روز ریـــــزش در تمــــــام بــــازارها
بازار سرمایه روز گذشته تحت تأثیر افزایش ریسکهای سیستماتیک سیاسی و اقتصادی و اخبار منفی، با افت سنگین آغاز به کار کرد و در حالی که بسیاری از سهامداران در تعطیلات چشم به بازار دوخته بودند، آغاز هفته با فشار فروش و جو روانی منفی همراه بود. در اولین روز معاملاتی شاخص با کاهش 60 هزار و 301 واحدی و 1.94 درصدی به سطح 3 میلیون و 41 هزار و 654 واحد رسید.
خروج نقدینگی از بازار
ارزش معاملات خرد بازار به حدود 7 هزار و 900 میلیارد تومان کاهش یافت که کمترین میزان از ابتدای اردیبهشت ماه است. همچنین، سرمایهگذاران حقیقی حدود 2 هزار و 800 میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج کردند. بازار سهام همچنان درگیر مسائل قدیمی بویژه ابهامات صنعت خودروییها و صندوقهای اهرمی است. کارشناسان بارها هشدار داده بودند که بیتدبیری در حل این موضوعات میتواند مشکلات بازار را تشدید کند و به نظر میرسد که مسئولان نتوانستهاند فضای بازار را به سمت آرامش هدایت کنند. روز گذشته بازار سرمایه با بدبینی به استقبال هفته سوم خرداد رفت و ترس فعالان بورسی از ریسکهای سیستماتیک، همچنان تهدید بزرگی برای هفته جاری است.
صندوقهای اهرمی و بحران اعتماد
صندوقهای اهرمی که زمانی امید تازهای برای حرفهایتر شدن بازار بودند، به نقطه ضعف مهمی بدل شدهاند. ضعف نظارت و عدم مدیریت مناسب عملکرد صندوقها موجب شده این ابزارها به جای جذب سرمایه، عاملی برای ایجاد نگرانی در بازار شوند. با وجود این فضای منفی، برخی کارشناسان معتقدند قیمتها پس از اصلاح اردیبهشت و خرداد به سطوح جذابی رسیدهاند که میتواند زمینهساز توجه دوباره به تحلیل بنیادی و جریان سودآوری شرکتها باشد. با آغاز فصل مجامع و تقسیم سود شرکتها، احتمال دارد بازار از میانه هفته به سمت تعادل برود. برخی کارشناسان معتقدند که عملکرد صندوقهای اهرمی و نظارت ناکافی بر آنها، موجب افزایش بیاعتمادی در بازار شده است و پیشنهاد میکنند که سازمان بورس نظارت دقیقتری بر عملکرد این صندوقها اعمال کند. بورس دیروز را در حالی به پایان برد که درگیر موجی از اخبار منفی منتشر شده بود. در این شرایط، تقویت اعتماد عمومی و بازنگری در روند نظارت بر صندوقها میتواند راهکاری برای عبور از بحران فعلی باشد؛ اما در صورت کاهش نیافتن ریسکهای سیستماتیک؛ چالشهای بورس ادامهدار خواهد بود.