رئیس‌جمهوری در همایش روز جهانی ارتباطات از سه طرح ملی رونمایی کرد

نظام دقیق داده محور مانع فساد می‌شود

 لزوم طراحی سیستم‌های داده محور
دکتر مسعود پزشکیان در این مراسم گفت: «اگر بخواهیم کشور را به درستی بسازیم و آینده‌ای مطمئن خلق کنیم، باید در حوزه‌هایی مانند اقتصاد، صنعت، تجارت و کشاورزی، به داده‌های دقیق، بموقع و قابل اتکا دسترسی داشته باشیم. رئیس‌جمهوری با اشاره به تجربه شخصی خود از دوران دانشگاه تا حضور در مجلس شورای اسلامی گفت: «از همان سال‌هایی که در مجلس نماینده بودم، دنبال این بودیم که یک سیستم داده‌محور برای کشور طراحی شود تا بتوان بر اساس اطلاعات دقیق، سیاست‌گذاری و مدیریت کرد. اگر داده وجود نداشته باشد، اداره کشور در هر حوزه‌ای، از اقتصاد تا کشاورزی و صنعت دچار سردرگمی خواهد شد.»
رئیس‌جمهوری با انتقاد از ضعف زیرساخت‌های اطلاعاتی تأکید کرد: «بخشی از رانت، رشوه، قاچاق، زمین‌خواری و دیگر مفاسد موجود در کشور، ناشی از نبود داده‌های قابل رصد است. وقتی ندانیم چه کسی، کجا، چه اقدامی انجام می‌دهد، طبیعی است که انحراف و تخلف شکل می‌گیرد.»دکتر پزشکیان با اشاره به تجربه‌های تلخ در حوزه ساخت‌وساز غیرقانونی تصریح کرد: «زمین‌خواری و کوه‌خواری زمانی رخ می‌دهد که نتوان مالکیت‌ها را به‌صورت دقیق ثبت و رصد کرد. گاهی پس از سال‌ها و سرمایه‌گذاری‌های چند هزار میلیاردی، ساختمان‌هایی شناسایی و تخریب می‌شوند که اساساً نباید ساخته می‌شدند.» رئیس‌جمهوری با اشاره به ضرورت تأمین زیرساخت‌های ارتباطی در مناطق محروم تأکید کرد:« زمانی که برای راه‌اندازی اینترنت در روستاها پیگیری می‌کردیم، آمارها نشان می‌داد هزار و چند روستا به اینترنت متصل شده‌اند، اما سؤال اصلی این بود که چه تعداد از کل روستاهای کشور همچنان بی‌ارتباط مانده‌اند؟ این همان داده‌ای است که باید برای تصمیم‌گیری دقیق مشخص باشد.»

موانع تحقق دولت هوشمند
رئیس‌جمهوری با انتقاد از وضعیت فعلی در حوزه فناوری اطلاعات و سامانه‌های اجرایی گفت: «در وزارت بهداشت و درمان، بارها نرم‌افزارهای مختلفی نوشته شده، اما هیچ‌کدام با یکدیگر ارتباط ندارند. سرمایه‌گذاری‌هایی که صورت گرفته، به‌دلیل نبود استاندارد مشترک، عملاً منجر به تولید سامانه‌هایی شده که با همدیگر کار نمی‌کنند.»رئیس‌جمهوری یکی از مهم‌ترین موانع تحقق دولت هوشمند را همین ناهماهنگی و پراکندگی در طراحی سامانه‌ها دانست و یادآور شد: «اصلاح این روند، نیازمند عزم مشترک، هم‌فکری نهادهای تخصصی و اراده اجرایی در سطح ملی است.دکتر پزشکیان با تأکید بر اهمیت فناوری‌های نوین از جمله هوش مصنوعی در توسعه نظام سلامت کشور گفت: «در حوزه بهداشت و درمان، ظرفیت‌های بزرگی برای استفاده از ابزارهای هوشمند وجود دارد که باید در مسیر ارتقای کیفیت خدمات به کار گرفته شود.»

