معاون بازرسی و نظارت سازمان حمایت در گفت‌وگو با «ایران» اعلام کرد:

نظارت پسینی سازمان بر عملکرد واردکنندگان

یاسمن صادق‌شیرازی
گروه خودرو

قیمت‌گذاری و فروش خودروهای وارداتی خارج از سامانه یکپارچه از این پس آزاد شد. این خبر نتیجه جلسه‌ای است که روز گذشته سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با حضور جمعی از مدیران عامل شرکت‌های واردکننده خودرو برگزار کرد. بر اساس اعلام این سازمان، شرکت‌های واردکننده از این پس اختیار کامل قیمت‌گذاری محصولات خود را خواهند داشت و مسئولیت فروش و عرضه خودروهای وارداتی نیز به عهده خود آنها سپرده می‌شود.

سه شرط سازمان حمایت برای واردات خودرو
حسین فرهیدزاده، رئیس سازمان حمایت تأکید کرد: «اختیار قیمت‌گذاری با شرکت‌هاست، اما نظارت سخت پسینی با سازمان حمایت است.» در این جلسه سه شرط برای عرضه خودروهای وارداتی مصوب شد: اول، خودروها باید در حال حمل و با تأیید کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران باشند؛ دوم، داشتن قبض انبار و سوم، نهایی شدن قیمت خودرو که میزان پیش‌فروش آن توسط مدیرکل خودرو وزارت صمت تأیید می‌شود. عرضه خودروها نیز می‌تواند از طریق سامانه شرکت‌ها و دیگر سامانه‌های مجاز انجام شود.

درخواست وزارت صمت برای تأمین ارز
در ماه‌های اخیر، یکی از چالش‌های اصلی بازار خودرو، محدودیت‌های ارزی و تأمین ارز واردات خودرو بود. این موضوع باعث شد دولت امکان استفاده از ارز شخصی را برای واردکنندگان فراهم کند. روز گذشته همچنین نامه‌ای از سوی وزیر صمت به معاون اول دولت منتشر شد که در آن توقف مسیرهای تأمین ارز دولتی برای واردات خودرو اعلام شده بود. وزارت صمت دلیل این توقف را محدودیت‌های ارزی بانک مرکزی و اختلاف میان بانک شهر و بانک مرکزی عنوان کرد و خواستار صدور دستور لازم برای جلوگیری از هرگونه اخلال در روند واردات شد.

 گرانی احتمالی برخی برندها
کارشناسان بازار خودرو این اتفاق را هم فرصتی برای رقابت واقعی بین برندها و واردکنندگان معتبر می‌دانند و هم هشداری برای خریداران که ممکن است با افزایش قیمت و کاهش شفافیت عرضه مواجه شوند. در مدل جدید، قیمت‌ها بر اساس استراتژی تجاری و هزینه‌های واردات توسط خود شرکت‌ها تعیین می‌شود، اما این موضوع به معنای پایان نقش نظارتی سازمان حمایت نیست. از سوی دیگر، یکی از مشکلات بازار وارداتی‌ها ‌خالی‌فروشی است که ‌موضوع مهم این روزهای بازار وارداتی‌ها است و چالش‌های زیادی را برای مشتریان و نهادهای نظارتی ایجاد کرده؛ این مشکلات باعث شده تا برخی از خریداران ماه‌ها منتظر تحویل خودروهای خود باشند و مجبور به شکایت از این شرکت‌ها به سازمان حمایت شوند. همین هفته گذشته بود که خریداران راساموتور به دلیل عدم تحویل خودروها، دست به تجمع زدند.

 

برش

ادامه نظارت پسینی سازمان حمایت بر قیمت خودروهای وارداتی
 احمد شانیان، معاون بازرسی و نظارت بر کالاهای سرمایه‌ای سازمان حمایت: تغییری در سیاست‌های کلی بازار خودرو انجام نشده است و با عنایت به تصمیم شورای رقابت در سال۱۴۰۱، تمام خودروهای تولیدی و وارداتی را انحصار تشخیص داده و عرضه کلیه خودروها می‌بایست توسط دستورالعمل شورای مذکور صورت می‌پذیرفت اما پس از اینکه خودروهای وارداتی و برقی در اسفند ۱۴۰۳ از دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری شورای رقابت خارج شدند و با توجه به محدود بودن شرکت‌ها و محصولات وارداتی و با هماهنگی‌های به عمل آمده؛ قیمت‌گذاری و عرضه خودروهای وارداتی تحت نظارت پیشینی
قرار گرفت.  لذا با تغییر شرایط اقتصادی، از جمله تکانه‌ها و نوسانات نرخ ارز و تغییر در نحوه تأمین ارز عمده واردکنندگان به ارز خود و سایر عوامل بازار و همچنین افزایش تعداد واردکنندگان و تنوع محصولات وارداتی و در جهت تسهیل و تسریع واردات خودرو و جلوگیری از صف‌های ایجاد شده جهت عرضه و اخذ قیمت، براساس هماهنگی به عمل آمده سازوکار عرضه خودروهای وارداتی بر همان مبنای دستورالعمل شورای رقابت به شرکت‌های واردکننده سپرده شد. با وجود این، آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو و سایر ضوابط و دستورالعمل‌های ذیربط به قوت خود باقی است و شرکت‌های واردکننده موظف هستند برای عرضه خودرو، مجوزهای لازم را از وزارت صمت دریافت نموده و ضوابط قیمت‌گذاری مصوب را نیز رعایت کنند. 
سازمان حمایت با نظارت مستمر بر قیمت‌ها و نحوه عرضه، هشدارها و تذکرات لازم را به شرکت‌های واردکننده ابلاغ کرده است تا ضوابط و چهارچوب‌های قانونی به طور کامل رعایت شود. مردم اطمینان داشته باشند که نظارت پسینی سازمان حمایت در چهارچوب مقررات بر روند عرضه و قیمت‌ها ادامه داشته و بازار خودروهای وارداتی همچنان مشابه قبل تحت نظارت است و تمامی اقدامات لازم برای حفظ حقوق مصرف‌کنندگان و شفافیت در بازار انجام خواهد شد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و نهصد و سی
 - شماره هشت هزار و نهصد و سی - ۱۷ دی ۱۴۰۴