پاسخ وزارت جهاد کشاورزی به گزارش «رنج نامه برنج»
تولید برنج افزایشی است
وزارت جهاد کشاورزی در پی انتشار گزارشی در تاریخ 14 اردیبهشت سال جاری در روزنامه ایران با عنوان «رنجنامه برنج» جوابیهای را به این روزنامه ارسال کرده است. در این گزارش با بررسی آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار و گمرک و همچنین مصاحبههایی که صورت گرفته مشخص شد میزان واردات برنج کاهش یافته است. از سوی دیگر این اقدام در حالی رخ داده که میزان تولید این محصول در کشور نیز کاهش داشته است. بنابراین، این موارد موجب شده قیمت برنج در ماههای پایانی سال گذشته و یکماهه ابتدایی سالجاری از 200 هزار تومان عبور کند. بر اساس این گزارش و مصاحبههایی که با کشاورزان صورت گرفته قیمت تمام شده هر کیلو برنج حدوداً 123 هزار تومان است.
این گزارش در حالی تهیه و منتشر شد که افزایش قیمت این محصول موجب نارضایتی مصرف کننده شده و اعتراضات متعددی را نیز به همراه داشته است. به طوری که تعدادی از مصرفکنندگان با روزنامه ایران تماس گرفته و اعتراض خود را به افزایش قیمت برنج اعلام کردهاند.
پاسخ اعلامی از سوی این نهاد بدون دخل و تصرف به شرح زیر است: « بر اساس قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، وزارت جهاد کشاورزی به عنوان یکی از دستگاههای اجرایی و سیاستگذار دارای تکلیف در قانون مذکور، مشمول ماده ١١٨ آن بوده و بر این اساس میباید تا پایان این برنامه به هدف کمی ٩٠ درصدی ارتقای ضریب خوداتکایی تولید برنج دست یابد.»
در همین راستا معاونت امور زراعت در جهت نیل به این تکلیف، پروژههای ذیل را در قالب طرح تدوین شده برنج تعریف و اجرایی نموده است که شامل: آموزش و ترویج - مطالعات و تحقیقات کاربردی - تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری - ساماندهی تولید و فرآوری بذر برنج - بهبود مدیریت زراعی - تغذیه بهینه در مرحله کاشت و داشت - ارتقای مکانیزاسیون - نوسازی صنایع تبدیلی و تکمیلی - توسعه کشت ارقام هیبرید و پرمحصول - ارزیابی تولید (مساحی هوایی شالیزارها و کیلگیری محصول) و پشتیبانی تولید میباشد.
خوشبختانه میزان تولید در کشور طی سالهای اخیر روند افزایشی داشته که عمده دلایل افزایش تولید در سالهای اخیر عبارت است از: توزیع بذور گواهی شده ارقام مختلف محلی و پرمحصول برنج، توزیع کودهای پایه از ابتدای دی ماه سال گذشته و چند ماه قبل از شروع فصل کشت، افزایش بارشهای مناسب بهاری بخصوص در استانهای شمالی کشور، اجرای پروژه بومیسازی فناوری کشت برنج با سیستم آبیاری قطرهای و تغذیه گیاه در استانهای گلستان، خوزستان، مازندران و گیلان، مدیریت آفات، بیماریها و علفهای هرز و سایر مدیریتهای بهزراعی و بهنژادی میباشد.
همه برآورد سطح زیرکشت و میزان تولید برنج در کشور بهصورت هفتگی از استانها دریافت و جهت برنامهریزی واردات و تأمین کسری نیاز داخل، طی نامه اداری به دفعات به معاونت توسعه بازرگانی ارسال میگردد. بر اساس آمار دریافتی از استانها، سطح زیرکشت و میزان تولید شلتوک در کشور در سال 1403 به ترتیب حدود ٧٧٠ هزارهکتار و 4200 هزارتن بوده که معادل 2500 هزارتن برنج سفید میباشد.
طبق اعلام معاونت بازرگانی، به شرکتهایی که کالاهای اساسی کشاورزی را در سال گذشته وارد کرده و با نرخ مصوب و زیر نظر وزارت جهادکشاورزی این کالاها را توزیع کردهاند، به طور مستقیم توسط بانک مرکزی تخصیص ارز در دست اقدام میباشد.
لازم به ذکر است وزارت جهاد کشاورزی با همکاری شهرداریها، امکان تأمین برخی اقلام مصرفی با قیمتهای منصفانه را از طریق میادین فراهم کرده است. این مراکز در حال حاضر، برنج و دیگر اقلام مصرفی را با تخفیفهای قابل توجه نسبت به بازار آزاد عرضه میکنند.
رویکرد شفاف، پیگیرانه و حمایتی وزارت جهادکشاورزی نویدبخش بازگشت ثبات به بازار و تقویت تولید داخلی است.