در گفت‌وگو با «ایران» تأکید شد

حمایت نمایندگان مجلس از تیم مذاکره‌کننده

مهراوه خوارزمی
روزنامه‌نگار


ادعای بی‌اطلاعی مجلس شورای اسلامی از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان که در جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی مطرح شد، بسیار بحث برانگیز شد. این موضع مهدی کوچک‌زاده نماینده تهران بود که در تذکر شفاهی عنوان کرد «مجلس هیچ اطلاعی از این مذاکرات ندارد، ولی حالا که بناست این اقدام با تلخی کامل صورت گیرد، ما مخالفتی نمی‌کنیم.» اما دیگر نمایندگان، چه در صحن و از پشت تریبون عمومی و چه در راهروهای مجلس به خبرنگاران گفتند که هفته گذشته سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه در نشستی که در صحن مشروطه ساختمان مجلس برگزار شد، مختصات و جزئیات مذاکره را برای نمایندگان تشریح کرده بود.
به همین دلیل اظهارات این نماینده منتقد مذاکره، نه تنها با پاسخ قاطع رئیس مجلس، بلکه با واکنش طیف گسترده‌ای از نمایندگان مواجه شد. محمدباقر قالیباف در پاسخ به تذکر کوچک‌زاده با بیان اینکه «شما نمی‌توانید از طرف مجلس سخن بگویید که مجلس در جریان (مذاکرات) نبوده است»، تصریح کرد: «مجلس حتماً در جریان بوده است و هیچ کار  و اقدامی خارج از مسیر قانونی انجام نمی‌شود.»
پس از آن حسن قشقاوی دیپلمات سابق و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در پاسخ به این انتقاد نماینده تهران گفت: «کمیته هسته‌ای مجلس متشکل از بنده، آقای نبویان و آقای خضریان موافق روند مذاکرات هستیم و قطعاً بعید است کمیسیون امنیت ملی و مجلس، چه در حال حاضر و چه در آینده به تیم مذاکره کننده درخواست ارائه توضیحات دهد و آنان از این کار خودداری کنند.»
مهرداد لاهوتی سخنگوی فراکسیون مستقلین ولایی مجلس هم گفت: «حرف آقای کوچک‌زاده درست نیست؛ مقام معظم رهبری درباره مذاکره دستور دادند و موافقت کردند. در حال حاضر هم در کل کشور در این باره اجماع وجود دارد و تا الان هم مذاکرات عزتمندانه بوده است.» نماینده لنگرود خطاب به رئیس مجلس گفت: «آقای قالیباف! شما عضو شورای عالی امنیت ملی هستید، مگر می‌شود تیم مذاکره‌کننده کشورمان بدون نظر شورای امنیت در مذاکرات عمل کند؟»
در امتداد این مباحثه، دیگر نمایندگان از جریان‌های مختلف سیاسی نیز دیدگاه‌های خود درباره این امر ملی را مطرح کردند. نقطه اشتراک این اظهارات ضرورت حمایت از تیم مذاکره کننده، در عین حفظ انسجام ملی، تلاش برای لغو تحریم‌های ظالمانه و البته متوقف نشدن امور کشور به امر مذاکره بود.
جمعی از نمایندگان نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» با دفاع از مذاکره عزتمندانه‌ای که با سکان‌داری وزارت امور خارجه و تحت هدایت رهبر معظم انقلاب آغاز شده است، اظهارکردند که موضع‌گیری‌ها پیرامون این مذاکرات نباید وحدت شکن یا تضعیف کننده پشتوانه ملی تیم مذاکره کننده باشد.

 

یادداشت

مذاکره کنندگان با رویکرد رهبرانقلاب حرکت می‌کنند

احمد بیگدلی
نماینده خدابنده

نکته مثبت مذاکراتی که روز شنبه در عمان آغاز شد و انجام آن برعهده وزارت امورخارجه قرار گرفته است، هماهنگی کاملی است که مذاکره کنندگان کشورمان با سیاست‌های کلی نظام و رویکردهای مورد تأکید مقام معظم رهبری دارند. به نظر می‌رسد طرف مقابل هم آمده است تا مواضع و اقداماتی که در گذشته علیه ایران داشته است را تاحدودی تعدیل کند. البته به رغم حمایت از تیم ایرانی یا اصل مذاکره و آنچه تاکنون حاصل شد، اینها به معنای خوشبینی مفرط یا ذوق‌زدگی نیست. اما انسجام و هماهنگی که دولت با سران قوای دیگر و با مقام معظم رهبری دارد، به خیر برای مردم و کشور منجر خواهد شد. فارغ از اینکه دولت آمریکا در آزمون جدید بتواند سربلند بیرون بیاید یا نه، باید از معدود منتقدان خواست در کنار اکثریت مردم و ارکان کشور بایستند تا حقوق ملت ایران استیفا شود. فراموش نکنیم که چندی پیش رئیس جمهوری در جمع نمایندگان اعلام کرد که به مذاکره معتقد بوده، اما پس از مخالفت مقام معظم رهبری از نظر خود برگشته و نظر رهبر انقلاب را مبنا قرار داده است. بنابراین ما با دولتی طرف هستیم که در هر مسأله و در هر زمانی، حرکت خود را در چهارچوب قانون و سیاست‌های نظام تعریف می‌کند. چنین دولتی به‌ویژه تیم مذاکره کننده آن، شایسته حمایت قاطعانه و همه‌جانبه مجلس است و چنین نیز خواهد بود.

