یدیعوت آحارونوت فشارهای بینالمللی علیه تلآویو را به «سونامی جهانی» تشبیه کرد
مطرود و منفور مثل اسرائیل
روزنامه یدیعوت آحارونوت وضعیت اسرائیل را اینگونه توصیف کرده است که این رژیم به پایینترین سطح جایگاه بینالمللی خود در طول تاریخ رسیده است. این روزنامه به نقل از یکی از مقامهای وزارت خارجه اسرائیل نوشت: «تلآویو با یک سونامی واقعی مواجه است که وخیمتر خواهد شد. ما در بدترین وضعیت ممکن قرار داریم و جهان با ما نیست.»
این اظهارات در قالب گزارشی مفصل در شامگاه سهشنبه منتشر شد که به اقدامات بینالمللی علیه اسرائیل در پی تداوم جنگ و نسلکشی در نوار غزه پرداخته است. از جمله این اقدامات، تعلیق مذاکرات مربوط به توافق تجارت آزاد بین بریتانیا و اسرائیل بود. این روزنامه هشدار داد که این اقدام ممکن است پیامدهای اقتصادی شدیدی برای اسرائیل به دنبال داشته باشد.
به نوشته یدیعوت آحارونوت، پس از گذشت ۵۹۲ روز از آغاز جنگ در غزه، اسرائیل به پایینترین سطح جایگاه بینالمللی خود رسیده است. این در حالی است که سه کشور از مهمترین متحدان اسرائیل در جهان- بریتانیا، فرانسه و کانادا- شامگاه دوشنبه این رژیم را در صورت تداوم جنگ در غزه، تهدید به اعمال تحریم کردند.
بر اساس این گزارش، کمتر از ۲۴ ساعت بعد، بریتانیا اعلام کرد که مذاکرات درباره توافق تجارت آزاد با اسرائیل را لغو کرده، «تسیپی هوتوولی» سفیر اسرائیل در لندن را برای جلسه توبیخ احضار کرده و همچنین تحریمهایی علیه چند تن از شهرکنشینان اعمال کرده است.
این روزنامه همچنین به موضع ایالات متحده نسبت به اسرائیل با وجود اصرار تلآویو بر ادامه جنگ نسلکشی اشاره کرده است. یدیعوت آحارونوت در همین زمینه نوشت که منابعی در کاخ سفید از دولت اسرائیل ابراز ناامیدی و تأکید کردهاند اسرائیل تنها طرفی است که برای پیشبرد یک توافق جامع هیچ تلاشی نمیکند.
در شامگاه سهشنبه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دستور بازگرداندن اعضای ارشد هیأت مذاکرهکننده مستقر در دوحه را صادر کرد و تنها تیمهای فنی را باقی گذاشت؛ این تصمیم در پی اصرار او بر تداوم جنگ علیه غزه اتخاذ شد.
پیامدهای اقتصادی خطرناک
این روزنامه هشدار داد، اظهارات و اقداماتی که این روزها علیه اسرائیل انجام میشود، ممکن است پیامدهای اقتصادی خطرناکی بهدنبال داشته باشد.
یدیعوت آحارونوت توضیح داد که انگلستان یکی از مهمترین شرکای تجاری اسرائیل بهشمار میرود و حجم مبادلات تجاری میان دو طرف حدود ۹ میلیارد پوند استرلینگ است که این کشور را به چهارمین شریک بزرگ تجاری اسرائیل تبدیل میکند. به گفته این روزنامه، توافقی که لندن مذاکرات آن را با اسرائیل به حالت تعلیق درآورده، برای صنعت فناوری پیشرفته (هایتک) بسیار حیاتی بوده و قرار بود شامل حوزههایی باشد که پیشتر در توافقها گنجانده نشده بودند.
این رسانه اسرائیلی تهدید اروپا به لغو توافق مشارکت با اسرائیل را «بیسابقه» توصیف کرد و نوشت: با اینکه ارزیابی اسرائیل این است که احتمال لغو این توافق پایین است، اما زیانهای احتمالی آن به دهها میلیارد میرسد و این مسأله آن را به یک تهدید اقتصادی بسیار جدی تبدیل کرده است.
