مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از لزوم اصلاح و غنیسازی آرد و پخت نان در کشور میگوید
مصرف «نان کامل» واجب تر از نان شب
قوت غالب سفره ایرانیها، کمترین مواد مغذی را دارد. بر اساس نتایج آخرین طرح جامع الگوی مصرف مواد غذایی خانوار کشور، هر ایرانی در سال ۱۱۷ کیلو نان مصرف میکند. مواد غذایی که با سبوسگیری بالا کمترین ارزش غذایی را دارد. سبوسی که اکنون از آردها گرفته میشود، بین ۱۲ تا ۲۰ درصد بوده و برای داشتن نان کامل باید به سمت ۶ الی ۲ درصد سبوسگیری گام برداریم. چون مصرف نان کامل و سالم میتواند جلوی بسیاری از بیماریها را گرفته و باعث کاهش مرگ و میر در بیماریهای غیرواگیر شود. طبق گفته مسئولان وزارت بهداشت، بیش از ۲۵ هزار مرگ و میری که در کشور ثبت میشود، منتسب به عدم مصرف غلات کامل و نان کامل است. حالا وزارت بهداشت تصمیم گرفته این مشکل را حل کند، به همین دلیل شعار شانزدهمین دوره پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم «نان و سلامت» انتخاب شده است.
محدثه جعفری
گروه اجتماعی
نان بخش مهمی از غذای اصلی مردم جهان را تشکیل میدهد و حدود 60 درصد انرژی، 45 درصد پروتئین، 80 درصد آهن و 30 درصد کلسیم مورد نیاز بدن را تأمین میکند. دکتر احمد اسماعیلزاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره اجرای پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم به «ایران» میگوید: «این پویش 16 سال است در کشور به شکل سراسری اجرا میشود و هر سال تمرکز این پویش روی یک موضوع خاص تغذیه است. شانزدهمین دوره پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم امسال از 15 تا 30 آذرماه با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی کشور، وزارت بهداشت و تمام دستگاههایی که در ارتقای سواد و فرهنگ تغذیه نقش دارند، اجرا خواهد شد. امسال تمرکز ما روی نان است تا بتوانیم آگاهی در مورد انتخاب نان سالم و کامل را به مردم بدهیم.»
60 درصد کل انرژی مردم
از گروه کربوهیدراتهاست
دکتر اسماعیلزاده با اشاره به این موضوع که 60 درصد کل انرژی مردم از مصرف کربوهیدراتهاست درمورد اهمیت انتخاب نان سالم میگوید: «بر اساس مطالعاتی که در کشور انجام شده و با توجه به اینکه نان قوت غالب مردم کشور است، بیش از 20 تا 25 هزار مرگی که در کشور ثبت میشود، منتسب به عدم مصرف غلات کامل و نان کامل است. به همین دلیل آگاهی از مصرف نان کامل بسیار حائزاهمیت است. با غالب بودن نان و برنج در برنامه غذایی ایرانیها، حدود 60 درصد کل انرژی مردم از گروه کربوهیدراتها کسب میشود. به همین دلیل باید برنامهریزی منسجمی داشته باشیم تا مردم بتوانند نان سالم را انتخاب کنند و همچنین راهکارهای لازم برای کاهش ضایعات نان در این پویش به افراد اطلاعرسانی شود.»
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از اهداف این پویش همصدا کردن سیاستگذاران در موضوع نان کامل و آرد کامل است، توضیح میدهد: «در این بخش سیاستگذاران راهکارهایی را که میتواند به وزارت بهداشت کمک کند تا برنامههای موجود در مورد بحث قیمتگذاری نان، گسترش آرد کامل و غلات کامل در کشور اجرا شود، ارائه میکنند. چون بحث قیمت نان اکنون مانع توزیع و گسترش برنامه غلات کامل شده است که همه این موارد طی دو هفته پویش ملی مورد بحث قرار خواهد گرفت.»
نانی کامل است که 2 تا 6 درصد سبوسگیری شود
او با اشاره به سه هدف وزارت بهداشت از اجرای این پویش میگوید: «هدف اول، ایجاد مطالبهگری در مردم است. اگر مردم مشخصات و ویژگیهای نان سالم را متوجه شوند، بر اساس آن از نمایندههای مجلس و اعضای دولت میخواهند که نان سالمتری در اختیارشان قرار بدهند. هدف دوم گسترش برنامه نان کامل است. باید در این بخش موانعی که برسر راه گسترش این برنامه در کشور وجود دارد، برداشته شود. بیشترین موانع هم به بحثهای سیاستگذاری مرتبط است. به همین دلیل یکی از تمرکزهای اصلی ما در این برنامه اهداف سیاستی است و سومین هدف، مشارکت تمام کارشناسان حوزه سلامت است تا به ما در گسترش پیامهای تغذیه میان مردم کمک کنند.»دکتر اسماعیلزاده در پاسخ به اینکه در حال حاضر چند درصد نانواییهای کشور از آرد کامل برای پخت نان استفاده میکنند، میگوید: «حدود سه سال و نیم است که وزارت بهداشت در حال پیادهسازی برنامه نان کامل در کشور است. مجلس و دولت به دنبال این هستند که این برنامه گسترش پیدا کند. منظور از نان کامل، نانی است که از آردی با درصد سبوسگیری 2 تا 6 درصد، پخته شود. اما اکنون اغلب نانواییهایی که در کشور فعالیت میکنند از آردهایی با میزان سبوسگیری 12 تا 20 درصد برای پخت نان استفاده میکنند که با توجه به اینکه مقدار زیادی از سبوس آرد گرفته میشود، فیبر، ویتامینها و املاح کافی در آنها وجود ندارد.»
