رئیس‌جمهوری ۴ پروژه‌ راهبردی آب و برق را افتتاح کرد

پاسخ عملی به خشکسالی و ناترازی برق

پروژه بزرگ انتقال آب طالقان به تهران و البرز در کمتر از ۸ ماه به بهره برداری رسید


در مراسمی با حضور برخط رئیس‌جمهوری، چهار پروژه بزرگ و راهبردی در صنعت آب و برق کشور با مجموع سرمایه‌گذاری نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد تومان، افتتاح شد و به بهره‌برداری رسید. این پروژه‌ها که شامل حوزه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، بهینه‌سازی مصرف، نیروگاه‌های حرارتی، تصفیه فاضلاب و انتقال آب هستند، گامی بلند در راستای افزایش تاب‌آوری شبکه برق، تأمین آب پایدار و حفظ محیط‌ زیست محسوب می‌شوند.
 در این مراسم مجموعه‌ای از پروژه‌های نیروگاه‌های تجدیدپذیر و طرح‌های بهینه‌سازی مصرف برق با ظرفیت کلی ۹۱۷ مگاوات و ارزش سرمایه‌گذاری ۱۶ هزار و ۵۸۷ میلیارد تومان، افتتاح شد که از این میزان ۳۳۷ مگاوات به نیروگاه‌های تجدیدپذیر با ارزش ۱۰ هزار و ۲۷۷ میلیارد تومان و ۵۸۰ مگاوات به پروژه‌‌های بهینه‌سازی مصرف برق به ارزش ۶ هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان اختصاص دارد.
این دسته از طرح‌ها شامل بهره‌برداری از ۱۱۲ مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۶۰ مگاوات پروژه بهینه‌سازی مصرف برق بوده و همچنین عملیات اجرایی احداث ۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۵۲۰ مگاوات پروژه بهینه‌سازی در مناطق مختلف کشور نیز آغاز شد. این اقدام گامی مؤثر در راستای افزایش سهم انرژی‌های پاک و ارتقای بهره‌وری در بخش برق کشور محسوب می‌شود.

افتتاح نیروگاه سیکل ترکیبی سهند
همچنین در ادامه این مراسم، نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس اف سهند در استان آذربایجان شرقی با ظرفیت کل 451 مگاوات شامل یک واحد توربین گاز (با توان 307مگاوات) و یک واحد بخار (با ظرفیت 144 مگاوات) به ارزش سرمایه‌گذاری 347 میلیارد تومان به همراه 109 میلیون یورو نیز افتتاح شد که واحد گاز آن آماده بهره‌برداری تجاری و احداث بخش بخار آن در دست اقدام است.
این نیروگاه که با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین نیروگاهی در زمینی به مساحت 32 هکتار و با هدف ارتقای بهره‌وری و کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی و پاسخ‌گویی به نیاز روزافزون مصرف برق در منطقه به بهره‌برداری می‌رسد، می‌تواند زمینه بهبود راندمان تولید انرژی، کاهش ناترازی انرژی برق و افزایش پایداری شبکه برق شمال‌غرب کشور را فراهم آورد. ایجاد زمینه اشتغال برای 500 نفر به صورت مستقیم و هزار نفر به صورت غیرمستقیم از نتایج اجتماعی افتتاح و ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی سهند در استان آذربایجان شرقی است.
 
 جمع‌آوری فاضلاب رباط کریم
تصفیه‏ خانه فاضلاب به همراه شبکه و خطوط جمع‌آوری فاضلاب استان تهران در شهرستان رباط کریم به ظرفیت 21 288 مترمکعب در شبانه‌روز، به ارزش 2300 میلیارد تومان نیز از دیگر پروژه‌هایی است که دیروز 12 آبان سال 1404 توسط رئیس‌جمهوری افتتاح شد. این تصفیه‌خانه که در زمینی به مساحت 5 هکتار به بهره‌برداری ‌رسید امکان تولید سالانه 8 میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده با قابلیت استفاده در بخش کشاورزی، صنعت و خدمات عمومی را فراهم آورده و می‌تواند جمعیتی حدود 130 هزار نفر را تحت پوشش قرار دهد. 
حفاظت از منابع آب زیرزمینی، ارتقای سطح بهداشت عمومی، تأمین آب مورد نیاز بخش‌های کشاورزی، صنعت و خدمات عمومی با استفاده از پساب تولیدی و کاهش انتشار بوی نامطبوع در منطقه از نتایج اجتماعی بهره‌برداری از این تصفیه‌خانه است.
 
افتتاح پروژه انتقال آب از سد طالقان
همچنین پروژه انتقال آب از سد طالقان (آبگیر زیاران) به تصفیه خانه‌های آب استان‌های البرز و تهران به ظرفیت 150 میلیون متر مکعب در سال به ارزش 7670 میلیارد تومان از دیگر پروژه‌های افتتاح شده توسط ریاست جمهوری بود.
این پروژه که به طول 62 کیلومتر است می‌تواند تأمین آب آشامیدنی مورد نیاز 3 میلیون نفر در تهران و البرز را تضمین و امکان تعمیر، نگهداری خط موجود، رسوب‌گیری و استفاده همزمان در شرایط اضطراری را فراهم کند. جایگزینی خط انتقال فرسوده با لوله‌های به قطر 2 متر، افزایش ظرفیت انتقال آب به استان البرز و شهر تهران در شرایط اضطرار و استفاده از تکنولوژی به روز در ساخت تجهیزات مورد نیاز با استفاده از تولیدات داخلی از نتایج اجتماعی بهره‌برداری از این پروژه است.
 
