معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تهران در گفت و گو با «ایران» تشریح کرد

راهکارهای پیشگیری از سرقت‌های خشن

گروه اجتماعی/ سرقت بر اساس آمارهای مراجع قضایی یکی از پرتکرارترین جرایم است. معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تهران هم چند وقت قبل در نشستی خبری گفته بود: «بالاترین جرمی که در پایتخت واقع شده سرقت تعزیری است». اما نکته‌ای که اهمیت دارد، شکل سرقت‌هاست. بر اساس کلیپ‌هایی که هرازگاهی منتشر می‌شود انگار شکل وقوع سرقت‌ها تغییر می‌کند و خشن‌تر می‌شود. به همین دلیل سؤالی که اینجا مطرح می‌شود این است که دست‌اندرکاران پیشگیری از وقوع جرم در مورد این مدل سرقت‌ها چه اقداماتی انجام داده‌اند؟ ابوالفضل نیکوکار معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تهران با بیان اینکه تقویت اقدامات پیشگیرانه در برابر سرقت‌های خشن در دستور کار قرار دارد، به «ایران» می‌گوید: «با توجه به تحولات اجتماعی و پیچیده‌تر شدن شیوه‌های ارتکاب جرم بویژه در حوزه سرقت‌های مهم، خشن و مدرن، دادگستری استان تهران مجموعه‌ای از اقدامات هماهنگ، هدفمند و در حال اجرا را در دستور کار قرار داده‌ است. هدف از این اقدامات ارتقای امنیت عمومی، صیانت از اموال عمومی و خصوصی و افزایش احساس ایمنی در سطح جامعه است. در این مسیر همزمان با پیگیری‌های قضایی قاطع و هماهنگی‌های لازم برای اقدام‌های دقیق انتظامی توجه ویژه‌ای به حوزه پیشگیری و ارتقای آگاهی‌های عمومی نیز شده است. این رویکرد ترکیبی بر پایه همکاری نهادهای مسئول و مشارکت فعال مردم بنا شده و از مهم‌ترین سیاست‌های کلان در حوزه مقابله با جرایم سازمان‌یافته و سرقت‌های هدفمند به شمار می‌رود.»
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تهران با اشاره به اقدامات در دست اجرا در این حوزه توضیح می‌دهد: «برنامه‌های پیشگیرانه متعددی در سطح ملی و استانی در حال اجراست. این اقدامات با هدف شناسایی کانون‌های جرم‌خیز، مدیریت هوشمندانه داده‌های مرتبط با سارقان سابقه‌دار، افزایش نظارت‌ها و به‌روزرسانی سامانه‌های نظارتی و اطلاعاتی طراحی شده‌اند. همچنین اقداماتی در زمینه شناسایی، رهگیری و کنترل مجرمان حرفه‌ای و همکاری میان دستگاه قضایی، نیروی انتظامی و سایر نهادهای ذیربط در حال انجام است. در کنار این اقدامات آموزش‌های عمومی و تخصصی با هدف ارتقای سطح آمادگی مردم برای پیشگیری از بزه‌دیدگی نیز در دستور کار قرار گرفته است. این آموزش‌ها شامل آشنایی با شیوه‌های نوین سرقت در فضای حقیقی و مجازی و آگاهی از حقوق قانونی افراد در صورت مواجهه با جرم و آموزش نقش‌آفرینی بزه‌دیدگان و شاهدین در فرآیند رسیدگی قضایی است که به شکل مستقیم از طریق رسانه‌های دیداری و شنیداری و ارسال پیامک و... به اطلاع هم‌میهنان خواهد رسید.»
نیکوکار با بیان اینکه بدون تردید، مشارکت هوشمندانه و مسئولانه مردم تضمین‌کننده اثربخشی برنامه‌های مقابله با سرقت است، می‌گوید: «آگاهی شهروندان از مخاطرات و اتخاذ تدابیر احتیاطی نقش مکمل و مهمی برای تلاش‌های قضایی و انتظامی دارد.»
او می‌گوید: «امنیت پایدار، حاصل تعامل سازنده میان نهادهای حاکمیتی و بدنه جامعه است. سیاستگذاری‌های کلان در حوزه پیشگیری از جرم با بهره‌گیری از تجربیات میدانی و ظرفیت‌های قانونی در حال تکمیل و اجراست. البته در چند سال اخیر همواره میزان پرونده های تشکیل شده در دادگستری استان تهران برای جرم سرقت کاهشی بوده است و امید می‌رود با تداوم این روند، شاهد کاهش ملموس در آمار وقوع سرقت باشیم.»
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و شش
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و شش - ۱۳ خرداد ۱۴۰۴