در راستای تأمین انرژی پایدار برای واحدهای تولیدی صورت می‌گیرد

ایجاد ۴۰۰ نیروگاه خورشیدی در شهرک‌های صنعتی

براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو، سال گذشته میزان مصرف برق در کشور 79 هزار و 872 مگاوات بوده است. اما به علت شکافی که بین مصرف و میزان تولید وجود دارد، با کسری برق مواجه هستیم.
حجم این کسری برق در تابستان سال قبل
18 هزار مگاوات بود که پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد این ناترازی امسال به بیش از 20 هزار مگاوات خواهد رسید. یکی از بخش‌هایی که از این ناترازی بیشترین آسیب را دیده، حوزه صنعت است زیرا قطعی‌های مکرر برق موجب شده فعالان صنایع مختلف با مشکلات متعددی مواجه شوند. از همین رو تأمین برق این واحدهای کارگاهی و کسب و کارها جزو اولویت‌های دولت محسوب می‌شود.
90 درصد برق کشور را نیروگاه‌های حرارتی تأمین می‌‌کنند و در حال حاضر این میزان پاسخگوی نیاز کشور نیست و از سوی دیگر به علت کاهش بارندگی که داشته‌ایم، امسال میزان تولید برق نیروگاه‌های برق‌آبی 56 درصد کاهش داشته است. علاوه بر آن باید در سبد انرژی کشور تنوع نیز داشته باشیم بنابراین چاره‌ای جز استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر نداریم.
 در همین راستا رئیس جمهوری نیز دستوراتی را جهت توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر صادر کرده است. در این میان بخش‌های دولتی نیز دست به کار شده و اقدامات متعددی را در این زمینه انجام داده‌اند. دولت در راستای جبران ناترازی برق و تأمین انرژی پایدار برای واحدهای تولیدی، قرارداد احداث
۴۰۰ نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۳۰۰ مگاوات را در شهرک‌های صنعتی کشور منعقد کرده است.
رضا انصاری، مدیر عامل سازمان صنایع کوچک وشهرک‌های صنعتی اظهار کرد: «کمبود برق یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی بخش صنعت به‌ویژه در فصل‌های گرم سال است و احداث این نیروگاه‌ها می‌تواند گام مؤثری برای رفع این مشکل باشد.»
وی افزود: «پارسال قطعی‌های برق در کشور ۳۰۰ هزار میلیارد ریال به صنایع مستقر در شهرک‌های صنعتی خسارت وارد کرد که ضرورت تسریع در اجرای پروژه‌های تأمین انرژی از جمله برق خورشیدی را دوچندان کرده است.»
انصاری خاطرنشان کرد: «محدودیت تأمین برق باعث کاهش تولید، توقف فعالیت برخی واحدها و افزایش هزینه‌های صنعتی شده و از همین رو احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر در دستور کار جدی دولت و این سازمان قرار گرفته است.»
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران همچنین به طرح‌های نیمه‌فعال در شهرک‌های صنعتی اشاره کرد و گفت: «اکنون دوسوم از قراردادهای منعقد شده در شهرک‌های صنعتی خراسان شمالی به بهره‌برداری نرسیده و باید با اقدامات جدی این طرح‌ها را به مرحله تولید برسانیم.»
وی افزود: «در صورت عدم فعال‌سازی این طرح‌ها از ظرفیت قانونی ماده ۴۸ برای فسخ قراردادهای غیرفعال استفاده خواهد شد.»
انصاری درباره نقش بخش خصوصی در توسعه زیرساخت‌های صنعتی نیز گفت: «تاکنون ۱۰۰ شهرک صنعتی در کشور با مشارکت بخش خصوصی ایجاد شده و حمایت از این رویکرد در دستور کار دولت قرار دارد.» مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران به منظور شرکت در آیین معارفه مدیران جدید صنعت، معدن و تجارت و شهرک‌های صنعتی خراسان شمالی به بجنورد سفر کرده است.
 
۳۰ هزار مگاوات
حداقل ظرفیت تجدیدپذیرهاست
محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره هدفگذاری ۳۰ هزار مگاواتی برای تولید برق تجدیدپذیر اظهار کرد: «طبق شاخص‌های جهانی ۳۰ درصد ظرفیت برق تولیدی کشورها باید از تجدیدپذیرها باشد، مثلاً ۵۰ درصد ظرفیت نصب شده چین از تجدیدپذیر است و از این میزان ۱۱ درصد خورشیدی است، در کشور آلمان ۲۱ درصد ظرفیت منصوبه نیروگاه خورشیدی است، در کشور ما اکنون این رقم حدود ۱.۸ درصد است که باید به ۴ تا ۵ درصد برسیم. به عبارت دیگر ظرفیت ۳۰ هزار مگاواتی که دولت دنبال می‌کند، حداقل ظرفیت تجدیدپذیرهاست.»
وی تصریح کرد: «ظرفیت فعلی تجدیدپذیر هزار و 700 مگاوات است که این ظرفیت تا انتهای خرداد به 2 هزار و 100 مگاوات می‌رسد و براساس برنامه و تعهد موجود و در صورت همکاری دستگاه‌های مربوطه برای کاهش بوروکراسی تا پایان تابستان به ۵ هزار مگاوات می‌رسد.»
معاون وزیر نیرو گفت: «اکنون برنامه توسعه نیروگاه‌های ۳ مگاواتی با هدف افزایش ظرفیت تولید برق در حال اجراست و عملیات اجرایی حدود 3 هزار مگاوات از واحدهای ۳ مگاواتی آغاز شده است.»
طرزطلب درباره اخباری مبنی بر عدم امکان برق تولیدی از تجدیدپذیرها در برخی مناطق برای اتصال به شبکه خاطرنشان کرد:  «کسانی که مجوز احداث نیروگاه دریافت می‌کنند باید زیرساخت شبکه را نیز احداث کنند، به عنوان مثال بیش از
۱۱ هزار مجوز در کرمان داده شده که عمدتاً اجرا نکرده‌اند ما بنا داریم مجوز کسانی را که تأخیر دارند؛ باطل کنیم.»
رئیس ساتبا بیان کرد: «لغو مجوز غیرفعالان شروع شده و تاکنون هزار و 700 مگاوات را کنسل کردیم یعنی کسانی که مجوز را اخذ اما بی‌دلیل فعالیت خود را آغاز نکرده و باعث شده‌اند فضا برای دیگران تنگ شود؛ باطل می‌کنیم و این اجازه را می‌دهیم دیگران که امکان دارند ورود کنند، در حال حاضر برای کرمان، یزد و فارس این مسأله وجود دارد ظرفیت شبکه اکنون تکمیل است و کسی که بنا دارد نیروگاه احداث کند، باید سرمایه‌گذاری لازم را انجام دهد.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و هشت
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و هشت - ۱۸ خرداد ۱۴۰۴