اعتراضات علیه سیاست های سرکوب مهاجرتی دولت آمریکا ادامه دارد

شهرآشوب لس‌آنجلس


سه روز درگیری میان معترضان و نیروهای گارد ملی، بخش‌هایی از لس‌آنجلس را در وضعیت اضطراری قرار داده و دومین شهر بزرگ ایالات متحده را به کانون بحران تبدیل کرده است.
بامداد دوشنبه، در حالی‌که پلیس به معترضان علیه سیاست سرکوب مهاجرتی دولت ترامپ دستور داد مرکز شهر لس‌آنجلس را ترک کنند و مأموران محلی برای پراکنده‌سازی جمعیت از گاز اشک‌آور استفاده کردند، مقامات ایالت کالیفرنیا خواستار خروج صدها نیروی گارد ملی شدند که رئیس ‌جمهوری آمریکا در تصمیمی نادر به این شهر اعزام کرده بود. گوین نیوسام، فرماندار دموکرات این ایالت گفت اعزام این نیروها با هدف «ساختن هرج‌ومرج و خشونت» صورت گرفته است.
ویدیوهای منتشرشده نشان می‌دهد که در مرکز شهر لس‌آنجلس، معترضان و پلیس، در زیر گذرگاهی پناه گرفته و پیش از فرارسیدن شب یکشنبه، ساعت‌ها با یکدیگر درگیر شدند و مأموران از گاز اشک‌آور و مهمات دیگر استفاده کردند، تصاویری هم از آتش گرفتن خودروها در این شهر منتشر شده است.

شهر آشوب
در حالی‌که مقام‌های ایالتی از معترضان خواستند که آرامش خود را حفظ کنند، جیم مک‌دانل، رئیس پلیس لس‌آنجلس هشدار داد که درگیری‌ها در خیابان‌ها «به‌طور فزاینده‌ای بدتر و خشونت‌آمیزتر» می‌شود.
به گزارش نیویورک تایمز، تا نیمه‌شب دوشنبه، خیابان‌های تاریک مرکز شهر لس‌آنجلس، نشانه‌هایی از یک روز پرآشوب را با خود داشتند: خودروهای سوخته، موانع شکسته، بطری‌های آب له‌شده و دیوارهای ساختمان‌های دولتی که پر از شعارنویسی شده بود.
طبق اعلام افراد مسئول، از روز جمعه تاکنون، بیش از ۱۵۰ نفر در لس‌آنجلس بازداشت شده‌اند و حدود ۶۰ نفر دیگر نیز در سان‌فرانسیسکو، جایی که تظاهراتی در همبستگی با معترضان برگزار شده و به خشونت کشیده شد، دستگیر شده‌اند. معترضان قصد داشتند روز دوشنبه در برابر ساختمان کنگره ایالتی در ساکرامنتو گرد هم آیند تا به بازداشت یکی از رهبران برجسته کارگری اعتراض کنند.
ترامپ، از تصمیم خود برای اعزام گارد ملی دفاع کرده و گفت «اوضاع در لس‌آنجلس واقعاً بد به نظر می‌رسد» حتی در حالی‌که مقامات فدرال در کالیفرنیا ترامپ را به تلاش برای شعله‌ور کردن بحران با اهداف سیاسی متهم کردند، اما رئیس‌ جمهوری و رئیس اف‌بی‌آی هیچ نشانه‌ای از عقب‌نشینی در پاسخ تهاجمی دولت به بحران نشان ندادند.  برخی از معترضان حاضر در مرکز شهر لس‌آنجلس روز یک‌شنبه گفتند که مهاجران نسل اول یا دوم هستند و برای همبستگی با خانواده و همسایگان خود به خیابان آمده‌اند. در طول اعتراضات سه روزه، پرچم‌های کشورهای آمریکای لاتین به نمادهایی برجسته تبدیل شدند. مقام‌های دولت ترامپ، این پرچم‌داران را «یاغی» توصیف کردند اما روزنامه نیویورک تایمز نوشت: برای بسیاری از معترضان که در واقع شهروند ایالات متحده هستند، این پرچم‌ها نشان افتخار به ریشه‌ها و هویت‌شان است.

واکنش جنگی ترامپ
این روزنامه در یکی دیگر از گزارش‌های خود نوشت: پس از آنکه اعتراض علیه دستگیری‌ مهاجران از سوی مأموران مهاجرت و گمرک به خشونت کشیده شد، دولت واشنگتن طوری واکنش نشان داد که گویی این کشور در آستانه جنگ است. با این حال، «استیون میلر» یکی از نزدیک‌ترین مشاوران رئیس ‌جمهوری ترامپ و مهم‌ترین معمار سیاست‌های مهاجرتی دولت، یک کلمه در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «شورش».
واشنگتن پست دیگر روزنامه آمریکایی هم گزارش داد: در حالی‌که بخش اعظم روز دوشنبه در آرامش سپری شد، اما بعدازظهر تنش‌ها دوباره شدت گرفت؛ زمانی که نیروهای امنیتی به سوی جمعیتی رو به افزایش از معترضان که در نزدیکی ساختمان فدرال ادوارد رویبال (که مرکز بازداشت مهاجران را در نزدیکی مرکز شهر در خود جای داده) گرد آمده بودند، گاز اشک‌آور پرتاب کردند. پلیس لس‌آنجلس اعلام کرد که برخی از افراد حاضر در جمعیت «بلوک‌های سیمانی، بطری‌ها و اشیای دیگر» پرتاب می‌کردند و نیروهای پلیس بازداشت‌ها را آغاز کرده و به مردم دستور داده‌اند که متفرق شوند. به نوشته واشنگتن پست، ورود نیروهای گارد ملی، مرحله‌ای تازه و بالقوه انفجاری را در تلاش‌های دولت ترامپ برای تشدید روند اخراج مهاجران و در روابط پرتنش آن با مقام‌های ایالتی و محلی رقم زده است.

