پیام معاون امور رسانهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات
معاون امور رسانهای و تبلیغات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات، این روز را «روزی برای پاسداشت علم، اخلاق، شفافیت و مشارکت» تعبیر کرد. محمدرضا نوروزپور با اشاره به اینکه «ما امروز در جهان و بویژه در ایران، با چالشهای درهمتنیده مواجهیم که از آنها بهدرستی بهعنوان «مسائل بدخیم» یاد میشود»؛ افزود: «حل این مسائل مستلزم آن است که روابطعمومیها با تکیه بر ظرفیت تحلیل گفتمانی، سواد رسانهای پیشرفته، توانایی در ایجاد گفتوگوی بیننسلی و با شناخت عمیق از لایههای مختلف جامعه، نقش خود را به عنوان تسهیلگر اجتماعی، معمار بازسازی اعتماد و واسط بازخورد مؤثر میان دولت، رهبران افکار و افکار عمومی ایفا کنند.»
وی با بیان اینکه «روابطعمومی باید تبلور فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی ما باشد»، اظهارکرد که «ما نیازمند روابطعمومیای هستیم که نه فقط حرفهای و کارآمد، بلکه ریشهدار در هویت تمدنی و فرهنگی این سرزمین باشد.»
وی ادامه داد: «در عصری که الگوریتمها بر جریان اطلاعات حکم میرانند، محتوا بهطور فزایندهای شخصیسازی شده و لاجرم با تشکیل اتاقهای پژواک، حبابهای فیلتر و سمتگیریهای متعصبانه رسانهای، افق ارتباطی جامعه تنگ شده است؛ اخبار جعلی به آسانی تکثیر میشوند و جامعه به مجموعهای از جزایر گفتمانی گسسته بدل شده و به سوی دوقطبیهای خانمانسوز میرود؛ (در چنین عصری) روابطعمومی دیگر نمیتواند به متون کلاسیک یا تکنیکهای یکنواختی تکیه کند که برای جوامع کمچالش طراحی شدهاند. روابطعمومی امروز باید نقش نوینی ایفا کند؛ نقشی مبتنی بر درک پیچیدگیهای اجتماعی، بازآفرینی ظرفیت گفتوگو، شنیدن صداهای متکثر و تلاش برای بازسازی سرمایه اجتماعی. این روابطعمومی، نه صرفاً ابزار اطلاعرسانی، بلکه آشتیدهنده اجتماعی و معمار همبستگی ملی است.»
نوروزپور با بیان اینکه دستیابی به چنین هدفی، تنها با یک تحول جدی میسر است، این تحول را «بومیسازی روابطعمومی» خواند و تصریح کرد: «ما دیگر نمیتوانیم صرفاً مصرفکننده ادبیات و تکنیکهای ترجمهشده باشیم. باید مدلهای خودمان را بر اساس واقعیتهای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و رسانهای ایران طراحی کنیم.»
وی اضافه کرد: «به عنوان مثال در الگوی بومی ما، «شفافیت» صرفاً خروج اطلاعات نیست، بلکه فرآیندی است برای برقراری گفتوگوی اصیل و قابل اعتماد با مردم. «بحران» صرفاً یک وضعیت اضطرار نیست، بلکه لحظهای است برای بازسازی سرمایه اجتماعی و جلب مشارکت.»
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: «پیشنهاد میکنم طراحی چهارچوبهای بومی روابطعمومی بر سه محور اصلی استوار شود:
۱. بازتعریف کارکردها در راستای افق تمدن ایرانی اسلامی، بهگونهای که روابطعمومی نه صرفاً ابزار مدیریت تصویر (آن هم فقط رئیس سازمان) بلکه رکن مشارکتسازی و تقویت هویت فرهنگی باشد.
۲. بومیسازی و ارتقای روشها و تجهیز ابزارهای سنجش افکار عمومی، متناسب با ابعاد گسترده و درهمتنیده مسائل بدخیم اجتماعی و سیاسی در ایران.
۳. ایجاد و تقویت سامانههای بازخورد فراگیر در سطح ملی و محلی برای ترمیم و تقویت پیوندهای ارتباطی میان مردم، نخبگان اجتماعی (رهبران افکار) و ساختارهای حکمرانی.»