محمد علی انصاری با تشریح برنامه های بزرگداشت سالگرد امام خمینی(ره):
مردم در اندیشه امام(ره) زینت مجالس یا سیاهی لشکر نیستند
رضوانه رضاییپور
روزنامه نگار
دبیر ستاد مرکزی بزرگداشت حضرت امام خمینی(ره) صبح دیروز در نشست خبری که به مناسبت سی و ششمین سالگرد بزرگداشت امام خمینی(ره) برگزار شد، برنامههای این مناسبت را تشریح و به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفت.
محمدعلی انصاری در پاسخ به سؤال خبرنگار ایران مبنی بر اینکه «مهمترین توصیه حضرت امام(ره) که میتوان آن را در شرایط امروز کشور، هم از لحاظ سیاست داخلی و هم سیاست خارجی، بهکار برد چیست؟» اظهارکرد: «مهمترین توصیهای که امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری همواره بر آن تأکید داشتهاند، حفظ وحدت اسلامی است. امروز، هیچ چیزی ضروریتر و مهمتر از انسجام، یکپارچگی و برادری میان مردم و مسئولان کشور نیست.»
وی با بیان اینکه «تصور نمیکنم در حوزه مسائل اجتماعی و سیاسی، موضوعی اثرگذارتر از وحدت وجود داشته باشد» اضافه کرد: «در سیاست خارجی نیز، همانطور که رهبر معظم انقلاب بارها تأکید فرمودهاند، سه اصل عزت، حکمت و مصلحت باید سرلوحه کار ما باشد. اگر به این اصول پایبند باشیم، میتوانیم به درستی از حقوق مردم دفاع کنیم و چهره واقعی ملت ایران را به جهان معرفی نماییم.» دبیر ستاد مرکزی بزرگداشت حضرت امام خمینی(ره) در ادامه تأکید کرد: «نباید اجازه دهیم ایران را کشوری شکستخورده یا ناتوان جلوه دهند. باید موفقیتها و پیروزیهای جمهوری اسلامی و ملت ایران را با زبان عقلانی و منطقی به دنیا نشان دهیم. در نهایت، باید در سیاست خارجی با تدبیر و زبان خود ملت عمل کنیم که همه این توصیهها در سه کلمه «عزت، حکمت و مصلحت» خلاصه میشود.» انصاری در ادامه این نشست، امام خمینی(ره) را منحصر به فردترین رهبر مذهبی جهان دانست که معتقد به حضور مردم در عرصههای سیاسی و اجتماعی با توجه به وظایف الهی بود و جایگاه مردم در نظام سیاسی و اجتماعی را بالاترین جایگاه میدانست. وی اضافه کرد: «به همین دلیل بود که امام(ره) خطاب به مسئولان و کارگزاران نظام همه توفیقات نظام اسلامی و معنوی را در پرتو کرامت مردم میدانستند. کسی نباید تصور کند که مردم ابزار هستند یا زینت مجالس هستند. کسی نباید تصور کند مردم سیاهی لشکر هستند. در نظام جمهوری اسلامی و در نگاه امام(ره) هیچ قانونی نوشته نمیشود و هیچ تصمیم سیاسی، اجرایی، امنیتی و قضایی اتخاذ نمیشود مگر پیوست مردمی داشته باشد.» دبیر ستاد مرکزی بزرگداشت حضرت امام خمینی(ره)، تأکید بر رفاه مردم را از دیگر ویژگیهای اندیشه سیاسی و اجتماعی امام(ره) برشمرد و گفت: «قسط و عدل برای این است که هر منفعت و نعمتی باید به عدالت بین همه مردم تقسیم شود. کسی در ایران نباید بگوید ما فقط وظیفه داریم مردم را به بهشت ببریم. باید بهشت را در زمین و برای مردم، آن هم از راه عقل و عدالت ساخت.»= انصاری اضافه کرد: «امام دوست نداشت حتی یک فقیر روی زمین و در ایران وجود داشته باشد.» وی گفت: «متأسفانه عدهای درست انگشت روی همین نقطه از اندیشه امام(ره) گذاشتند و آن را تحریف میکنند. هنوز یادمان نرفته است که برخی در دوران انقلاب و در زمان جنگ چه رفتاری با مردم و جبههها داشتند. حقیقتاً جمهوری اسلامی فکر و دل و آرمانش ملت ایران است.»
انصاری در پاسخ به سؤال دیگری درباره اجرا نشدن برخی قوانین در کشور، گفت: «اصلی در سیاست امام(ره) از اول بوده و هست و آن اصل «مصلحت» است. بعضیها فکر میکنند مصلحت غیر از دین است. اما هر جایی که نظام تشخیص داد که مصلحت جامعه عمل به چیزی است، آن مصلحت همان سیاست است. ممکن است یک قانون وضع شود ولی به هر دلیلی بگویند مصلحت نیست که فعلاً این قانون اجرا شود؛ خود مصلحت عین قانون است.»
وی گفت: «در آغاز پیروزی انقلاب که جمهوری اسلامی شکل گرفته بود، اعتقاد بعضی قضات بر این بود که اگر کسی عملی انجام داده و مستوجب رجم (سنگسار) بود، باید این عمل را انجام داد. اما چرا همین حکم اسلام اجرا نشد؟ برای اینکه حضرت امام(ره) گفتند این حکم به مصلحت نظام نیست. پس ما نباید اصرار کنیم بر اینکه هر قانونی آمد ولو اینکه خلاف مصلحت جامعه است، اجرا شود. اصولاً تشخیص مصلحت نظام هم از بعد همان سیاست مصلحتاندیشی امام(ره) است و جامعه اسلامی نباید یک جامعه بسته، متحجر و خشک باشد.»
به گفته حجتالاسلام انصاری، «مراسم روز 14 خرداد از ساعت 6:30 صبح با باز شدن درهای حرم روی مردم آغاز میشود. شروع رسمی برنامهها از ساعت 8 صبح با قرائت قرآن و مداحی خواهد بود، بعد از آن خیرمقدم یادگار امام و بعد از آن، همه از سخنان مقام معظم رهبری آیتالله خامنهای بهرهمند میشویم.»
انصاری اضافه کرد: «شب 14 خرداد هم سخنرانی رئیسجمهوری را داریم. رئیسجمهوری از جنس تودههای مردم، پیروان واقعی امام(ره)، بسیجیان و مجاهدان و از جنس عالمان فرهیخته در خدمت به مردم است. کسی که بار همه مسئولیتها را در داخل و خارج به دوش میکشد.»