وزیر خارجه عراق در دیدار با رئیس جمهوری:

امنیت ایران امنیت منطقه است

پزشکیان: می‌خواهند امنیت و آرامش منطقه را بر هم بزنند

وزیر خا رجه عراق با رئیس مجلس شورای اسلامی ، دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد یک کارشناس مسائل عراق در گفت‌وگو با «ایران» اولویت اصلی در روابط تهران و بغداد را بررسی کرد

وزیر امور خارجه عراق، بعد از ورود به تهران، روز پر کاری را پشت سر گذاشت. فواد حسین، علاوه بر رئیس جمهوری با رئیس مجلس شورای اسلامی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر خارجه کشورمان دیدار و گفت و گو کرد.
رئیس‌جمهوری مسعود پزشکیان شامگاه یکشنبه در دیدار فؤاد حسین وزیر خارجه عراق، پیوندهای عمیق عاطفی و قلبی میان دو ملت ایران و عراق را ریشه و اساس روابط دیرینه دو کشور عنوان کرد و افزود: «این روابط مستحکم و تاریخی تا به امروز پایدار بوده و پس از این نیز پایدار خواهد ماند.»پزشکیان در ادامه با اشاره به تعاملات و همکاری‌های خوب دو کشور در زمینه‌های مختلف، برگزاری اجلاس استانداران استان‌های مرزی ایران و عراق را از جمله ابتکارات مثبت و سازنده در این دوره در جهت همگرایی و هم‌افزایی بیشتر در راستای رشد و توسعه دو ملت دانست و تصریح کرد: «پروژه‌های همکاری دو کشور با جدیت در حال اجراست و به طور کلی از ابتدای پذیرش این مسئولیت سعی و تلاش ما تقویت و ارتقای سطح تعاملات در تمامی زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی با عراق و دیگر کشورهای منطقه بوده است.»
رئیس دولت چهاردهم در بخش دیگری از سخنان خود در این دیدار به نقش مخرب و بی‌ثبات ساز آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه با هدف ایجاد افتراق و جدایی میان کشورهای اسلامی اشاره کرد و گفت: «به رغم تلاش‌های وسیع و فشارهای سنگین سیاسی، اقتصادی و رسانه‌ای آنها برای برهم زدن امنیت و آرامش در کشور ما و دیگر کشورهای منطقه، رویکرد ما در داخل کشور حفظ وحدت و یکپارچگی میان همه جناح‌ها، قومیت‌ها و مذاهب و در قبال کشورهای اسلامی و همسایه نیز توسعه و تقویت ارتباطات در همه زمینه‌ها با برداشتن دیوارهای بی‌اعتمادی و افتراق بوده است.»
پزشکیان در ادامه رخدادهای تلخ اخیر در کشورمان را پروژه مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی با سوءاستفاده از شرایط تحمیلی علیه ملت ایران توصیف کرد و گفت: «همانگونه که رژیم صهیونیستی در ارتکاب جنایت هیچ حد و مرزی برای خود قائل نیست، دست‌نشاندگان آن نیز در حوادث اخیر اعمال خشونت و جنایت را به اوج رساندند و از سوی دیگر کنش‌های شخص رئیس‌جمهوری آمریکا در حمایت و پشتیبانی از آشوبگران به خوبی ماهیت این توطئه و فتنه را عیان کرد.» رئیس‌جمهوری تأکید کرد‌: «طبعاً اگر ما امت اسلامی در کنار هم و با هم باشیم هیچ قدرتی توان تهدید ما را نخواهد داشت و به حول و 
قوه الهی این مسیر با عزت را با هم طی خواهیم کرد.»فؤاد حسین وزیر خارجه عراق نیز با ابراز خرسندی از ملاقات با دکتر پزشکیان و ابلاغ سلام‌های گرم رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر این کشور به دولت و ملت ایران، با بیان اینکه مسئولان عراقی حوادث اخیر در ایران را با حساسیت ویژه و به صورت لحظه‌ای پیگیری می‌کردند و محور همه تماس‌ها و ارتباطات آنها با مسئولان و رهبران دیگر کشورها، شرایط امنیتی در منطقه حول محور جمهوری اسلامی ایران بوده است، گفت:« ما امنیت ایران را امنیت خود بلکه امنیت منطقه می‌دانیم و هرگونه خدشه به آن غیر قابل پذیرش است.»وزیر خارجه عراق در ادامه به روابط عمیق، تاریخی و مردمی دو کشور اشاره کرد و افزود: «دو کشور ایران و عراق از تاریخی عمیق برخوردارند و در طول تاریخ بسیاری آمده‌اند و رفته‌اند، اما دو ملت ایران و عراق همچنان پا برجا هستند.» 
دیدار فؤاد حسین با رئیس مجلس
وزیر امور خارجه عراق همچنین روز گذشته با رئیس مجلس شورای اسلامی نیز دیدار و گفت‌و‌گو داشت. محمدباقر قالیباف در این دیدار با بیان اینکه «آنچه رژیم صهیونیستی و در رأس آن نتانیاهو دنبال کرده و می‌کند، این است که کشورهای منطقه، کشورهایی مستقل و قوی نباشند از این رو همواره تلاش دارد تا استقلال و قدرت را از کشورهای دیگر بگیرد» رویدادهای اخیر ایران را جنگ تروریستی در محیط شهری و در امتداد حمله نظامی این رژیم با حمایت آمریکا علیه ایران در خرداد ماه توصیف کرد.
قالیباف با اشاره به حمایت علنی رئیس‌جمهوری آمریکا از اقدام اغتشاشگران و وعده ارسال کمک به تروریست‌ها، افزود: «تصور می‌کردند می‌توانند یک اقدام تروریستی را از داخل انجام دهند و بعد از متزلزل شدن کشور، حمله نظامی را از خارج آغاز کنند». وی در ادامه یادآور شد: «ایادی مسلح آنها در داخل و ایادی مسلحی که با حمایت دشمن وارد کشور شدند به صورت گسترده با هدایت لیدرهای خود، اقدام به عملیات‌های تروریستی به مراکز مختلف کشور کردند اما ظرف ٤٨ ساعت با جدا شدن مردم از صف تروریست‌ها، ناکام شدند.» 
فؤاد حسین نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به ایران، با ارائه گزارشی درباره انتخابات اخیر عراق، گفت: «امنیت عراق و ایران بخش مهمی از امنیت منطقه است و امنیت دو کشور به صورت ریشه‌ای با یکدیگر در ارتباط است.» این مقام بلندپایه دیپلماتیک عراقی با ابراز خرسندی از شنیدن مواضع مقامات جمهوری اسلامی درباره تحولات ایران گفت: «تحلیل‌هایی که در جریان این سفر به دست آوردیم بسیار برای تنویر افکار عمومی بین‌المللی مهم است. »