کالیفرنیا از دولت فدرال
شکایت می کند
دونالد ترامپ روز شنبه با فراخواندن ۲۰۰۰ نیروی گارد ملی برای سرکوب اعتراضات مهاجرتی در کالیفرنیا، اقدامی خارق‌العاده انجام داد و با استفاده نادر از اختیارات فدرال و دور زدن اختیارات گوین نیوسام فرماندار ایالت این اقدام را انجام داد.
این اولین بار از سال ۱۹۶۵ است که یک رئیس ‌جمهوری بدون درخواست فرماندار آن ایالت، نیروی گارد ملی آن ایالت را فعال کرده است. آخرین بار زمانی بود که لیندون بی. جانسون رئیس ‌جمهوری وقت ایالات متحده در سال ۱۹۶۵ نیروهایی را برای سرکوب تظاهرکنندگان حقوق مدنی به آلاباما فرستاد. گوین نیوسام، بلافاصله اقدام رئیس‌جمهوری را مورد انتقاد قرار داد. اوگفت: «این اقدام عمداً فتنه‌انگیز است و فقط تنش‌ها را تشدید می‌کند.» او افزود: «این مأموریت اشتباهی است و اعتماد عمومی را از بین می‌برد.»
نیوسام روز یکشنبه در مصاحبه‌ای با شبکه  MSNBC ‌‌اعلام کرد که ایالت کالیفرنیا علیه دولت فدرال به دلیل استقرار گارد ملی اقامه دعوی خواهد کرد. او طی پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تسخیر گارد ملی یک ایالت بدون مشورت با فرماندار آن ایالت، اقدامی غیرقانونی و غیراخلاقی است.»
فرمانداران تقریباً همیشه استقرار نیروهای گارد ملی در ایالت‌های خود را کنترل می‌کنند. اما دستورالعمل امضا شده توسط ترامپ به ماده‌ای خاص در عنوان 10 قانون خدمات مسلح ایالات متحده اشاره دارد. بخشی از این ماده، استقرار نیروهای گارد ملی فدرال را در صورت «شورش یا خطر شورش علیه اقتدار دولت ایالات متحده» مجاز می‌داند.

 

برش

آرزوی دور و دراز ترامپ
در سال ۲۰۲۰، در روزهای پایانی اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ، او از هلیکوپترهای نظامی برای سرکوب اعتراض مسالمت‌آمیز علیه خشونت پلیس در نزدیکی کاخ سفید استفاده کرد.
ترامپ در یک گردهمایی انتخاباتی در سال ۲۰۲۳ به‌وضوح نشان داد که در دوره دوم خود ملاحظه‌ای نخواهد داشت. او گفت: «می‌گویند نباید در چنین ماجراهایی دخالت کنی، باید منتظر باشی که فرماندار یا شهردار ازت درخواست کنه اما دفعه بعد، من منتظر نمی‌مونم.»
اروین چمرینسکی، رئیس دانشکده حقوق دانشگاه کالیفرنیا در برکلی به نیویورک تایمزگفت: «این‌که دولت فدرال بدون درخواست فرماندار، کنترل گارد ملی کالیفرنیا را در دست بگیرد تا اعتراضات را سرکوب کند، واقعاً ترسناک است، این یعنی استفاده از ارتش در داخل کشور برای خاموش کردن نارضایتی‌ها.»
آخرین باری که گارد ملی فدرالیزه شد، به سال ۱۹۹۲ بازمی‌گردد؛ زمانی که رئیس‌ جمهوری جورج اچ. دبلیو. بوش نیروهایی را به لس‌آنجلس فرستاد تا اعتراضاتی را که پس از تبرئه مأموران پلیس در پرونده ضرب‌وشتم رادنی کینگ رخ داد، کنترل کند. آن استقرار نظامی با درخواست فرماندار وقت کالیفرنیا، پیت ویلسون، انجام شده بود.
ترامپ و مشاورانش بارها از این موضوع ابراز نارضایتی کرده‌اند که فرماندار مینه‌سوتا در سال ۲۰۲۰ پس از کشته شدن جورج فلوید، اقدامات کافی برای سرکوب اعتراضات انجام نداده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و شصت
 - شماره هشت هزار و هفتصد و شصت - ۲۰ خرداد ۱۴۰۴