در دیدار محمدرضا عارف با معاونین اول سابق و خانواده‌های آنان مطرح شد

قدردانی دولتمردان سابق از تلاش‌های دولت چهاردهم

رضوانه رضایی‌پور
گروه سیاسی


معاون اول رئیس‌ جمهور، همزمان با هفته دولت و مانند سال گذشته به دیدار معاونین اول رؤسای ‌جمهور ایران و خانواده‌های آنان رفت.  دیدارهایی که میزبانان آن، هم از جریان اصولگرا و هم از جریان اصلاح‌طلب بودند، نمونه‌ای از همدلی و وفاق ملی که بار دیگر نشان داد این دولت و معاون اول آن در پی نزدیک کردن همه جریان‌های داخل کشور به هم است. اقدامات وی همچون رئیس ‌جمهوری پزشکیان، نمایانگر اراده دولت برای هم‌افزایی و همکاری میان جناح‌هاست و گامی در جهت استفاده از تجربیات مدیریتی گذشته و تقویت انسجام ملی به شمار می‌رود. 
پایبندی به مقوله احترام به جایگاه مدیران سابق و تلاش برای بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و تجارب آنان برای عبور از شرایط کنونی، می‌تواند معنی دیگر دیدارهای دیروز معاون اول رئیس ‌جمهور با همتایان سابق خود در دولت‌های گذشته و خانواده‌های آنان باشد.  تأکید بر اهمیت هم‌افزایی و همکاری بین گروه‌ها و جناح‌های مختلف سیاسی، که یکی از وجوه وفاق مورد تأکید رئیس ‌جمهوری است، مسئولیت یا مأموریتی است که محمدرضا عارف نیز در سطوح دیگری از دولت آن را دنبال می‌کند.
پیش از دیدارهای دیروز هم، محمدرضا عارف در مجمع عمومی وزرای ادوار کشور که آغاز بکار آن به سال 83 یعنی سال آخر دولت اصلاحات باز می‌گردد، از بکارگیری هر شیوه‌ای برای رسیدن به وفاق در کشور استقبال کرد. 
معاون اول رئیس ‌جمهور راهبرد اصلی تشکیل مجمع وزرای ادوار را «وفاق» نامید که قرار بود در آن زمان دو جریان سیاسی در کنار هم قرار بگیرند، چرا که احساس می‌شد کنار هم قرار گرفتن دو جریان سیاسی باعث هم‌افزایی به نفع نظام می‌شود و در نتیجه «مجمع وزرای ادوار» تشکیل شد که جامع‌ترین تشکل مردمی متشکل از همه اعضای کابینه بعد از انقلاب است. دولت‌های گذشته از این موضوع چندان استقبال نکردند، اما دولت چهاردهم تلاش کرد وزرای گذشته اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا را گرد هم آورد. آنگونه که عارف خطاب به اعضای این مجمع عنوان کرده بود، «در دولت چهاردهم که شعار اصلی آن وفاق است، هیچ بهانه‌ای برای همکاری نکردن با مجمع وزرای ادوار کشور وجود ندارد. زیرا مجمع وزرای ادوار سرمایه معنوی نظام است. ما تشکل‌های مختلفی را در کشور داریم که همه ارزشمند و مفید هستند اما جایی که همه سرمایه‌های دولت‌های گذشته در آن حضور داشته باشند را سراغ نداریم.»
وی که ریاست مجمع وزرای ادوار را هم برعهده دارد، تأکید کرد: «ما باید برنامه داشته باشیم و اگر اعضای مجمع اعلام آمادگی کنند، می‌توانیم در فضای وفاق نشان دهیم که ما هم می‌خواهیم در حل چالش‌هایی که دولت با آن دست به گریبان است، سهیم شویم. اگر این اعلام آمادگی وجود داشته باشد ما هم به عنوان دولت این آمادگی را داریم که از توان ارزشمند و معنوی مجمع در مسائل کلان استفاده کنیم. 
ما دست یاری را به سمت مجمع دراز می‌کنیم و آمادگی داریم با هر روش و شیوه‌ای که مجمع تشخیص می‌دهد از توان آن در حل مسائل کشور استفاده کنیم.» محمدرضا عارف در دیدار با معاونان اول رؤسای ‌جمهور ادوار ایران، بار دیگر بر همین رویکرد تأکید کرد. او نشان داد که با انجام این دیدارها قصد دارد از تجربیات معاونان و مقامات دولت‌های گذشته بهره‌مند شود و همچنین رابطه و وفاق بین دولت‌های پیشین و دولت فعلی را تقویت کند. به عبارت دیگر، این ملاقات‌ها علاوه بر جنبه نمادین، با هدف عملیاتی کردن همدلی و هم‌افزایی انجام شده و به نظر می‌رسد اثر مثبتی در تقویت وحدت و همکاری در میان مدیران و جناح‌های مختلف داشته باشد.

