نخست وزیر عراق در گفت‌وگو با المیادین:

بغداد در تدارک دیدار دوجانبه ایران و آمریکا است

نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه المیادین که دیروز 7 دی منتشر شد از تلاش‌های جدی و جاری بغداد برای میانجیگری و تدارک یک دیدار دوجانبه مستقیم میان ایران و ایالات متحده در پایتخت عراق خبر داد. 
سودانی با اشاره به اینکه این اظهارات برای اولین بار به صورت علنی و در بالاترین سطح مطرح می‌شود، اقدامات دولت عراق را نشان‌دهنده نقش فعال و استراتژیک آن در کاهش تنش‌ها میان تهران و واشنگتن عنوان کرد. السودانی تأکید کرد که روابط متعادل و ویژه عراق هم با ایران بر پایه پیوندهای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و حمایت تهران از عراق در مبارزه با داعش و هم با آمریکا بر اساس توافق چهارچوب راهبردی که فراتر از مسائل نظامی و امنیتی، حوزه‌های همکاری گسترده‌ای را شامل می‌شود، به بغداد امکان می‌دهد تا به عنوان میانجی معتبر عمل کند.

محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق، در گفت‌وگویی با شبکه المیادین، به نقش میانجیگرانه عراق در کاهش تنش‌های میان ایران و آمریکا پرداخت. 
وی تأکید کرد که روابط عراق با کشورهای منطقه از جمله ایران و ترکیه، بر پایه منافع ملی عراق استوار است و این روابط به بغداد اجازه می‌دهد تا در روابط پرتنش تهران و واشنگتن، نقش‌آفرینی کند.
سودانی در این مصاحبه گفت: «روابط ما با ایران و آمریکا باعث شده است که بغداد قدرت ایفای نقش میان این دو کشور را داشته باشد. با توجه به روابط متشنج میان ایران و آمریکا، عراق تلاش کرد تا میان آنها نزدیکی ایجاد کند. ما تلاش‌هایی در این زمینه کردیم و این تلاش‌ها همچنان ادامه دارد.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این تلاش‌ها در دوره نخست‌وزیری او انجام شده، خاطرنشان کرد: «بله، در این مرحله در بسیاری از موارد یکی از طرف‌های کاهش تنش میان این دو کشور بودیم. اکنون تلاش‌های مهمی در حال انجام است تا دیدار دوجانبه‌ای میان دو طرف در بغداد تدارک ببینیم تا گفت‌وگوها از سر گرفته شود.» 
ایران زبان تهدید را نمی‏پذیرد
نخست‌وزیر عراق در تأیید وساطت شخصی خود میان تهران و واشنگتن افزود: «بله، ما تلاش‌هایی داریم و در بالاترین سطوح در حال انجام است، اما این مسأله به تضمین‌هایی نیاز دارد زیرا گفت‌وگوهایی در کشورهای دیگر انجام شد اما با زبان تهدید و وعده و وعید بود که طرف ایرانی این مسأله را نمی‌پذیرد و خواستار شفافیت در گفت‌وگوها و دیدارهاست. عراق در حال انجام تلاش‌هایی است و چه بسا برای اولین بار است که این مسأله را اعلام می‌کنیم.»سودانی در پاسخ به این سؤال که آیا دولت آمریکا اصل گفت‌وگو به واسطه عراق در بغداد را می‌پذیرد، گفت: «بله، این را از مسئولانی در داخل دولت آمریکا شنیدیم.» وی در ادامه به دیدار اخیر خود با تام باراک، فرستاده آمریکا در امور سوریه اشاره کرد و توضیح داد: «در سفر اخیر تام باراک، درخصوص این موضوع با وی صحبت کردیم. 
ما در تمام دیدارهایمان با مسئولان آمریکایی در این خصوص صحبت می‌کنیم، به آنها می‌گوییم که شما می‌توانید از روابط متمایز ما با جمهوری اسلامی ایران استفاده کنید و دیدگاه‌های خود را شرح دهید.» وی تأکید کرد که این موضوع را خود عراق مطرح کرده و به باراک گفته است: «اولین راه تعامل این است که با احترام باشد، شما می‌خواهید با کشوری تعامل کنید که تسلیم تهدیدها نمی‌شود. 
مسأله دوم اعتمادسازی است؛ درست نیست که مذاکره انجام شود و چند روز بعد یا چند ساعت بعد تجاوز نظامی انجام شود. مسأله بعدی مسأله تحریم‌های اقتصادی و تأثیر آن بر ملت است، باید ابتکار عملی صورت گیرد تا حسن نیت ثابت شود و مذاکرات از سر گرفته شود و این نقش عراق است.» 

رویکرد کلی ایران و امریکا 
تمایل به مذاکره است
سودانی در پاسخ به این که آیا پس از این دیدار، موافقت اولیه دولت ترامپ برای گفت‌وگو با ایران در عراق دریافت شده، خاطرنشان کرد: «ما این اظهارات را از چندین مسئول ایرانی و آمریکایی شنیدیم مبنی بر اینکه آنها به طور کلی تمایل دارند، یعنی دو طرف مخالف از سرگیری مذاکرات نیستند اما محدودیت‌هایی دارند؛ آیا این گفت‌وگوها نتایجی به همراه خواهد داشت؟ آیا زبان تهدید متوقف می‌شود؟»
وی همچنین در تأیید موافقت ایرانی‌ها با این وساطت گفت: «بله، دیدگاه ایران که من به آن اشاره کردم این است که باید مذاکرات جدی بدون دیکته و بدون تهدید و معتبر باشد و این یک دیدگاه منطقی است.»
در نهایت، نخست‌وزیر عراق تأکید کرد که این نقش میانجیگرانه بیش از آن که شخصی باشد، بخشی از سیاست خارجی دولت عراق است: «این مسأله بیشتر از اینکه شخصی باشد، خط مشی کشور است. این مسأله، مسأله روابط شخصی نخست‌وزیر با این یا آن کشور نیست، بلکه رویکرد و سیاست دولت در قبال روابط خارجی عراق با این دو کشور است. مسلماً آنها از هر تلاشی برای حفظ این ثبات و این رویکرد چه با نخست‌وزیر فعلی و چه با نخست‌وزیر بعدی، استقبال می‌کنند.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و نهصد و بیست و سه
 - شماره هشت هزار و نهصد و بیست و سه - ۰۸ دی ۱۴۰۴