تدوین استانداردهای ملی بر اساس مدل‌های جهانی
دکتر پزشکیان گفت: «شما می‌توانید به‌عنوان انجمن‌های تخصصی وابسته به رشته‌ها و سازمان‌ها، استانداردهای ملی را بر اساس مدل‌های جهانی تدوین و پیاده‌سازی کنید. در اروپا نیز سیستم اطلاعات بیمارستانی، بر اساس استانداردهای شفاف اجرا شده و سازمان‌هایی هستند که صرفاً مسئول تدوین و اجرای این استانداردها هستند، تا داده‌ها قابل تحلیل، مقایسه و تصمیم‌سازی شوند. اگر ما نیز می‌خواهیم در نظام درمان یا اقتصاد پیش برویم، باید بدانیم دنیا چگونه عمل می‌کند و عملکرد ما چه نسبتی با آن دارد.»
رئیس‌جمهوری با اشاره به ضرورت شنیدن دیدگاه‌های مختلف تأکید کرد: «باید عقل دیگران را شنید، تجربه‌های آنان را آزمود و به فهم مشترک رسید.» دکتر پزشکیان با اشاره به شرایط ژئوپلتیک امروز جهان و زیاده‌خواهی‌های قدرت‌های سلطه‌گر اظهار کرد: «اگر قرار است در برابر تمامیت‌خواهی آمریکا بایستیم و اجازه ندهیم به ما دیکته شود، باید در داخل کشور به انسجام، وحدت و درک متقابل برسیم.
ما به دنبال صلح و همکاری با دنیا هستیم، نه ستیز، اما در برابر زور و تحقیر نیز هرگز کوتاه نخواهیم آمد. ایران، سرزمین عزت است و شما نخبگان این کشور، ستون‌های اصلی ساخت آینده‌اید.»
رئیس‌جمهوری خطاب به جامعه نخبگان کشور گفت: «آینده این کشور را شما رقم خواهید زد. ما با تمام توان پشتیبان شما هستیم، اما انتظار داریم با تدوین استانداردهای دقیق، از دوباره‌کاری‌ها جلوگیری کنید و ایران عزیزمان را به جایگاهی برسانید که شایسته مردم بزرگ و با افتخارش است.»
ارتباطات، نیازمند سرمایه‌گذاری ۳۰میلیارد دلاری
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این مراسم با تأکید بر اینکه از سال گذشته با حمایت رئیس‌جمهوری، شاهد تسهیل در ارتباطات و ارتقای کیفیت بوده‌ایم، یادآورشد: « در این زمینه، مردم از ما مطالبات جدی دارند ولی در سنوات گذشته متناسب با نیازهای مردم، سرمایه‌گذاری مناسبی برای توسعه زیر ساخت‌های ارتباطی کشور رخ نداده است.» ستار هاشمی افزود: «برای رسیدن به سهم ۱۰درصدی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی، به سرمایه‌گذاری ۲۵ تا ۳۰میلیاردی دلار نیاز داریم درحالی که مجموع سرمایه‌گذاری اپراتورهای ما به دلایل مختلف در سال گذشته، کمتر از ۲ میلیارد دلار بوده است.»
وزیر ارتباطات همچنین گفت: «امسال پروژه‌های بزرگ صنعت فضایی مانند پروژه‌های پایگاه چابهار، زیرساخت‌های سلماس و چناران به نتیجه می‌رسد.» وی افزود: «در کنار توسعه زیرساخت‌ها، به بحث تولید محتوا نیز توجه داشته‌ایم؛ موضوعی که همواره مورد تأکید رهبر معظم انقلاب هم بوده است؛ بعد از جلسات متعدد، سند تسهیم درآمد تولید محتوا را با مشارکت اپراتورها نهایی کردیم و بزودی این مهم، عملیاتی خواهد شد.»

 

بــــرش

یکی از طرح‌های افتتاح شده در روز گذشته، طرح بومی توسعه ظرفیت هسته‌ای شبکه ارتباطی کشور بود که ظرفیت شبکه انتقال کشور را با رشد 62 درصدی، از 45 هزار به 73 هزار گیگابیت بر ثانیه رسانده است. این توسعه در 285 نقطه در 31 استان اجرا شده و بستر فناوری‌های نوینی چون هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و نسل پنجم ارتباطات را فراهم کرده است. همچنین ترافیک اینترنت بین‌الملل کشور نسبت به آغاز فعالیت دولت چهاردهم، 28 درصد و ترانزیت بین‌المللی نیز 50 درصد افزایش یافته است.
طرح دوم، اتصال 1478 روستا به اینترنت پرسرعت سیار در سراسر کشور بود که با دستور رئیس‌جمهوری آغاز شد و با اجرای آن، بیش از 525 هزار نفر از جمعیت روستایی از خدمات ارتباطی پایدار بهره‌مند می‌شوند.
همچنین از یک سامانه هوشمند و یکپارچه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان با عنوان «کهکشان» رونمایی شد. این سامانه با هدف حمایت مالی، تسهیل تجاری‌سازی، تحریک بازار و توسعه زیست‌بوم نوآوری طراحی شده و ثبت‌نام شرکت‌ها در آن از همان لحظه آغاز مراسم فعال شد. در فاز اول، اعتبار این سامانه 200 میلیارد تومان اعلام شد و در مراحل بعد به 1000 میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.