واکنش‌ها به یک اظهارنظر مسأله‌ساز در مدینه

عارف: مواضع شخصی افراد ربطی به دولت ندارد

واکنش‌ها به بازداشت غلامرضا قاسمیان، روحانی ایرانی در سفر حج پس از ضبط و انتشار کلیپی در فضای مجازی با محتوای جنجالی درباره عربستان سعودی، دیروز هم ادامه داشت. مهم‌ترین این واکنش‌ها از سوی معاون اول رئیس‌جمهور و در جلسه هیأت دولت عنوان شد. در کنار این، پیگیری‌های کنسولی و پیگیری‌های وزارت امور خارجه برای حل مشکل این روحانی ایرانی ادامه دارد، اما اظهارنظرهای مقامات، همچون معاون اول در دولت، رئیس سازمان حج و زیارت یا مشاور وزیر امور خارجه، بیانگر نگرانی‌ها پیرامون تبعات منفی است که می‌تواند اتفاقات ناشی از این اظهارنظرهای نسنجیده در روابط دو کشور مسلمان ایجاد کند.

تذکر عارف درباره مخدوش کردن روابط با همسایگان
دیروز پس از گزارش‌ها و مباحث معمول در هیأت وزیران، معاون اول رئیس‌جمهور در سخنان خود، با اشاره به راهبرد توسعه روابط با کشورهای همسایه و دستاوردهای خوب سفرهای مقامات عالی کشورمان گفت: «یکی از نمونه‌های خوب آن، سفر دکتر پزشکیان به کشور عمان است.»
محمدرضا عارف با بیان اینکه افرادی بنا به تشخیص خودشان مواضعی می‌گیرند که این مسیر خوب و روند بهبود را مخدوش کنند، اظهار کرد: «همسایه‌های ما متوجه هستند که نظر افراد ربطی به دولت‌ها ندارد. این مسیر با کشورهای همسایه و کشورهای آفریقایی با قوت ادامه پیدا می‌کند.»
معاون اول رئیس‌جمهور همچنین با اسفبار خواندن تداوم ‌جنایات در غزه تصریح کرد:‌ «کشورهای اسلامی در این زمینه باید به میدان بیایند و این جنایات‌ رژیم صهیونیستی را محکوم کنند.»وی با اشاره به مشکلات مردم اضافه کرد: «مسائلی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود باید مورد توجه قرار گرفته و در حوزه اطلاع‌رسانی بیشتر برای اقناع افکارعمومی تلاش شود.» عارف تأکید کرد: ‌«تشکل‌ها باید از ‌مسیرهای قانونی خواسته‌هایشان را دنبال کنند.»

سعیدی: یک هزینه اضافی
حجت‌الاسلام علی سعیدی، رئیس دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی کل قوا نیز در واکنش به اتفاقاتی که پیرامون غلامرضا قاسمیان رخ داد، اقدام وی در بیان آن اظهارات، ضبط و انتشار آن را «نمونه‌ای از اظهارات غیرمسئولانه برخی افراد سرشناس» دانست که برای نظام جمهوری اسلامی «هزینه اضافی» ایجاد می‌کند. وی با انتقاد از اظهارنظرهای غیرمرتبط یا توهین‌آمیز در موضوعات حساس مانند مسائل امنیتی، نظامی یا شخصیت‌های برجسته، این‌گونه رفتارها را ناشی از «خودبزرگ‌بینی، خودنمایی، توهم یا انگیزه‌های سیاسی» توصیف کرد.
به گفته سعیدی، «چنین اظهاراتی نه‌تنها به وحدت میان کشورهای دوست آسیب می‌رساند، بلکه با ایجاد حاشیه‌های غیرضروری، پاسخگویی به آنها را برای نظام دشوار می‌سازد.» رئیس دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی کل قوا به موارد مشابه در گذشته اشاره کرد که اظهارات برخی چهره‌های سیاسی، نظامی یا روحانی درباره مسائل دفاعی یا شخصیت‌های برجسته، بدون انطباق با واقعیت، بهانه‌هایی به دست دشمنان داده و مشکلات متعددی ایجاد کرده است.

 

برش

توضیحات رئیس سازمان حج و زیارت
علیرضا بیات، رئیس سازمان حج و زیارت نیز در تشریح آخرین وضعیت قاسمیان در مدینه، اعلام کرد:«کمیته صیانت از حقوق حجاج با همکاری وزارت امور خارجه و سرکنسولگری کشورمان در جده، پیگیری‌های لازم را آغاز کرده است.» به گفته وی، تاکنون سه دیدار کنسولی با این زائر ایرانی انجام شده و تلاش‌ها برای حل این مسأله ادامه دارد. بیات از در جریان بودن روند صدور ویزا برای ۱۰ هزار زائر ایرانی باقی‌مانده برای اعزام به حج تمتع هم خبر داد و اعلام کرد این فرآیند تا ۱۰ خرداد‌ماه تکمیل خواهد شد.

واکنش مشاور وزیر امور خارجه
پیش‌تر، سید عباس عراقچی در واکنش به این تحولات در شبکه «ایکس» موضع وزارت امور خارجه را اعلام کرد. عراقچی هر گونه اقدام علیه وحدت مسلمانان، بویژه در فضای معنوی حج را بشدت محکوم و بر عزم ایران برای حفظ روابط برادرانه با عربستان تأکید کرد. وی اظهار کرد:«ایران اجازه نخواهد داد این‌گونه حوادث به مسیر رو به جلوی روابط با همسایگان از جمله عربستان آسیب برساند.» این نگرانی مبنی بر مخدوش شدن روابط ایران و عربستان به دنبال این اتفاقات، دیروز در اظهارات مشاور عراقچی هم بازتاب داشت.
محمدحسین رنجبران با بیان اینکه«موضع هماهنگ جمهوری اسلامی ایران از زبان نماینده ولی فقیه و سرپرست زوار ایرانی، رئیس سازمان حج و زیارت، سفیر ایران در ریاض و نهایتاً وزیر امور خارجه کشورمان که همگی بر محور ضرورت حراست از وحدت اسلامی و حفظ روابط رو به رشد با عربستان است، گفت: «کاملاً روشن است؛ هدف ریختن آب بر آتش حرافی غیرمسئولانه و پیشگیری از تبعات مترتب بر آن و همزمان کمک به آزادی یک شهروند در چهارچوب وظایف ذاتی وزارت امور خارجه است.» مشاور وزیر امور خارجه در جمع‌بندی اظهارات خود با طرح این سؤال که پرده آخر چیست، تصریح کرد:«همه چیز یادآور سناریوی حمله به سفارت عربستان حدود ده سال قبل است که منجر به قطع روابط ایران و عربستان و هزینه‌های سنگین برای کشور شد. در میانه فریضه حج، وسط مذاکرات هسته‌ای و در اوج تهدیدات رژیم صهیونیستی، نکند طراحی جدیدی در راه باشد؟ قطعاً دوراندیشان و مدبران و حکیمان کشور چنین اجازه‌ای نخواهند داد.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و دو
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و دو - ۰۸ خرداد ۱۴۰۴