طبق ارزیابی شاباک پروندههای جاسوسی برای ایران افزایش ۴۰۰درصدی
نفـوذ تا عمـق اسرائیل
طی سالهای گذشته، خبر جاسوسی ساکنان سرزمینهای اشغالی برای ایران، خبر غالب رسانههای عبری بوده است. حجم جاسوسی اشغالگران فلسطین علیه رژیم صهیونیستی و همکاری آنها با ایران برای مقامات اسرائیلی بهت آور و غافلگیر کننده بوده است. این اتفاق حالا دستمایه گزارشهای مبسوط رسانهها در فلسطین اشغالی شده است. طبق ارزیابی سرویس امنیت داخلی رژیم (شین بت) روز به روز بر حجم پروندههای جاسوسی افزوده میشود. با وجود این، مقامات صهیونیست تلاش دارند نفوذ اطلاعاتی ایران در سرزمینهای اشغالی را به عنوان اقدامی پیش پاافتاده و عادی جلوه دهند اما تعدد پروندههای جاسوسی موضوعی نیست که سران اسرائیل نگران آن نباشند، چرا که کارشناسان امنیتی این رژیم معتقدند آنچه عیان شده شاید فقط نوک کوه یخ باشد. رژیمی که تلاش کرده تسلط اطلاعاتی خود نسبت به ایران را به رخ بکشد، حالا اقتدار امنیتی ایران را در نزدیکی خود احساس میکند. اسرائیلیها نگرانند عمق نفوذ ایران تا در اتاقهای آنها هم رسیده باشد. حال یورونیوز در گزارشی تفصیلی مجبور به اعتراف در مورد گستردگی نفوذ ایران در سرزمین های اشغالی شده است.«ایران»برای آشنایی مخاطبان خود این اعتراف نامه را ترجمه و تلخیص کرده است.
مقامات اسرائیلی اعلام کردهاند که در طول یک سال گذشته ۲۰ پرونده مرتبط با جاسوسی برای ایران در اسرائیل تشکیل و در این رابطه ۳۰ کیفرخواست صادر شده است. اگرچه این پروندهها از نظر جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند، اما الگوی کلی و جامعه هدف سرویسهای اطلاعاتی ایران برای جذب منابع تقریباً مشابه است.
به گزارش جروزالم پست، هفته گذشته خبر بازداشت دو اسرائیلی ۲۴ ساله به نامهای «روی مزراحی» و «الموگ آتیاس» به اتهام جاسوسی برای جمهوری اسلامی ایران منتشر شد. این دو نفر که دوستان دوران کودکی بودند و در نزدیکی بندر حیفا زندگی میکردند، به قمار معتاد شده و دچار بدهیهای سنگینی شده بودند. براساس این گزارش، مزراحی از طریق یک گروه اینترنتی با فردی ناشناس آشنا میشود که در ازای انجام کارهایی ظاهراً بیضرر و بیارتباط، به او پول خوبی پیشنهاد میدهد. این جوان اسرائیلی این پیشنهاد را فرصتی برای خروج از بحران مالیاش میبیند. در ابتدا از مزراحی خواسته میشود تا از مناطق اطراف محل زندگیاش عکس بگیرد و سپس تابلوی فروش یک نمایشگاه خودرو را مستندسازی کند. با ادامه یافتن مأموریتها، پلیس اعلام کرد که ابعاد خطرناکتری از ماجرا کشف شد و مزراحی در مقطعی متوجه شد که کارفرمایانش از سوی جمهوری اسلامی ایران هستند. سپس مأموریت اصلی فرا رسید. او دوربینهای مداربسته خریداری کرد و به همراه الموگ آتیاس که او نیز توسط همان فرد ناشناس جذب شده بود، یک اتاق در هتلی در تلآویو اجاره کرد. این دو نفر سپس به روستای کفر آحیم، محل سکونت یسرائیل کاتز وزیر دفاع اسرائیل در جنوب رفتند. هدف آنها نصب دوربین مداربستهای بود که به سمت جاده ورودی منزل کاتز باشد. مقامات دفاعی اسرائیل در دادگاه ادعا کردند این اقدام بخشی از یک عملیات بزرگتر برای ترور یسرائیل کاتز بوده است. با این حال، اگرچه روی مزراحی و الموگ آتیاس جدیدترین مورد از عملیاتهای جاسوسی گزارششده هستند، موارد متعددی پیش از آن ثبت شده بود. در واقع، تقریباً هر چند هفته یکبار گزارشی جدید از جذب اسرائیلی ها بهعنوان جاسوس توسط نهادهای اطلاعاتی ایران منتشر میشود. طبق گزارشی از سرویس امنیت داخلی اسرائیل (شاباک/ شینبت)، پروندههای جاسوسی در اسرائیل در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۰۰ درصد افزایش یافتهاند. بازداشت مزراحی و آتیاس بیستمین مورد مرتبط با جاسوسی برای سرویسهای اطلاعاتی ایران در اسرائیل در سال گذشته بوده است. به گفته معور گورن، رئیس اداره امنیت واحد ملی مبارزه با جرایم (لاهیو ۴۳۳) در پلیس اسرائیل، جمهوری اسلامی در بحبوحه جنگ اسرائیل در غزه در تلاش است تا از این شرایط برای جذب اسرائیلیها استفاده کند. او تأکید کرد که جاسوسی در کشور افزایش یافته است.
