امسال ۲ پرونده میراثی از ایران، جهانی میشوند
تهران، میزبان مجمع جهانی گردشگری شهری
زیستبوم- معاون میراث فرهنگی از بررسی پرونده ثبت جهانی «قلعه فلکالافلاک» و «دره خرمآباد» و همچنین «آینهکاری» در اجلاس جهانی یونسکو در سال جاری خبر داد. پرونده هنر آینهکاری در معماری ایرانی برای ثبت در میراث ناملموس جهانی، سال گذشته به کمیته میراث ناملموس یونسکو رفت. پرونده قلعه «فلکالافلاک» و «دره خرمآباد» هم دو سال پیش به یونسکو رفت تا بهعنوان سهمیه 2025 ایران در تیرماه امسال شانس خود را برای ثبت جهانی بیازماید. ایران تاکنون ۲۸ پرونده را در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسانده است. پروندههای زنجیرهای چون 11 قنات، 9 باغ و 54 کاروانسرای ایرانی، از بزرگترین پروندههای ثبت شده کشور در فهرست این سازمان بینالمللی است. آثار ثبت شده در یونسکو در ۱۰۷ مکان تاریخی در اقصی نقاط کشور پراکندهاند. ایران در حوزه میراث فرهنگی ناملموس نیز با رتبه چهارم جهانی، ثبت بیشترین آثار میراث فرهنگی ناملموس را در یونسکو دارد.
تابآوری
شعار جهانی و راهبرد ملی
فاطمه داوری، مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی کشور، با اشاره به شعار شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی؛ «میراث در معرض خطر (تهدید) از بلایا و درگیریها: آمادگی و یادگیری از ۶۰ سال فعالیت ایکوموس»، گفت:«این شعار بازتابی از شرایط اقلیمی و تهدیدات نوظهور جهانی علیه آثار تاریخی است که شعار ملی امسال نیز «تابآوری آثار تاریخی در برابر بحرانها» انتخاب شده است. این شعار، حاصل بیش از 6 دهه تجربه جهانی در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی است و امسال بهعنوان محور راهبردی برنامههای ایران در حوزه میراث تاریخی انتخاب شده است.»
داوری گفت:«در سالهای اخیر بسیاری از آثار تاریخی ایران در معرض تهدیدهایی همچون سیل، زلزله، فرونشست زمین و توسعه نامتوازن قرار داشتهاند. در پاسخ به این تهدیدات، وزارت میراث فرهنگی با همکاری نهادهای امدادی، انتظامی و خدماتی، برگزاری ۱۰ مانور مدیریت بحران در ۱۰ استان را در دستور کار قرار داده است. این مانورها با حضور نیروهای تخصصی در استانهایی با خطرپذیری بالا اجرا میشود.»
اصفهان؛ میزبان نشست کمیسیون جهانی گردشگری
انوشیروان محسنیبندپی، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این نشست از میزبانی تهران در اولین مجمع جهانی گردشگری شهری، رشد سفر به استانهای غربی کشور و برنامهریزی برای برقراری پرواز مستقیم تهران–جاکارتا خبر داد.
او از انتخاب «اصفهان» بهعنوان میزبان نشست سال ۲۰۲۶ کمیسیون جهانی گردشگری خبر داد و این انتخاب را گامی مؤثر در جهت خنثیسازی پروژه ایرانهراسی عنوان کرد.
محسنیبندپی با اشاره به برگزاری موفق سیوهفتمین نشست کمیسیون منطقهای شرق آسیا و اقیانوسیه و شصتمین نشست کمیسیون منطقهای جنوب آسیا در جاکارتا گفت:«در جریان این اجلاس، اصفهان با رأی اعضا بهعنوان میزبان دور بعدی این نشستها انتخاب شد که این موفقیت در تعامل با دبیرکل سازمان جهانی گردشگری و نیز گفتوگو با مقامات اندونزی حاصل شده است.» او افزود:«انتخاب اصفهان علاوه بر اثبات ظرفیتهای گردشگری ایران، توانست فضای تبلیغات منفی و پروژه ایرانهراسی را در مجامع بینالمللی گردشگری به چالش بکشد.»
برقراری پرواز مستقیم
تهران-جاکارتا
معاون گردشگری کشور همچنین از برنامهریزی برای برقراری پرواز مستقیم تهران-جاکارتا با هدف تسهیل تبادلات گردشگری میان ایران و اندونزی خبر داد و گفت:«در دیدار با مقامات اندونزی، توافقات خوبی برای توسعه همکاریهای گردشگری حاصل شد که این پرواز نیز در همین چهارچوب اجرا خواهد شد.»
محسنیبندپی با اشاره به دیگر دستاوردهای این نشست اعلام کرد:«تهران بهعنوان میزبان اولین اجلاس مجمع جهانی گردشگری شهری انتخاب شده است. این اجلاس قرار است در روزهای ۳ و ۴ تیرماه ۱۴۰۴ (۲۴ و ۲۵ ژوئن ۲۰۲۵) به میزبانی شهرداری تهران در منطقه فرهنگی و گردشگری عباسآباد برگزار شود.»