 

وزیر خارجه عراق 
در نشست مشترک با عراقچی:
 امنیت همه کشورهای منطقه به هم وابسته است

تهران در کوران یکی از حساس‌ترین مقاطع سیاست خارجی خود روز گذشته میزبان «فوادحسین»، وزیر خارجه عراق بود. سفری که  نشانه‌ای کلیدی از تداوم ائتلاف راهبردی ایران و عراق و بهره‌مندی بغداد از فرصتی تعبیر می‌شود تا این همسایه و متحد سنتی جمهوری اسلامی نقش خود را نه تنها در تقویت رابطه دوجانبه که به عنوان عاملی برای کاهش اصطکاک در سطح منطقه‌ای ایفا کند. 
تأکید عراق بر لزوم حفظ امنیت ملی ایران، فهم متقابل از منافع، هماهنگی و همکاری برای مقابله با چالش‌های امنیتی میان دو کشور در کنار گفت‌و‌گوی دو وزیر خارجه درباره توافقنامه راهبردی نشانی از تلاش برای ایجاد یک چهارچوب ساختاری و بلندمدت جهت تعمیق همکاری‌ها داشت که در شرایط پیچیده منطقه از جمله تهدیدات امنیتی و سیاسی، سنگ بنای رابطه دو طرف را مستحکم می‌سازد. 
سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه روز گذشته در نشست خبری مشترک با همتای عراقی خود به پایان مأموریت «یونامی» در عراق اشاره کرد و تخلیه پایگاه عین الاسد از نیروهای نظامی آمریکا و تحویل این پایگاه به نیروهای عراقی را نشانه دیگری از تقویت استقلال، ثبات و حاکمیت سیاسی در عراق برشمرد. وزیر خارجه با اشاره به اینکه امروز فهم متقابل از منافع، هماهنگی و همکاری برای مقابله با چالش‌های امنیتی میان دو کشور وجود دارد، افزود: «ما در حال کار مشترک برای دستیابی به موافقتنامه جامع همکاری راهبردی میان دو کشور هستیم.»
رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه با تأکید بر اینکه ایران خواهان یک عراق با ثبات، مستقل و با حکومت سیاسی مقتدر است، افزود: «ما باور داریم که عراق از تمام ظرفیت‌های لازم برای رسیدن به این موقعیت و برای کمک به حفظ صلح و ثبات منطقه برخوردار است.» رئیس دستگاه دیپلماسی با تأکید بر اینکه روابط مردمی میان دو کشور در حال افزایش است، گفت: «ده‌ها هزار دانشجوی عراقی در دانشگاه‌های ایران تحصیل می‌کنند و سالانه ٧ میلیون ایرانی و عراقی به صورت زائر و گردشگر به دو کشور سفر می‌کنند.» 
عراقچی در ادامه با بیان اینکه درباره مسائل جاری در منطقه نیز با وزیر خارجه عراق گفت‌وگو کردیم، افزود: «من در مورد وقایع اخیر در ایران توضیحات مبسوطی را خدمت ایشان ارائه کردم. ما از مواضع دولت عراق در حمایت و همبستگی با مردم ایران قدردانی می‌کنیم و خوشحال هستیم که روابط دو کشور در مسیر بسیار خوبی به حرکت خود ادامه می‌دهد.

