پاسخ رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش درباره شایعه لو رفتن سؤال‌های آزمون سمپاد

هیچ سؤالی از مخزن خارج نشده است

غزل رضایی‌ثانی/ آزمون سمپاد پنجشنبه 19 تیرماه برگزار شد. آزمون دو هفته پیش برگزار شد، اما از همان روز امتحانات سر و صدای اعتراض دانش‌آموزان و والدین آنها بلند شد و هنوز هم ادامه دارد. از هفته گذشته پدر و مادرانی که فرزندشان در آزمون سمپاد شرکت کرده بودند به دلیل آنچه لو رفتن سؤال‌های امتحانات اعلام می‌کنند، مقابل ساختمان وزارت آموزش و پرورش تجمع کردند. اما وزارتخانه همه شایعات را رد می‌کند. ماجرا از آنجا شروع شد که یک مؤسسه آموزش و آمادگی سمپاد، یک جلسه خصوصی برای دانش‌آموزان خود برگزار کرد. سپس از گوشه و کنار و از بعضی از دانش‌آموزان شنیده شد که در آن جلسه سؤال‌های آزمون در اختیار بچه‌های مؤسسه مذکور قرار گرفته. این‌گونه که دانش‌آموزان ادعا کرده‌اند، سؤال‌های آزمون سمپاد، دقیقاً همان سؤال‌های آموزشگاهی بوده که والدین معترض از آن شاکی هستند. البته این ادعا از سوی وزارت آموزش و پرورش تکذیب شده و بررسی برای منشأ لو رفتن احتمالی سؤالات سمپاد ادامه دارد.
این ادعا سند دقیق‌تری ندارد، اما منجر به اعتراض گسترده‌ای شده است. والدین دانش‌آموزان این شائبه را هم مطرح می‌کنند که قرار بود آزمون سمپاد در تاریخ ۲۹ خرداد برگزار شود، اما برگزاری آن به ۱۹ تیر افتاد و آنها به زمانی که سؤالات در دوران جنگ ۱۲ روزه در قرنطینه بوده مشکوک هستند. رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش تأکید می‌کند که سؤالات در مخزن امنی قرار داشته است. محسن زارعی در گفت‌و‌گو با «ایران» درباره برنامه‌ریزی‌هایی که در دو هفته جنگ 12 روزه برای مدیریت سؤالات آزمون سمپاد انجام شده بود، می‌گوید: «طبق برنامه‌ریزی که ما برای برگزاری آزمون با حراست وزارت آموزش و پرورش انجام داده‌ایم به هیچ عنوان لو رفتن سؤال در مخزن مطرح نبوده و سؤال‌ها طبق روال همیشه به دست دانش‌آموزان رسیده است. کیسه‌های پلمب شده سؤال‌ها در اختیار حوزه‌های امتحان قرار گرفته و حوزه‌ها هم در زمان مقرر شروع به دریافت سؤال و توزیع دفترچه‌ها کرده‌اند.»
به گفته رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش، موضوع در حال پیگیری است. او می‌گوید: «آنچه که شما می‌گویید و شایعاتی مبنی بر لو رفتن سؤال‌های سمپاد را ما هم در حد شایعه شنیده‌ایم، اما وزارتخانه پیگیر است تا ریشه‌های این شایعه را پیدا کند. مثلاً اینکه دانش‌آموزی اعلام کرده به سؤال‌ها دسترسی داشته، باید آن را شناسایی کرد تا بفهمیم این واقعاً صحت دارد یا نه. این فرضیه که سؤال‌ها از ناحیه مخزن سؤال لو برود را با قاطعیت رد و سلامت در دفترچه‌های پلمب شده را تأیید می‌کنیم. برای ما مهم است که هیچ کدام از شرکت‌کننده‌ها حتی یک نفر هم به سؤال‌های آزمون قبل از شروع آن، دسترسی پیدا نکند، نتیجه این پیگیری را هم بزودی اعلام می‌کنیم.»
زارع در توضیح روال قرنطینه کردن سؤال‌های آزمون‌های مهم نیز می‌گوید: «قرنطینه سؤال‌های آزمون سمپاد و نمونه دولتی دقیقاً مانند قرنطینه سؤال‌های آزمون سراسری است و شباهتی به آزمون‌های نهایی ندارد. در آزمون‌های نهایی تقریباً بخش عمده کار به صورت الکترونیکی انجام می‌شود، اما در آزمون‌های سمپاد و نمونه دولتی دفترچه‌ها تولید، پلمب و به استان‌ها تحویل داده می‌شود. سپس مناطق استان‌ها هر بسته پلمب شده مراکز آزمون را دریافت می‌کنند، بعد در روز آزمون بسته‌های پلمب شده در اختیار مخازن قرار می‌گیرد و در ساعت مقرر با حضور حفاظت و رئیس مرکز آزمون از مخزن خارج و دفترچه در اختیار داوطلب قرار می‌گیرد. این فرآیند دقیقاً مانند آزمون سراسری است، آزمون‌های سراسری و استخدامی همگی به همین سبکی که گفتم برگزار می‌شوند.»
رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش درباره نظارت بر سؤال‌ها نیز توضیح می‌دهد: «ما به محض اینکه مسأله‌ای مطرح می‌شود به استان‌ها، مناطق و مخازن می‌رویم و آنجا را چک می‌کنیم. باید در این زمینه بدانیم مدعی چه کسی است و اگر کسی هم به شما اعلام کرده، بپرسید از چه منبعی آن را شنیده تا صحت و سقم آن را پیگیری کنیم.»
در همین زمینه فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، که در دولت دوازدهم نیز معاون سمپاد بوده در واکنش به لو رفتن سؤالات آزمون سمپاد در گفت‌و‌گو با «ایران» می‌گوید: «زمانی که من در سمت معاونت سمپاد بودم نحوه نگهداری از سؤال‌های آزمون سراسری کاملاً کنترل و حفاظت شده مانند روال سازمان سنجش بود. در حال حاضر نمی‌دانم شرایط به چه صورتی است و این موضوع را نه تأیید می‌کنم و نه تکذیب.» 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و نود و یک
 - شماره هشت هزار و هفتصد و نود و یک - ۲۹ تیر ۱۴۰۴