سید محمد خاتمی:

خشونت را از ذهن‌ها و زبان‌ها بزداییم

سید محمد خاتمی رئیس‌ جمهوری اسبق با بیان اینکه «دور از انصاف است اگر رفتار مدنی دور از خشونت دولت جناب پزشکیان با مردم را در روزهای اولین اعتراض‌های مردمی نادیده بگیریم»؛ نسبت به رخدادهایی که پس از آن اتفاق افتاد و به خشونت و تخریب نقاط مختلفی از میهن منجر شد، ابراز تأسف کرد.
به گزارش ایرنا، سید محمد خاتمی در بیانیه‌ای که در پی بروز ناآرامی‌های اخیر در کشور صادر کرد، گفت: «در جریان حوادث اخیر ورود خشونت عریان، صحنه‌ای را که می‌بایست و می‌توانست آغاز مبارکی برای پذیرفتن رسمی حقّ اعتراض ملت و احترام به شهروندان و حرمت نهادن به نقد حکومت و گسترش گفت‌و‌گو برای بهبود امور کشور باشد، به سرعت عوض کرد.» وی با تصریح اینکه «آنچه این روزها در میهن عزیزمان ایران می‌گذرد، به غایت دردآور و نگران کننده است» و اندوه از دست رفتن جان‌های گرانسنگ بر رنج حاصل از رشد فزاینده‌ فقر، تبعیض، فساد، ناکارآمدی و درماندگی در زندگی و تنگ‌تر شدن روزنه امید به آینده، افزوده است، تأکید کرد: «در این روزهای تلخ باید همدرد و شریک غم‌ها و نگرانی‌های همه مردم باشیم. خشونت را از ذهن‌ها و زبان‌ها بزداییم و عمیقاً و در عمل به آینده ایران یکپارچه و توانمند بیندیشیم.»
خاتمی در ادامه نوشت: «در میان جان‌های عزیز از دست رفته و انبوه عظیم شهروندان معترض و مستأصل، شاهد بروز فجیع‌ترین و خشن‌ترین صحنه‌های انسان‌کشی، سوزاندن و قتل فجیع انسان‌ها، خصومت آفرینی و آتش زدن و ویران کردن مکان‌های مذهبی و عمومی و امکانات ملی و مردمی شده‌ایم. این همه، حکایت از حرکتی سازمان یافته و حضور گروه‌های آموزش دیده و مجهز برای بهره‌گیری سوء از اعتراض بحق مردم و نگرانی‌ها و نارضایتی‌های انباشته شده قشرهای مختلف مردم- بویژه جوانان عزیز، به نفع مقاصد سیاسی خاص- دارد.»
وی با بیان این جمله معترضه که «شگفتا که دستگاه‌های امنیتی به رغم اعمال حساسیت‌های فراوان در همه سطوح سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، چگونه از ورود امکانات نظامی، ارتباطی و نیز افراد و جریان‌های مخرب غافل ماندند»، یادآور شد: «جریان سازمان یافته این حوادث، گرچه سربازان خود را عمدتاً از میان فرزندان این مرزوبوم گرفته است، ولی با وجود اظهارات صریح مقامات اسرائیلی و حمایت آشکار آمریکا و تهدید به دخالت مستقیم در وضع امروز و آینده کشور، تردیدی در شکل‌گیری یک توطئه بزرگ برنامه‌ریزی شده علیه همبستگی ملی و یکپارچگی ایران به جا نمی‌گذارد.»
خاتمی گفت: «بازگشت به جمهوریت فراموش شده و اسلامیتی که جمهوریت را با همه ابعاد و لوازم آن می‌پذیرد، و توسعه توأم با عدالت را محور و مدار سیاست خارجی و داخلی می‌داند، و منافع ملی مردم و عزت آنان را رویکرد اساسی خود قرار می‌دهد، کم هزینه‌ترین و پرفایده‌ترین راه برای برون رفت از وضعیت نگران کننده کنونی است.» به نوشته وی؛ «این امر مستلزم تغییرات ساختاری، نهادی و رویکردی در نظام حکمرانی و به رسمیت شناختن حقوق اساسی ملت خواهد بود. در این صورت است که توطئه بدخواهان بیرونی و درونی نقش بر آب خواهد شد، دردها و درماندگی مردم رو به درمان خواهد رفت و شاهد افزایش روز افزون رضایت و اعتماد و مشارکت مردم که بنیاد اقتدار و عزت و عظمت کشور است، خواهیم بود.»
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و نهصد و سی و هشت
 - شماره هشت هزار و نهصد و سی و هشت - ۲۸ دی ۱۴۰۴