حرف اول

زیستن با کتاب

صفحه کتاب چه خواهد بود و چه نخواهد بود؟

بیژن مومیوند
دبیر گروه کتاب

 طریف خالدی، استاد تاریخ اندیشه و مطالعات کلاسیک که سال‌ها در مراکز آموزشی و پژوهشی گوناگون از اروپا و آمریکا گرفته تا خاورمیانه فعالیت داشته و در کانون‌ رخدادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بوده، در پیرانه‌سر قلم به دست گرفته و تجربه‌های کتاب‌خوانی و کتاب‌نویسی و در یک کلام «زیستن با کتاب» خود را نوشته است.
«زیستن با کتاب» او در واقع زیست‌نامه استادی بازنشسته است که از کودکی تا کهنسالی با کتاب‌ها و نویسنده‌های‌شان ماجراها داشته است.
اکنون که قرار شده در روزنامه ایران هر روز صفحه کتاب داشته باشیم، بیش از هر چیز آرزو و هدف‌مان این است که صفحه کتاب، صفحه‌ای مرتبط با زندگی «این جایی» و «اکنونی» باشد، نه پا در هوا یا در هوای ایده‌های «ناکجاآباد»ی. صفحه‌ای باشد درگیر با زندگی و معرف کتاب‌ها و جریان فرهنگی ایران امروز با همه تنوع و گوناگونی‌شان. از این‌رو با خودمان و مخاطبان عهد می‌بندیم که:
۱ـ در این صفحه درگیر کشمکش‌ها و جدال‌های استادیومی، تسویه‌حساب‌های سیاسی و عقیدتی با لعابی از فرهنگ و دعواهای بی‌پایان و بی‌حاصل حیدری و نعمتی نمی‌شویم. اگر چه طبیعتاً در زمینه‌های مختلف نظر خاص خود را داریم و از بیان نظرات‌مان هم پروایی نداریم، جز مصالح ملی و حفظ شأن و کرامت اهل فرهنگ و قلم.
اما خود را رقیب هیچ جریان فرهنگی سالم و بالنده‌ای نمی‌دانیم و در حد مقدورات تلاش می‌کنیم گزارشگر منصفی برای حوزه نشر و کتاب باشیم و صفحه کتاب مجالی باشد برای گفت‌وگو و تبادل فرهنگی.
۲ـ اگر چه مخاطب برایمان مهم است اما تمام سعی‌مان بر این خواهد بود که با موج‌های لایک‌گرا و سلبریتی‌گرا (در معنای مصطلح) که این روزها دامن‌گیر بعضی فعالیت‌ها و برنامه‌های مرتبط با نشر و کتاب هم شده همراه نشویم.
سلبریتی حوزه کتاب برای ما ؛ نویسندگان شاخص، مهم و جریان‌ساز هستند که صاحبان اصلی و اعتبار و آبروی این حوزه هستند، نه کسانی که به مدد فتوکال‌ها و چرخیدن عکس‌ها و اسم‌های‌شان در صفحات مجازی به شهرت کوتاه‌مدت و زودگذر می‌رسند.
۳ـ در انتخاب‌ معرفی تازه‌های نشر تمام تلاش ‌ما بر این است کتاب‌هایی معرفی کنیم که هم از نظر تألیف و ترجمه و هم از لحاظ فرم و کتاب‌آرایی از استانداردهای قابل قبول و مناسبی برخوردار باشند اما پس از رعایت این حساسیت‌ها، در مورد کتاب‌های تازه صرفاً به معرفی کتاب و نویسنده و نکات خواندنی پیرامون آن خواهیم پرداخت و نقد و بررسی را به زمانی موکول می‌کنیم که کتاب‌ها از نظر فروش به وضعیت تثبیت شده‌ای برسند و این کار را گامی در همراهی با ناشران فرهنگی می‌دانیم.
بنابراین کتاب‌هایی نقد می‌شوند که حداقل یک سال از انتشارشان گذشته باشد و در فرصت کافی به‌طور دقیق و مناسب خوانده شده باشند،بنابراین با طی این مرحله است که زمان نقد فرا می‌رسد.
در نهایت اینکه «برای وصل کردن» آمده‌ایم، نه «برای فصل کردن».

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و چهل و هفت
 - شماره هشت هزار و هفتصد و چهل و هفت - ۰۳ خرداد ۱۴۰۴