کمبود یا قطع آب تحمل گرمای خوزستان را سخت تر کرده است
رفع مشکل افت فشار آب در رامشیر
بیتا میرعظیمی
خبرنگار
بحران بیآبی و قطعی مکرر آب در گرمای طاقتفرسا، ساکنان استان خوزستان و شهروندان رامهرمز و رامشیر را کلافهتر از همیشه کرده است؛ روستاییان در حالی از قطعی چند روزه آب در گرمای طاقتفرسا گلایه دارند که مسئولان از افت فشار صحبت کرده و وعده حل مشکلات را سر میدهند. چندی پیش «امیرحسین نظری» نماینده مردم رامهرمز و رامشیر، مشکل بیآبی تعدادی از روستاهای خوزستان را در صحن مجلس مطرح و اعلام کرد، بیش از یک ماه است که مردم و روستاهای این دو حوزه در گرمای بالای 55 درجه، از بیآبی رنج میبرند و متأسفانه بهرغم پیگیری مکرر از وزیر نیرو، خروجی مثبتی مشاهده نشده است!
«گرمای بیسابقه و قطعی برق خانهها کم بود که حالا قطعی آب هم به آن اضافه شده است؛ روستاییان ساعتهای متوالی با افت فشار آب مواجهاند، آن هم در گرمای بالای 55 درجه!» «علی.ص» ساکن روستای حفیره از توابع شهرستان رامشیر با بیان جمله بالا و با انتقاد از بحران بیآبی به «ایران» میگوید:«اینجا تقریباً هر روز آب خانهها را قطع میکنند؛ مثلاً چند روز پیش از ساعت 9 شب تا اذان صبح آب قطع شد.» او ادامه میدهد:«بیآبی زندگی را به کام مردم حفیره و روستاهای اطراف تلخ کرده و تعداد زیادی از آنها به خاطر بیآبی مجبور به مهاجرت شدهاند. زمینهای کشاورزی هم هر روز خشکتر میشود. خب طبیعی است آب که نباشد، نه میتوان کشاورزی کرد و نه دامداری، نتیجهاش هم مهاجرت میشود.» از علی درباره پیگیری مشکلات میپرسم که پاسخ میدهد:«بارها به خاطر این مشکل به اداره آب شکایت کردیم، اما هر بار مسئولان پای کمبود اعتبارات و فرسودگی لولهها را به میان میکشند!» علی که شغلش کشاورزی است میگوید: «وقتی آب نباشد زندگی هم وجود ندارد. رودخانههای اطراف خشک شدهاند و کشاورزان در تأمین آب مزارع خود ماندهاند! آب خانهها هم که هر روز قطع میشود! حتی وقتی هم هست، فشار ندارد! اینجا همه خانهها یک یا چند منبع آب دارند، آب را در آن ذخیره کرده و در هنگام قطعی آب از آن استفاده میکنند.»
فرسودگی خطوط آبرسانی
«صادق.م» اهل بایمان سادات، روستایی از توابع شهرستان رامهرمز است. او به «ایران» میگوید:«حدود 4 سال است که روستای ما دچار کمآبی و افت فشار آب شده است. در طول هفته چندینبار آب خانهها را قطع میکنند. این قطعی زمان خاصی ندارد؛ نه اعلام میکنند و نه خبر میدهند؛ هر بار هم که به اداره آب زنگ میزنیم، میگویند از طرف ما نیست و باید پیگیری کنیم. جالب اینجاست که تا حالا، پیگیری هم نتیجهای نداشته، چون در نهایت باز مردم آب ندارند و همچنان باید با مشقت زیاد زندگی کنند. علاوه بر قطعی و افت فشار آب، گرمای بالای 55 درجه و قطعی مکرر برق هم امان مردم را بریده؛ همین چند روز پیش آب این روستا از ساعت 12 بعدازظهر تا 9 شب قطع شد! چندینبار به اداره آب زنگ زدیم، گفتند لولههای آب بالادست شکسته شده و در حال تعمیر است.» او ادامه میدهد:«بارها با یکی از مسئولان اداره آب که اتفاقاً یکی از اقوام نزدیکمان است، حرف زدم و دلیل بیآبی روستا را پرسیدم. او میگوید اغلب خطوط لولههای آبرسانی این منطقه دچار فرسودگی و شکستگی شده و اعتباری هم برای آن وجود ندارد. هر بار بخشی از لولههای آب بالادست دچار شکستگی شده و ساعتهای طولانی آب این روستا قطع میشود. زندگی اینجا خیلی سخت است؛ وقتی آب را وصل میکنند، مردم تندتند آب را در منبع و بشکهها جمع کرده و منتظر قطعی آب میمانند!» صادق خیلی امیدوار نیست که مشکل قطعی مکرر و افت فشار آب روستا به این زودیها حل شود، اما از «ایران» میخواهد که صدای رنج آنها را به گوش مسئولان برسانیم، شاید ترتیب اثری داده و مشکل بیآبی روستا برطرف شود.
