رئیس پلیس آگاهی فراجا عملکرد پلیس در حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تشریح کرد
بررسی مردمک چشم و احیای اثر انگشت برای احراز هویت قربانیان
گروه حوادث/ کامران علمدهی: رئیس پلیس آگاهی فراجا با تشریح عملکرد پلیس در حادثه انفجار اسکله بندر شهید رجایی هرمزگان از احراز هویت ۵۷ مفقودی این حادثه توسط پلیس با شگردهای تخصصی خبر داد.
به گزارش «ایران»، سردار محمد قنبری صبح چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: «به محض اعلام وقوع این حادثه - ظهر 6 اردیبهشت- پلیس وارد عمل شد و کار ارزیابی به تناسب عمق حادثه را آغاز کردیم. ۲ تیم از پلیس کرمان و استان فارس به منطقه اعزام شدند. همچنین تیمی از متخصصان «دیویآی» که وظیفهشان شناسایی هویت قربانیان است، با تشکیل قرارگاهی در محل حادثه کارشان را آغاز کردند. همچنین برای جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده احتمالی و سرقت در محل وقوع حادثه، پلیس برقراری نظم و تأمین امنیت منطقه را برعهده گرفت و با استقرار مناسب نیروها، حتی یک مورد سرقت و یا وقوع جرم نیز در محدوده وقوع حادثه گزارش نشده است.»
رئیس پلیس آگاهی فراجا در پاسخ به خبرنگار «ایران» درباره راههای شناسایی قربانیان این حادثه گفت: «ما در ابتدا تلاش میکردیم تا قربانیان را از طریق تجهیزات بیومتریک و بررسی مردمک چشمها شناسایی کنیم. البته این شیوه بسیار مدرنتر و بهروزتر از سیستمی است که در تلفنهای همراه مورد استفاده قرار میگیرد. اگر این مورد جواب نمیداد، همکاران ما در تشخیص هویت بر اساس اثر انگشت شناسایی را تکمیل میکردند و در صورت از بین رفتن اثر انگشت هم متخصصان ما کار احیای اثر انگشت را انجام میدادند و در نهایت و در صورت لزوم برخی از قربانیان از طریق دیانای شناسایی میشدند.»
وی افزود: «پس از بررسیهای اولیه در این حادثه مشخص شد ۱۳ نفر ناپدید هستند که متأسفانه پیکر آنها به طور کامل سوخته و از بین رفته بود که پلیس با بررسی حدود 600 وسیله نقلیه، هویت این ۱۳ نفر را احراز و مشخص کرد.» سردار قنبری درباره تعداد قطعی شناسایی مفقودیها گفت: «در آمار ما 57 نفر درست است و تیمهای تخصصی ما هیچگاه به پیدا شدن یک دسته کلید اکتفا نمیکنند. اینکه گفته شده دسته کلید یک نفر در محل پیدا شده نشانه حضور آن فرد در محل یا ناپدید شدن او نیست. ما برای رسیدن به هویت اجساد مؤلفههای متعددی داریم؛ حتماً باید بقایایی از جسد را داشته باشیم و وقتی میخواهیم آن را به خانوادهای تحویل دهیم، با اطمینان کامل از هویت او کارمان را به سرانجام برسانیم. امروز ما این توانمندی را داریم که حضور افراد را در محل حادثه شهید رجایی با تجهیزات و دانش متخصصانمان اثبات کنیم. بنابراین کسی نمیتواند ادعا کند که مثلاً یکی از بستگانش در محل حادثه بوده و ناپدید شده است. اینکه در حال حاضر ادعایی درخصوص مفقودی وجود ندارد نشاندهنده هماهنگی بین دستگاهی است. کارشناسان ما، هلال احمر، قضات دادگستری و... در یک فرآیند منسجم موضوع را پیگیری کردند تا حقی ضایع نشود. در میان قربانیان نیز هیچ اتباعی وجود نداشت و اولیای دم همه قربانیان شناسایی شدهاند.»
رئیس پلیس آگاهی فراجا در ادامه این نشست با اشاره به حادثه تروریستی کرمان در سال 1402 اظهار کرد: «خوشبختانه ما به توانمندی قابل اتکایی دست پیدا کردهایم به طوری که مثلاً در حادثه کرمان در کمتر از ۲۴ ساعت هویت ۹۰ درصد از اجساد شهدا و جانباختگان توسط همکاران ما شناسایی شد.»
سردار قنبری در بخش دیگری از این نشست با اشاره به کشف ۹۹ درصد پروندههای مرتبط با قتل در کشور نیز گفت: «هر یک از کارآگاهان پلیس آگاهی حدود ۱۰۰ پرونده جنایی را برای بررسی و کشف، در اختیار دارند که این نشان دهنده حجم بالای پروندههای این حوزه است. آمار وقوع سرقت در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن ۶ درصد افزایش داشت اما با تدابیر اتخاذ شده، آمار وقوع سرقت در سالهای۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بیش از
۹ درصد و در سال گذشته 19 درصد کاهش یافته است.»