دولت منزوی و مطرود
علاوه بر این، فرانسوا بایرو، نخستوزیر فرانسه سهشنبه اعلام کرد، سه کشور (فرانسه، انگلستان و کانادا) بهطور مشترک تصمیم گرفتهاند با آنچه در نوار غزه رخ میدهد مخالفت کرده و بهصورت هماهنگ، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند. یدیعوت آحارونوت این تهدید بیسابقه از سوی سه قدرت بزرگ غربی را شدیدترین بیانیهای توصیف کرد که تاکنون علیه اسرائیل صادر شده است. این روزنامه نوشت که چنین موضعگیریای، اسرائیل را به معنای واقعی کلمه به «دولتی مطرود در عرصه بینالمللی» تبدیل میکند. این رسانه عبری در ادامه نتیجهگیری کرد که اسرائیل با وجود افزایش فشارهای جهانی برای پایاندادن به جنگ و پافشاریاش بر ادامه آن، اکنون بهطور کامل در صحنه جهانی منزوی شده است.
نگرانی از سکوت آمریکا
این نشریه اسرائیلی یکی از نگرانکنندهترین تحولات برای جایگاه بینالمللی اسرائیل را واکنش ایالات متحده به تحولات اخیر دانست. یدیعوت در این زمینه یادآور شد که ایالات متحده که در گذشته بارها در کنار اسرائیل ایستاده و از آن بهشدت دفاع کرده بود، اکنون در برابر رخدادهای جاری سکوت پیشه کرده است. این روزنامه پرسید اگر درخواستهای بینالمللی برای پایان دادن به جنگ به شورای امنیت سازمان ملل برسد، آیا واشنگتن مانند گذشته از حق وتوی خود استفاده خواهد کرد یا نه؟
در ادامه این گزارش آمده است، با آنکه دولت ترامپ در مناسبتهای مختلف اعلام کرده که از اسرائیل دفاع خواهد کرد، اما تحولات مختلف و افزایش تنشها ممکن است این بار بر تصمیم آمریکا تأثیر بگذارد. همین موضوع موجب شکلگیری نوعی عدم قطعیت در مورد میزان آمادگی واشنگتن برای ادامه حمایت از اسرائیل در عرصه جهانی شده است.
«سونامی واقعی» علیه اسرائیل
یدیعوت آحارونوت همچنین به نقل از یک منبع در وزارت خارجه اسرائیل نوشت که این رژیم با یک «سونامی واقعی» مواجه است و اوضاع بدتر نیز خواهد شد. این مقام- که هویتش در گزارش فاش نشده- گفت: «ما در بدترین وضعیتی هستیم که تاکنون تجربه کردهایم. این بسیار بدتر از یک فاجعه است. جهان با ما نیست.»
او افزود: «از نوامبر ۲۰۲۳ تاکنون، جهان فقط کودکان کشته شده فلسطینی و خانههای ویران شده را دیده است.» وی تصریح کرد، اسرائیل هیچ راهحل یا برنامهای برای «فردای پس از جنگ» ارائه نمیکند، بلکه تنها مرگ و ویرانی بهجا میگذارد.
این مقام اسرائیلی در پایان هشدار داد اسرائیل با آنچه که «تحریم خاموش» نامید روبهرو است؛ تحریمی که به گفته او پیشتر هم وجود داشت اما «اکنون گسترش خواهد یافت و شدیدتر خواهد شد و نباید خطر آن را دستکم گرفت.» او گفت که هیچکس دیگر نمیخواهد نامش با اسرائیل گره بخورد. در همین راستا، یائیر گولان، رئیس حزب دموکراتهای اسرائیل و از چهرههای اپوزیسیون، صبح سهشنبه به رادیو عمومی اسرائیل گفت: «یک دولت عاقل علیه غیرنظامیان (فلسطینی) جنگ بهراه نمیاندازد، کشتن کودکان را به سرگرمی تبدیل نمیکند و سیاست کوچدادن مردم را در پیش نمیگیرد.»
اسرائیل از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ مرتکب جنایات نسلکشی در نوار غزه علیه مردم فلسطین شده است؛ جنایاتی که تاکنون بیش از ۱۷۵ هزار کشته و زخمی برجای گذاشتهاند که بیشتر آنان کودک و زن بودهاند. همچنین بیش از ۱۱ هزار نفر مفقود شدهاند و صدها هزار نفر دیگر آواره و بیخانمان شدهاند.