یادداشت

جوانگرایی از ادعا تا واقعیت

حامد جیرودی
روزنامه‌نگار

از زمانی که مهدی مهدوی‌کیا عنوان جوان اول فوتبال آسیا را در سال 1997 به دست آورد، حدود 28 سال می‌گذرد. آن روزها، مهدی، جوان 20 ساله‌ای بود که در ترکیب ثابت پرسپولیس و تیم ملی به میدان می‌رفت و با استارت‌های طوفانی و گلزنی‌هایش، همه نگاه‌ها را به خود جلب کرد. او به بوندسلیگا راه پیدا کرد و پس از نیم فصل حضور در بوخوم، به هامبورگ رفت و به یکی از ستاره‌های تاریخ این باشگاه تبدیل شد. از آن زمان به بعد، دیگر هیچ بازیکن ایرانی عنوان بهترین بازیکن جوان سال آسیا را کسب نکرد. البته آن سال‌ها، هنوز بارقه‌های امیدی وجود داشت و تیم امید ایران با قهرمانی در بازی‌های آسیایی 2002 بوسان، به محلی برای ظهور بازیکنانی مانند محرم نویدکیا و ایمان مبعلی بدل شد.
هر چند که هم آن تیم و هم دیگر تیم‌های امید ایران در ادوار بعد حسرت به دل صعود به المپیک ماندند، حسرتی که بیش از نیم قرن طول کشید. تیمی که آخرین شاهکارش با مربیگری رضا عنایتی، حذف با شکست مقابل هنگ‌کنگ در مرحله یک‌چهارم نهایی بازی‌های آسیایی 2022 و ناکامی در انتخابی جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیا ۲۰۲۴ و انتخابی المپیک بود. عجیب اینکه، یک سال و نیم بود که تیم امید سرمربی  نداشت تا اینکه دیروز امیدرضا روانخواه سرمربی این تیم شد. در حالی که در بقیه رده‌های سنی نیز، نتایج جالبی به دست نیامده است. اسفند ماه سال گذشته تیم جوانان ایران در ضربات پنالتی با نتیجه 4-3 مقابل ژاپن باخت و از مرحله نیمه نهایی جام ملت‌ها و جام جهانی جوانان جا ماند. دومینوی ناکامی‌ها، فروردین ماه امسال هم ادامه پیدا کرد و تیم نوجوانان ایران با شکست 3-1 مقابل تاجیکستان، به مرحله حذفی جام ملت‌های زیر ۱۷ سال آسیا نرسید و حضور در جام جهانی نوجوانان از دستش پرید.
حالا اما و در خبری جالب، مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال از کسب نشان طلایی «گرسروتز»  خبر داده. جایزه‌ای که AFC  به کشورهایی می‌دهد که در فوتبال پایه برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری می‌کنند. تاج این اتفاق را افتخار بزرگی برای فوتبال ایران نامیده و تأکید کرده این جایزه نشان دهنده این است که روی فوتبال پایه کار اصولی شده است.
مبارک باشد. ما که بخیل نیستیم. تا باشد از این جایزه‌ها اما وقتی تیم ملی بزرگسالان با میانگین سنی بالای 29 سال به قطر می‌بازد و جوان‌ترین بازیکنش در میدان، امیرحسین حسین‌زاده 24 ساله است، باید گفت با حلوا حلوا کردن، دهن شیرین نمی‌شود!

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و نه
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و نه - ۱۹ خرداد ۱۴۰۴