تأکید برعدم دخالت خارجی  در امور کشورها
وزیر خارجه عراق نیز با تصریح اینکه امنیت ایران و امنیت عراق بخشی از امنیت منطقه است، افزود: «قبل از این سفر با بسیاری از وزرای خارجه کشورهای مختلف در خصوص اوضاع منطقه گفت‌وگو و تبادل نظر کردم. آنها اعتقاد داشتند در این شرایط تبادل آرا و نظرات بسیار مهم است و امنیت کل منطقه به یکدیگر وابسته است.»ـ فواد حسین در ادامه خاطرنشان کرد:« ما به اصول مشترک تأکید کردیم که از آن جمله عدم دخالت خارجی در امور داخلی سایر کشورهاست. 
همچنین وضعیت عراق پس از انتخابات را تشریح کردیم که در حال رایزنی برای تشکیل دولت در عراق هستیم. ما در این دیدار، دیدگاه‌های مختلف خود را برای رویارویی با تحولات منطقه ارائه دادیم. ما امروز و فردا یک برنامه فشرده داریم و قرار است دیدارهای متعددی را با مقامات ایرانی انجام دهیم.»

 

علی بیدبو کارشناس مسائل عراق در گفت‌و‌گو با «ایران» عنوان کرد

امنیت منطقه؛ اولویت  تهران و بغداد

گروه دیپلماسی -  سفر روز گذشته فؤاد حسین وزیر خارجه عراق به تهران در شرایط کنونی دو کشور با توجه ویژه‌ای از سوی ناظران مسائل منطقه مواجه شده است. علی بیدبو کارشناس مسائل عراق در گفت‌و‌گو با «ایران» با اشاره به اینکه تحت تأثیر نبرد اراده‌ها بین تهران و واشنگتن، منطقه در شرایط حساسی قرار گرفته است، گفت: «کشورهای همسایه در تلاشند از التهابات موجود به هر طریق بکاهند.» در این بین وزیر خارجه عراق که گزینه پیشنهادی جریان کردی برای ریاست جمهوری این کشور نیز هست تلاش دارد کشورش را در مقام یک میانجی مؤثر منطقه‌ای معرفی کند.

سفر وزیر امور خارجه عراق به تهران در مقطع کنونی چه معنایی دارد و با چه هدفی صورت گرفته است؟
در مقطع کنونی، دولت عراق مشغول اداره کشور صرفاً برای پیشبرد امور است بنابراین سفر یک روزه و از پیش اعلام نشده وزیر خارجه عراق همزمان با تحرکات دیپلماتیک چند روزه گذشته در منطقه دارای اهمیت است.  وزیر خارجه عراق در حالی که نامزد و گزینه اصلی حزب دموکرات کردستان عراق برای ریاست جمهوری است، به ایران سفر کرد. فؤاد حسین از روابط خوبی با آمریکا و اتحادیه اروپا برخوردار است؛فؤاد حسین علاوه بر اینکه سطح اختلافات داخلی در عراق بر سر تشکیل دولت را می‌داند راهی تهران شده است.، سفر فوری وی به تهران در چهارچوب یافتن روزنه‌ای به منظور کاهش تنش‌ها در منطقه بود.

روابط تهران و بغداد تحت تأثیر دو رویداد تحولات داخلی ایران از زمان جنگ ۱۲ روزه و انتخابات پارلمانی عراق در چه شرایطی قرار دارد؟
روابط دو کشور همچنان در سطوح یکسان به لحاظ امنیتی، سیاسی و اقتصادی است. پس از حوادث 7 اکتبر و حادثه بالگرد و تحولات سیاسی و امنیتی پس از آن  مشغولیت داخلی ایران به شدت افزایش یافت. حاکم شدن جو امنیتی بر منطقه نیز در روابط دو کشور مؤثر بوده است. 
هم طرف عراقی و هم طرف ایرانی اولویت خود را مسائل امنیتی مربوط به منطقه قرار داده‌اند. بنابراین نگاه امنیتی فارغ از اینکه دو دولت چه سطحی از روابط را تجربه می‌‌کنند، بار دیگر به مسأله اصلی دو طرف بازگشته است.  تهران در کنار اینکه تلاش دارد خود را از چالش امنیتی به وجود آمده خارج کند، سعی دارد جلوی ایجاد بحران داخلی در کشورهای همسایه خصوصاً عراق را بگیرد. توصیه‌ای که مقامات ایرانی مکرراً به مقامات عراقی یادآور می‌شوند، این است که تا حد امکان اختلافات داخلی میان عراقی‌ها به رویارویی طرف‌های دعوا منجر نشود.