افت فشار آب در روستای «آبشار»
«رمضان. د» اهل روستای آبشار از توابع شهرستان رامهرمز نیز به «ایران» میگوید:«کمآبی و افت فشار آب با شروع گرما شدت گرفته و مشکلات روستاییان را دوچندان کرده است. اخیراً اداره آب به یکی از شرکتهای صنعتی بین راه روستا مجوز برداشت آب داده و همین امر باعث افت فشار شدید آب به روستاهای پاییندست شده است. به همین دلیل چند روزی است که روستاهای ده جولان و ده علیرضا با مشکل قطعی مکرر آب مواجه شدهاند.» وی میگوید:«در شرایطی که روستاییان با مشکل کمآبی مواجه شده و به همین دلیل بسیاری، راه مهاجرت را در پیش گرفتهاند، دلیل ندارد مسئولان آب منطقهای مجوز برداشت آب در بالادست را به شرکتهای صنعتی واگذار کنند! آیا آنها نمیدانند در گرمای طاقتفرسا، نمیتوان حتی یک ساعت بدون آب سپری کرد؟!» رمضان ادامه میدهد:«اغلب روستاییان به دلیل خشکیدگی رودخانهها و چشمهها، آبی برای آبیاری محصولاتشان ندارند. مردم روستا هم مجبورند همه روزه بخشی از آب را در منبع یا بشکهها جمعآوری کرده و در هنگام قطعی آب مورد استفاده قرار دهند.»
مصرف غیرمجاز آب شرب برای کشاورزی!
«صابر علیدادی» مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان به «ایران» میگوید:«شکستگی خط جنوب شرق که آب شهر رامشیر و روستای اطراف را تأمین میکند، باعث افت فشار شده که در حال حاضر تعمیر و مشکل تأمین آب در شهر رامشیر و روستاها برطرف شده است. همچنین روستاهای بخش «رودزرد ماشین» شهرستان رامهرمز شامل محمدآباد، ماماتین ۱ و ۲، گنبد لران، چم مرداس، شاردین و چم سادات که از رودخانه پوتو تغذیه میشوند، به دلیل خشکسالی با مشکل مواجه شدهاند. هماکنون آبرسانی به این مناطق از طریق تانکر انجام میشود و پیگیریهایی برای تأمین آب از تأسیسات رودزرد ماشین با همکاری آب و برق خوزستان در دست اقدام است. البته نباید فراموش کرد که مصرف غیرمجاز آب شرب برای دامداری و کشاورزی فشار مضاعفی بر شبکه وارد کرده و رفع آن نیازمند همکاری مردم است.»
آبرسانی پایدار به ۲۶۰ روستای خوزستان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان میگوید:«از مجموع۲۵۰۰ روستای تحت پوشش استان، ۱۵۰۰ روستا به شبکههای پایدار آبرسانی متصل شده و ۷۰۰ روستای دیگر نیازمند بهبود زیرساختهاست. این در حالی است که ۶۰ درصد روستاهای خوزستان از آب غدیر تغذیه میشوند و برنامهریزی برای افزایش این ظرفیت در دست اجراست.»
علیدادی با اشاره به تکمیل پروژههای نیمهتمام در بخش روستایی و هدفگذاری برای آبرسانی پایدار به ۲۶۰ روستا در 10 شهرستان استان میگوید:«هماکنون بیش از ۸۰۰ کیلومتر خطوط انتقال آب در بخش روستایی توسط قرارگاه امام حسن(ع) اجرا و ۲۵۰ کیلومتر شبکه توزیع آب در شهرستانهای استان اصلاح شده است. همچنین برای ذخیرهسازی آب بیش از ۳۰ هزار مترمکعب مخزن در سطح شهرها و روستاهای استان ساخته شده و به بهرهبرداری رسیده است.» مدیرعامل شرکت آبفا خوزستان میافزاید:«سال گذشته تأسیسات آبرسانی ۸۰ روستا نوسازی شده و آبرسانی سیار در مناطق بحرانی در حال اجراست. همچنین شبکههای آبرسانی ۱۲۰ روستا توسعه یافته و ۳۵ حلقه چاه جدید در مناطق محروم حفر شده است.»