 الگویی برای سیاست‌ورزی
محمد مخبر معاون اول دولت شهید آیت‌الله رئیسی، محمدرضا رحیمی معاون اول دولت دوم محمود احمدی‌نژاد، خانواده مرحوم حسن حبیبی معاون اول دولت مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و دولت اول سید محمد خاتمی، خانواده مرحوم پرویز داودی معاون اول محمود احمدی‌نژاد در دولت نهم و اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، میزبانان دیروز محمدرضا عارف بودند. میزبانانی که این اقدام عارف را «متمدنانه و نجیبانه» توصیف کردند.
مقصد اول معاون اول رئیس ‌جمهور، دیدار با محمد مخبر مشاور رهبر معظم انقلاب و معاون اول دولت سیزدهم بود. مخبر در این دیدار با قدردانی از ابتکار عمل محمدرضا عارف، به جنگ اخیر اشاره کرد و گفت: «واقعاً باید به دکتر پزشکیان و شما و دولت به خاطر عملکرد خوبتان در زمان جنگ دستمریزاد گفت و در این شرایط سخت، کار کردن یک مؤلفه قدرت است‌.»
عارف همچنین به دیدار محمدرضا رحیمی معاون اول رئیس ‌جمهور در دولت دهم رفت. معاون اول رئیس ‌جمهور در دولت دهم خطاب به عارف گفت: «همه دولتمردان باید شما را به عنوان الگویی برای سیاست‌ورزی قرار دهند.»
عارف در ادامه به دیدار همسر و دختر مرحوم حسن حبیبی معاون اول دولت سازندگی و دولت اول اصلاحات رفت و با گرامیداشت یاد و خاطره او به ذکر خاطراتی از مرحوم حبیبی پرداخت. وی به کتابی از مرحوم حبیبی با عنوان اسلام و مسلمانان روسیه اشاره کرد و گفت: «خواندن این کتاب تأثیر زیادی بر من گذاشت.» خانم شفیقه رهیده همسر مرحوم حبیبی هم با قدردانی از عارف گفت: «این اقدام شما حرکتی متمدنانه و نجیبانه و نشأت گرفته از معرفت و مرام ذاتی شما است.»
حضور در منزل مرحوم پرویز داودی معاون اول رئیس ‌جمهور در دولت نهم، مقصد بعدی عارف بود که وی از ویژگی علمی مرحوم داودی تجلیل کرد. مقصد پایانی معاون اول رئیس ‌جمهور حضور در دفتر اسحاق جهانگیری بود. جهانگیری خطاب به عارف گفت: «شما تنها شخصیتی هستید که به دیدار همکاران سابق می‌روید که اقدام بسیار ارزشمندی است.» جهانگیری به شرایط خاص کشور اشاره کرد و گفت: «دوره شما دوره سختی است و واقعاً دولت با شرایط سختی از ابتدا مواجه بود و ان‌شاءالله خداوند به شما و دولتمردان کمک کند.»
معاون اول رئیس ‌جمهور در این دیدارها بر لزوم استفاده از تجارب مدیریتی دولتمردان سابق تأکید کرد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هشتصد و بیست و نه
 - شماره هشت هزار و هشتصد و بیست و نه - ۱۶ شهریور ۱۴۰۴