پس از ۱۰ سال مدیریت سقائیاننژاد، شهردار جدید کار خود را آغاز کرد
توسعه قم با حفظ هویت دینی و ایرانی
ایران زمین – سرانجام پس از گذشت حدود یک ماه و نیم، تکلیف مدیریت ارشد شهری قم مشخص و شهردار جدید این شهر کار خود را آغاز کرد. سید مرتضی سقائیاننژاد، شهردار سابق و 70 ساله قم هرچند پس از 10 سال تصدی در شهرداری قم همچنان داوطلب ادامه مسئولیت بود اما به دلیل اعلام بازنشستگی صلاحیت وی برای تداوم مسئولیت، احراز نشد و او از سمت خود استعفا داد. پس از استعفای سقائیاننژاد، مجید متینفر با انتخاب شورای شهر قم بهعنوان سرپرست شهرداری تعیین شد. سر انجام روز یکشنبه گذشته فرامرز عظیمی که از سوی شورای شهر بهعنوان شهردار جدید قم انتخاب شده بود، معارفه شد و کار خود را آغاز کرد. رئیس کمیسیون عمران شورای شهر قم با اشاره به بازنشستگی سیدمرتضی سقائیاننژاد شهردار سابق قم به «ایران» گفت: «ایشان به مدت10سال شهردار قم بود و این برای اولین بار در تاریخ مدیریت شهری قم است که یک نفر 10 سال در سمت شهردار ابقا باشد. همچنین با توجه به اینکه از نظر شرایط سنی در 70 سالگی قرار داشت و عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان هم بود، یک تا سه سال هم میتوانست بعد از بازنشستگی در سمت شهردار باشد که از شرایط این ماده قانونی هم استفاده کرده بود.» دکتر سید محمد حسین دهناد افزود: «آقای سقائیاننژاد در طول این مدت کارهای ارزشمندی انجام داد و به هر حال تجربه ثابت کرده است که10سال برای یک مدیر اجرایی مدت زمان کافی است تا تمام توان مدیریتی خود را برای حوزه مسئولیتش بکار گیرد. مدیریت شهری قم پس از این مدت نیاز به مدیری تازه نفس داشت که با ابتکارات و خلاقیتها و توانمندیهای خود بتواند گره از مشکلات قم بگشاید.» وی با اشاره به سوابق مدیریتی فرامرز عظیمی شهردار جدید قم گفت: «ایشان از پرسنل رسمی شهرداری تهران هستند و سمت قبلی وی، مدیرکل پشتیبانی وزارت کشور بود. همچنین مدیریت شرکت نوسازی عباس آباد و شهرداری برخی از مناطق تهران از سوابق مدیریتی اوست.»
دهناد با اشاره به اولویتهای شهرداری قم از نظر شورای شهر گفت: «مهمترین اولویت راهاندازی فرودگاه بینالمللی قم است که تعطیل شده بود. موضوع دیگر متروی قم است. در حال حاضر خط یک متروی قم آماده است و فقط برای افتتاح این خط منتظر قطار و واگن هستیم. در این زمینه با شرکت مپنا که شرکت واگنسازی پارس زیر مجموعه آن است توافقاتی انجام شده است. موضوع دیگر بحث توسعه اطراف حرم حضرت معصومه(س) است.»
رویکرد هویت دینی و ایرانی در اجرای پروژهها
10 سال مدیریت سقائیاننژاد در شهرداری قم، باعث شد تا با انسجام و پایداری مدیریتی بسیاری از پروژهها و برنامههای در دستور کار این شهر به ثمر بنشیند و این نکته در آیین تودیع و معارفه شهردار جدید قم از نظرها دور نماند. استاندار قم با اشاره به روند شتابان توسعه مرکز استان گفت: «انسجام مدیریتی و کار گروهی، چهره این شهر را متحول کرده است.» اکبر بهنامجو با تمجید از عملکرد مدیریت شهری در یک دهه گذشته اظهار کرد: «شهرداری قم با انسجام مدیریتی و تلاش گروهی، توانسته چهره شهر را در بسیاری از حوزهها متحول کند و این تجربه موفق، الگویی قابل تکرار برای آینده است.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود به این نکته اشاره کرد که وضعیت فعلی منظر و سیمای شهری قم در تراز یک شهر مذهبی نیست و باید اقدام مهمی در این زمینه صورت گیرد. وی اظهار کرد: «باید پروژههای عمرانی بهگونهای طراحی شوند که نماد هویت دینی و ملی باشند و در آنها الگوهای ایرانی و اسلامی رعایت شود.» بهنامجو با تأکید بر اینکه پیوست فرهنگی شهر قم باید در همه ابعاد مدیریت شهری نمایان باشد، افزود: «لازم است صدور مجوز برای ساخت مجتمعهای مسکونی و تجاری منوط به انجام پیوست فرهنگی شود تا توسعه فیزیکی شهر با هویت فرهنگی آن هم راستا باشد.»