لزوم اصلاح الگوی مصرف
با توجه به کاهش بارندگی 8 سال اخیر
در مراسم افتتاح پروژه‌های صنعت آب و برق وزارت نیرو، رئیس‌جمهوری در سخنانی با تشکر و قدردانی از تمام مهندسان و کارشناسان که در زمینه رفع ناترازی‌‌ها تلاش می‌کنند، گفت: «در این روزها شما عزیزان فشارهای بسیاری را در زمینه آب، برق و گاز تحمل می‌‌کنید، اما علیرغم طعنه‌هایی که زده می‌شود این تلاش‌ها بسیار ستودنی است چرا که اعداد و ارقامی که در حوزه‌های مختلف صنعت آب و برق بیان شد، نشانگر این است که در مدت کوتاهی توانسته‌اید به نتیجه مطلوب برسید.
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اگر بر دستگاه و نهادی فشارها را افزایش می‌‌دهیم یا توصیه‌ای می‌کنیم برای ایجاد هم‌افزایی و هماهنگی است، اظهار کرد:« دشمن اکنون در تلاش است تا با توجه به وضعیت ناترازی‌ها از اختلافات داخلی سوء‌استفاده کند، اما همان‌طور که مقام معظم رهبری فرموده‌اند رمز موفقیت کشور در حفظ وحدت و انسجام ملی است. از این‌رو باید تمام دستگاه‌ها، با یکدیگر هماهنگ و منسجم عمل کنند تا در زمینه رفع ناترازی‌ها اقدامات مؤثری انجام بدهیم.»
پزشکیان همراهی مردم در جنگ ۱۲ روزه را ستود و یادآور شد:« تمام تلاش ما این است تا همان‌طور که مردم در جنگ ۱۲ روزه مقابل دشمن ایستادند به آنها خدمت کنیم. چنانچه مردم تلاش و کوشش ما را ببینند و آگاه باشند که در تمامی زمینه‌ها خدمت می‌کنیم، آنها با ما خواهند بود. دشمن ما قلدر، زورگو و قدار است تلاش ما باید زمینه ناامیدی آنها را فراهم کند و از سوی دیگر مردم با سربلندی به زندگی خود ادامه دهند. شاید این سختی‌ها لطف خداست تا بیدار شویم و روش‌های نوین را در توسعه در نظر بگیریم.»
رئیس‌جمهوری گفت: «۸ سال است که بارندگی در کشور کمتر از میانگین ۵۰ ساله است بنابراین برای اصلاح الگوی مصرف از مردم می‌خواهیم تا کمک کنند. چنانچه هر کس در هر جایگاهی انرژی را بهینه مصرف کند و مراعات حال یکدیگر را در سراسر کشور بکنیم، آب، برق و گاز قطع نخواهد شد و کمترین تنش را در کشور شاهد خواهیم بود و واحدهای تولیدی و کارخانه‌ها برق خواهند داشت.»
پزشکیان با تأکید بر اینکه باید روند سوخت خانه‌ها از گاز به برق منتقل شود، تأکید کرد: «انجام این کار به پایداری انرژی، حفظ محیط زیست و مدیریت درست مصرف کمک شایانی می‌کند. در زمینه اصلاح الگوی مصرف و نصب پنل‌های خورشیدی برای واحدهای مسکونی هم باید تدابیری اندیشیده شود تا بانک‌ها به مردم تسهیلات ارائه دهند. تمامی نهادها و دستگاه‌های مسئول در حوزه انرژی باید تشریفات را کنار بگذارند و تجربه بخش‌های موفق را به طور فراگیر معرفی کنیم تا الگویی برای اصلاح و مصرف بهینه انرژی باشد. اگر اراده کنیم و بخواهیم تمام طرح‌ها و برنامه‌ها در این راستا به خوبی پیش خواهد رفت. بی‌شک همینطور که هر یک از شما استانداران و کارشناسان بیان کردید آنچه امروز شاهدید نسبت به وعده‌های پیشین خود پیشرفت داشته و تمام پروژه‌ها رشدی فراتر از چشم‌اندازی که برای آن در نظر گرفته بودیم داشته است.»
 
هشدار وزیر نیرو درباره ادامه خشکسالی
وزیر نیرو نیز با اعلام ورود کشور به ششمین سال پیاپی خشکسالی، از همکاری بیشتر مردم برای مصرف بهینه آب تا پایان این دوره کم‌بارشی درخواست کرد و به مشترکان پرمصرف اخطار داد که در صورت عدم همراهی، آب آنان قطع خواهد شد. وی اجرای موفقیت‌آمیز پروژه انتقال آب از سد طالقان در کمتر از ۸ ماه را نمونه‌ای از عزم دولت برای حل چالش‌ها عنوان کرد.
 وی با اشاره به پروژه انتقال آب از سد طالقان به تصفیه‌خانه استان‌های البرز و تهران، گفت: «این پروژه را که باید از چهار سال پیش اجرایی می‌شد با کمک قرارگاه خاتم در کمتر از 8 ماه به اتمام رساندیم.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هشتصد و هفتاد و هفت
 - شماره هشت هزار و هشتصد و هفتاد و هفت - ۱۳ آبان ۱۴۰۴