارش برف و کولاک راه ارتباطی ۳۷۲ روستای استان بسته شده است.»
ولی پورمحمد، افزود: «عمده این روستاها در مناطق کوهستانی، برفگیر و سخت عبور شهرستان‌های بستان آباد، اهر، چاراویماق و سراب واقع هستند و تلاش برای بازگشایی راه ارتباطی آنها ادامه دارد.»
وی با بیان اینکه بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی مبنی بر خروج سامانه بارشی از جو استان و در صورت فروکش کردن کولاک راه ارتباطی این روستاها تا اواسط این هفته بازگشایی می‌شود، اظهار کرد: «راه برخی از روستاهای بازگشایی شده توسط راهداران، دوباره به خاطر برف و کولاک مسدود شده است.»
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل هم با اشاره به بارش‌ سنگین برف در چهار روز گذشته، از تداوم کولاک برف در جاده‌های این استان در روزهای آینده خبر داد.
مجید کوهی اظهار کرد: «با توجه به انباشت قابل‌ ملاحظه برف در حاشیه جاده‌های اصلی و فرعی (به‌ویژه مسیرهای روستایی) و با پیش‌بینی افزایش سرعت وزش باد در برخی ساعات، انتظار می‌رود امروز نیز برخی از جاده‌ها تحت تأثیر پدیده کولاک برف قرار گیرند.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و نهصد و چهل و چهار
 - شماره هشت هزار و نهصد و چهل و چهار - ۰۵ بهمن ۱۴۰۴