خروج نظامیان آمریکا از پایگاه عین الاسد را در پازل کلی روابط دو کشور چگونه باید تحلیل کرد؟
آمریکایی‌ها علاوه بر اینکه از عین الاسد خارج شدند در حال تخلیه تجهیزات نظامی خود از پایگاه الحریر به سمت سوریه هستند. علی‌رغم اینکه تهران هشدارهای فراوانی را نسبت به پیچیدگی پرونده سوریه داده بود اما آمریکا بر دخالت در امور این کشور اصرار دارد. بنابراین آمریکایی‌ها مواضع خود را در جایی در دسترس، یعنی مثلث مرزی سه کشور اردن، سوریه و عراق قرار دادند تا همچنان بر حضورشان در منطقه اصرار ورزند. به نظر می‌‌آید دولت عراق در تمام سطوح سعی دارد دیپلماسی را بازوی اصلی خود و مقاومت را بازوی دیگر خود معرفی کند تا زمانی که از مرحله انتقالی یعنی ثبات جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی کشور خود محقق شود. این تجربه تقریباً به عنوان سیاست اصلی فؤاد حسین وزیر خارجه کنونی عراق بارها استفاده شده است و تاکنون نیز موفقیت‌آمیز بوده است. عراق در حال خروج از نظامی‌گری تاریخی حاکم بر کشورش است اما نباید فراغی که به وجود خواهد آمد، به حال خود رها شود. تجربه‌هایی که ایران از جنگ 12 روزه به دست آورده حتماً برای کشورهای منطقه و به‌خصوص کشور عراق حائز اهمیت خواهد بود.  دولت عراق در طول جنگ 12 روزه فشارهای مضاعفی را از سمت آمریکا و اسرائیل متحمل شد. 
حتی پس از توقف درگیری‌ها نیز این فشارها شدت بیشتری به خود گرفته است و تا الان هم ادامه دارد. دولت عراق صرف نظر از اختلافات داخلی در سطوح نظامی چه بهتر که رشد و ارتقای ارتش را در کنار حشد الشعبی در نظر گیرد راهبردی که بدون دخالت هیچ کشور خارجی و با ابتکار فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور پس از سقوط نظام اسد در مرز با سوریه به کار گرفته شد و تاکنون تجربه بسیار موفقی بوده است.

نقش عراق در تسهیل‌گری سیاسی برای ایران به عنوان کانال منطقه‌ای که ارتباطات مثبتی با فرانسه و کشورهای منطقه دارد تا چه حد عملیاتی و منتج به نتیجه خواهد بود؟
به یاد دارید در مصاحبه محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق، پیش از حوادثی که ایران تجربه کرده بود از تلاش خود برای دیدار مقامات آمریکایی و ایرانی در بغداد پرده برداشت. یکی دیگر از زوایای سفر فؤاد حسین به تهران نیز احتمالاً همین مسأله است. عراق، تجربه بسیار موفقی درخصوص نزدیکی دیدگاه سعودی- ایرانی از خود به جای گذاشت که نخست وزیر سابق عراق و شخص فؤاد حسین به دلیل روابط عمیقی که با پادشاهی عربستان سعودی داشت توانستند اختلاف چندین ساله را از طریق گفت‌وگو پایان دهند و می‌‌بینید که در حال حاضر عربستان سعودی و ایران از متحدان یکدیگر در پرونده‌های منطقه به شمار می‌‌روند. بنابراین دولت عراق وظیفه خود می‌‌داند که همچون دولت عمان به عنوان یکی از شرکای قدیمی ایران از طریق کانال‌هایی که با دیگر کشورها دارد تا جایی که روزنه‌ای وجود داشته باشد منطقه را از التهاب خارج کند. جنگ در این منطقه به سود هیچ کشوری نخواهد بود.

روندهای داخلی کشور عراق در ارتباط با ایران به کدام سمت و سو در حرکت است؟
خوشبختانه نتایج انتخابات عراق به گونه‌ای رقم خورد که علاوه پیروزی ملی‌گرایان، احزابی که شاخه مقاومت نیز دارند آرا و کرسی‌های خوبی به دست آوردند. امیدواری تهران بر این است تا نتایج به دست آمده باعث نزدیکی دیدگاه‌های سیاسی عراقی – عراقی و عراقی – کردی شود و از درگیری داخلی تا حد امکان جلوگیری شود.