85 هزار نانوایی
در کل کشور فعالیت میکنند
کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی پای کار پخت نان کامل آمده است. دکتر اسماعیلزاده با اشاره به این موضوع توضیح میدهد: « با همراهی کمیسیون اصل 90، مقرر شده است، اگر مجوز نانوایی داده میشود فقط برای متقاضیانی است که نان کامل درست کنند. تمام دانشگاههای علوم پزشکی و استانداران موظف شدهاند در هر استان حداقل یک کارخانه آرد کامل داشته باشند. خوشبختانه این اتفاق افتاده و اکنون بیش از 100 کارخانه آرد برای تولید آرد کامل از سازمان غذا و دارو مجوز گرفتهاند. البته هنوز همه این 100 کارخانه فعال نیستند و حدود 50 کارخانه آرد کامل درست میکنند. از طرفی بیش از 85 هزار نانوایی در کل کشور داریم که از این تعداد در این مدت فقط حدود 700 نانوایی نان را با آرد کامل پخت میکنند. عمدتاً هم این نانواییها در استانهایی قرار دارند که استاندارانشان پای کار آمدهاند و اجازه دادهاند که نانواییهایی که نان کامل درست میکنند، مقداری قیمت نان را افزایش بدهند. »
کمتر از یک درصد نانواییهای کشور نان کامل میپزند
«در استانهای مرکزی، خراسان رضوی، اصفهان و فارس برنامه نان کامل گسترش نسبتاً خوبی پیدا کرده است. اما در بسیاری از استانهای کشور نانواها میگویند، برای ما صرف نمیکند به همین دلیل پای کار نمیآیند و نمیخواهند نان کامل تولید کنند.» مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان این مطلب میگوید: «کمیسیون اصل 90 وزارت کشور را موظف کرده است که متولی و فرمانده اجرای برنامه نان کامل در کشور باشد و به استاندارها مجوز بدهد قیمت را برای کارخانههای تولید کننده آرد کامل و همین طور نانواییهایی که نان کامل درست میکنند، اصلاح کنند و افزایش قیمت برای آنها در نظر گرفته شود تا بتوان برنامه نان کامل را در کشور گسترش داد. در حال حاضر با وجود اینکه سه سال از برنامه اجرای نان کامل میگذرد، کمتر از یک درصد نانواییهای کشور وارد این عرصه شدهاند. توصیه متخصصان تغذیه این است که حداقل 40 تا 50 درصد نانی که طی روز میخورید، حتماً باید از انواع نانهای کامل و نانهای سبوسدار باشد، که فعلاً با این هدف فاصله زیادی داریم.»
بازنگری در نانهای غنی شده
با آهن و اسیدفولیک
دکتر اسماعیلزاده درباره نانهای غنی شده هم توضیح میدهد: «یکی از روزهای این دو هفته پویش را به غنیسازی نان اختصاص دادهایم. نان به عنوان یک منبع غذایی، هم باید بتواند مواد مغذی، املاح و ویتامین کافی را به بدن مردم برساند و هم کمبودهایی که در جامعه شایع است از طریق این ماده غذایی اصلاح شود.
در حال حاضر برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک بیش از 20 سال است که در کشور انجام میشود و حالا این برنامه را بازنگری میکنیم.» انتظار وزارت بهداشت این است که با کمک تمام دستگاهها این برنامه با سرعت زیادی گسترش یابد.
برش
مردم 15 تا 20 گرم فیبر در روز مصرف میکنند
دکتر اسماعیلزاده درباره اهمیت مصرف نان کامل توضیح میدهد: «وزارت بهداشت روی نان کامل تأکید دارد چون دارای فیبر است؛ فیبری که در غلات کامل وجود دارد به مراتب حتی از فیبر موجود در میوهها و سبزیجات برای سلامت مفیدتر است. میزان توصیه شده مصرف فیبر برای خانمها 28 گرم و برای مردان حدود 35 تا 38 گرم است اما آنچه که اکنون در کشور مصرف میشود، بین 15 تا 20 گرم است، یعنی از مقادیر توصیه شده بسیار کمتر فیبر دریافت میکنیم. یکی از راهکارها برای دریافت فیبر کافی در دسترس قرار دادن غلات کامل و نان کامل است. چون نان در سفره همه مردم جای دارد، اما هستند افرادی که به هر دلیل مثل ذائقه یا بحث اقتصادی به سمت مصرف میوه و سبزی نمیروند، اما فیبر موجود در نان بسیار قابل دسترس بوده و برای سلامتی مفید است. اینکه ما اصرار داریم مردم نان کامل مصرف کنند، همین موضوع فیبر است. اگر غلاتی که مردم میخورند، حداقل 50 درصد از غلات کامل باشند، خطر ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارشی، دیابت، فشار خون، چربی خون بالا و کبد چرب به طور چشمگیری در جامعه کاهش پیدا میکند.»او درباره کاهش بار بیماریها میگوید: «عمده بیماریهایی که در کشور مردم به آن مبتلا میشوند، همین بیماریهای غیرواگیراست. بیش از 80 درصد مرگ و میرها هم مربوط به همین دسته از بیماریها هستند. یعنی اگر بتوانیم مصرف نان کامل را در کشور گسترش بدهیم، جلوی چاقی، اضافه وزن، پرخوری، کبد چرب، دیابت، پرفشاری خون و بیماریهای قلبی -عروقی و سکتهها تا حدود زیادی گرفته میشود.»