استاندار قم همچنین به موضوع خدماترسانی به زائران اشاره کرد و گفت: «حملونقل، اسکان و سرمایهگذاری در بخش اقامت باید متناسب با شأن زائران باشد و مراکز اقامتی جدید با رویکرد خدمتمحور و استاندارد در این شهر احداث شود.» وی نقش دولت را در مدیریت شهری، حمایتی توصیف کرد و گفت: «امسال از محل اوراق، ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به شهرداری قم اختصاص یافته است و این حمایت با هدف پیشبرد طرحهای عمرانی ادامه خواهد یافت.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت نامطلوب فاضلاب در قم گفت: «شبکه فاضلاب این شهر نسبت به بسیاری از شهرهای دیگر عقبتر است و در حال حاضر کمتر از ۴۰ درصد مردم قم به این سیستم متصل هستند؛ در نتیجه باید ۵۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب جدید احداث گردد.»
استاندار قم با بیان اینکه زیرساختهای متناسب با حجم انبوهسازی در قم فراهم نشده است، افزود: «سرانههای تفریحی، فرهنگی و ورزشی باید بهصورت عادلانه و بویژه در محلات محروم توسعه یابد تا توزیع خدمات شهری عادلانهتر شود.»
وی از اعلام آمادگی یک شرکت واگنسازی برای اختصاص یک خط واگن به قم خبر داد و گفت: «در صورت نهایی شدن این همکاری، فاز اول خط یک مترو راهاندازی خواهد شد و رایزنیها با وزارت کشور برای تأمین ناوگان مورد نیاز نیز در حال انجام است.»
ضرورت الحاق ۱۰۰ هکتار زمین با کاربری مسکونی و تجاری
رئیس شورای اسلامی شهر قم نیز با تأکید بر لزوم توسعه حملونقل عمومی در قم، خواستار الحاق ۱۰۰ هکتار زمین با کاربری مسکونی و تجاری برای تأمین خط متروی پردیسان قم شد. روحالله امراللهی در آیین معارفه شهردار جدید قم بر لزوم توسعه حملونقل عمومی شهر قم تأکید کرد و گفت: «با توجه به توسعه و مهاجرپذیر بودن شهر قم، نیازمند حملونقل عمومی بهروز هستیم.» وی توسعه حملونقل بویژه در مسیر ۱۵ کیلومتری پردیسان تا حرم را از اولویتهای شهر قم دانست و خواستار حمایت ملی برای توسعه زیرساختهای حملونقل شهری در قم شد.
رئیس شورای اسلامی شهر قم افزود: «با ساخت شهرکهای جدید، اجرای خط دو متروی قم از پردیسان تا حرم یکی از مهمترین پروژههای حملونقلی قم به شمار میرود که باید اجرا شود.» امراللهی با اشاره به توسعه پرشتاب منطقه پردیسان گفت: «در ۵ سال آینده، محدودهای با جمعیت نیم میلیون نفر در پردیسان شکل میگیرد که با اتکا به خطوط اتوبوس و خودروهای سواری، پاسخگویی به نیاز حملونقل این منطقه ممکن نیست.» وی با بیان اینکه ظرفیت دولت در انتشار اوراق مشارکت محدود است، ابراز امیدواری کرد که دولت با الحاق ۱۰۰ هکتار زمین ویژه مترو به این پروژه کمک کند تا این طرح کلان به سرانجام برسد که این مهم با حمایت استاندار و نمایندگان مجلس شورای اسلامی قابل تحقق است.
ضرورت حفظ هویت فرهنگی و اسلامی
فرامرز عظیمی شهردار جدید قم نیز در آیین معارفه خود گفت: «خدمت به زائران و مجاوران حرم مطهر حضرت معصومه(س) یک افتخار بزرگ است.»
وی با اشاره به اینکه امیدوارم با حمایت از مجموعه مدیریت شهری قم، گامهای مؤثری در ادامه برداریم، افزود: «باید بررسی کنیم که اولویت اول شهروندان قمی و زائران حرم کریمه اهل بیت(ع) چیست.»
شهردار قم با بیان اینکه اولویت اول یک شهردار مردم هستند، عنوان کرد: «مردم از ما با حفظ هویت فرهنگی و اسلامی شرایط یک زیست مؤمنانه را میخواهند.»
عظیمی با اشاره به اینکه مردم از ما کار جهادی همراه با برنامه و خدمت بیمنت میخواهند، خاطرنشان کرد: «مردم از ما به جای سیاسی کاری، سیاست کاری را میخواهند.»