چه کسانی هدف هستند؟
اگرچه جزئیات هر پرونده متفاوت است، اما به گزارش جروزالم پست، الگوهای مشخصی در همه آنها دیده میشود. افرادی هدف قرار میگیرند که با مشکلات مالی روبهرو هستند و به دنبال راهی میانبر برای پرداخت بدهیهای خود میگردند. بسیاری از این افراد مهاجرانی هستند که بهتازگی وارد اسرائیل شدهاند و تعلق آنها نسبت به اسرائیلیهای قدیمیتر کمتر است. یوسی ملمان، کارشناس امور جاسوسی و نویسنده کتاب جاسوسها علیه آرماگدون، گفت: «بیشتر افرادی که جذب میشوند، از حاشیهنشینان جامعه اسرائیل هستند. اما آنچه نگرانکننده است، این که ایران توانسته در اسرائیل نفوذ کند.»
او درباره علت موفقیت جمهوری اسلامی ایران گفت: «این مسأله به فروپاشی اجتماعی اسرائیل در سالهای اخیر مربوط است. صهیونیستها، حس همبستگی و انسجام خود را از دست داده اند. حتی دولت فقط به دنبال بقای خود است. افراد با خود میگویند حالا که مقامات دولتی برای قطر کار میکنند، چرا ما برای ایران کار نکنیم؟» طبق این گزارش، عوامل ایرانی معمولاً گروههای خاصی را هدف قرار میدهند، مانند: یهودیان ارتدوکس افراطی مخالف صهیونیسم، مهاجران جدید و افراد عادی گرفتار در بحران مالی. به گزارش جروزالم پست، از نگاه شاباک (سرویس امنیت داخلی اسرائیل) عملیاتهای جاسوسی ادامه دارند و احتمال دارد افراد بیشتری شناسایی نشده باقی مانده باشند. برخی منتقدان نظام حقوقی این رژیم معتقدند که مجازات تعیینشده برای مرتکبان این اقدامات بسیار سبک است و چند سال زندان بازدارندگی کافی برای افرادی که در قبال دریافت پول به چنین کارهایی تن دادهاند ایجاد نمیکند.
نزدیکشدن به نخستوزیر سابق
در یکی از موارد، موشه آتیاس، جوان ۱۸ سالهای از شهر «یابنه» در مرکز اسرائیل، پیامی با این مضمون دریافت کرد: «با تشکر از تماس با اطلاعات ایران. برای صحبت با کارشناسان ما به حساب کاربری زیر در تلگرام پیام دهید.» آتیاس حدود هزار و 800 دلار در کیف پول دیجیتال خود دریافت کرد تا اطلاعاتی را از بیمارستان مایر، جایی که نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل بستری شده بود، جمعآوری کند. او خود را به عنوان یکی از بستگان بنت معرفی کرده و اطلاعاتی از جمله جزئیات اقدامات امنیتی در محل را در اختیار عوامل ایرانی قرار داد. یوسی ملمان در اینباره گفت: «نزدیک شدن تا این حد به آقای بنت، یک دستاورد برای عوامل ایرانی محسوب میشود و نشان میدهد که اقدامات آنها همچنان ادامه دارد.»
در آگوست سال گذشته، پلیس اسرائیل متی مامان (Moti Maman) فرد ۷۳ ساله اسرائیلی را به ظن توطئه برای ترور نخستوزیر بنیامین نتانیاهو بازداشت کرد. طبق کیفرخواست، او دو بار بهطور مخفیانه به ایران سفر کرده بود تا با رابطان ایرانی ملاقات کند و در ایران درخواست پیشپرداخت یک میلیون دلاری برای اجرای این ترور داده بود. یوسی ملمان میگوید: «متی مامان به رابطان خود گفته بود که به مقامات عالیرتبه دسترسی ندارد و پیشنهاد داده بود شهردار عکا یا نهاریا را هدف قرار دهد.» ماه گذشته، او به اتهام جاسوسی و توطئه برای ترور، به 10 سال زندان محکوم شد.
پول در برابر اطلاعات
سال گذشته، یک شبکه اطلاعاتی ایران که فقط بر جذب مهاجران یهودی از منطقه قفقاز تمرکز داشت، توانست یک زوج را از طریق یک اسرائیلی-آذربایجانی جذب کند. طبق کیفرخواست، این زوج روزانه ۶۰۰ دلار برای جمعآوری اطلاعات درباره اهداف احتمالی از جمله رصد مقر اصلی موساد، دریافت میکردند. همچنین یک شبکه هفتنفره با نام «سلول حیفا» متهم است که دهها پایگاه نظامی، سامانههای گنبد آهنین و اهداف راهبردی دیگر را تصویربرداری کردهاند و در ازای هر مأموریت بین ۵۰۰ تا هزار و 200 دلار دریافت کردهاند. طبق کیفرخواست، یکی از اهداف مورد رصد این گروه، پایگاه هوایی نواتیم بوده که بعدها هدف حمله موشکی ایران قرار گرفت. البته همه افراد جذبشده توسط عوامل ایرانی، یهودی نیستند. در اکتبر سال گذشته، هفت فلسطینی ساکن قدس شرقی به ظن برنامهریزی برای ترور یک دانشمند هستهای و شهردار یکی از شهرهای بزرگ اسرائیل بازداشت شدند. یوسی ملمان هشدار میدهد: «ما از چیزهایی که نمیدانیم، آگاه نیستیم و نگرانکنندهترین موضوع این است که برخی از اسرائیلیها برای مشتی دلار، حاضر به خیانت به میهن خود هستند.»
منبع: یورونیوز