 

می توانیم در مذاکره از حقانیت خود دفاع کنیم

احمد آریایی‌نژاد
نماینده ملایر

رهبر معظم انقلاب در طول سال‌های گذشته بارها بر این نکته تأکید داشتند که هیچ‌گاه نسبت به آمریکایی‌ها خوشبین نیستند و براساس تجارب و خلف وعده‌های این دولت است که ایشان فرمودند که مذاکره با آمریکا هوشمندانه نیست. بر همین اساس مذاکره امروز ما با آمریکا به معنای اعتماد یا خوشبینی به آنان نیست، بلکه ناشی از حقانیت جمهوری اسلامی ایران است که هیچ گاه از حل مسائل از طریق دیپلماسی گریزان نبوده است. به عبارت دیگر این مذاکره آزمون دیگری برای آمریکا است، نه ایران. در این میان باید به این نکته مهم توجه کرد که مسعود پزشکیان در جایگاه رئیس‌جمهوری در سخن و عمل، همواره بر پیروی دولتش از سیاست‌ها و منویات مقام معظم رهبری تأکید کرده است. این به این معنی است که حالا هم وقتی تصمیم نظام بر آزمون دوباره آمریکا قرار گرفت، آنچه در عمل اتفاق افتاده است، اقدام دولت در چهارچوب این تصمیم است. در کنار همه اینها، بدبینی رهبر معظم انقلاب به دولت آمریکا که ناشی از بدعهدی‌های مکرر آنان است، اقتضا می‌کند تیم مذاکره کننده در هر گفت‌و‌گو دفاع جانانه‌ای از مواضع و خطوط قرمز نظام از جمله در حق برخورداری از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای و توسعه آن داشته باشد. خواست نمایندگان مجلس از نمایندگان منتقد، دفاع از منافع مردم در عین دفاع از ماهیت انقلابی و ضد استکباری جمهوری اسلامی ایران است. ما می‌توانیم در مذاکره از دیدگاه خود و از این واقعیت که به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم دفاع کنیم. بر این اساس مجلس وظیفه خود می‌داند از دولتی که رهبر معظم انقلاب بر همکاری با آن تأکید کردند و مذاکره کنندگان حمایت کنیم. خواسته همه این است که با عقلانیت جلوی شر را بگیریم، هرچند به آمریکا خوشبین نیستیم.

 

نه تضعیف تیم مذاکره کننده نه شیفتگی به مذاکره

بهروز محبی نجم‌آبادی
نماینده سبزوار

مذاکرات اخیر با تأیید مقامات عالی نظام آغاز شده است. وزارت امور خارجه تا این لحظه همت و تلاش خود را برای پیشبرد مذاکرات در چهارچوب مورد تأیید مقام معظم رهبری به کار بسته است. درعین حال برگزاری مذاکره در عمان، انجام غیرمستقیم مذاکره و این حقیقت که مذاکره بدون هیچ پیش شرطی از سوی طرف مقابل و صرفاً در چهارچوب پرونده هسته‌ای دنبال می‌شود، از دستاوردهای مهم همین دور اول است که با تدبیر و خرد جمعی مسئولان عالی نظام و تحت هدایت و نظارت عالیه مقام معظم رهبری به دست آمده است. بر این اساس باید همه قوا و ارکان کشور با دولت همکاری کنند و در کنار آن باشند. آنچه اکنون در اولویت قرار دارد تأمین منافع کلان ملت است. رفع تحریم‌های ظالمانه در دستور کار نظام قرار دارد، همچنانکه برای خنثی‌سازی تحریم‌ها نیز تلاش می‌شود. بر این اساس در موضوع مذاکرات اگر چه اظهارنظر همگان آزاد است و اصل 84 قانون اساسی نمایندگان را در موضع‌گیری نسبت به همه مسائل داخلی و خارجی کشور محق دانسته است، اما باید از دو جهت مواظبت کنیم. اول اینکه نباید اظهاراتمان نمایانگر انشقاق یا در راستای تضعیف تیم مذاکره کننده باشد. طرف مقابل هم باید دقت کند تا شیفتگی نسبت به مذاکره با غرب را القا نکند. ما صرفاً باید به مؤلفه‌های قدرت درونی خود تکیه کنیم و یک کل واحد را به نمایش بگذاریم و بر هدف یگانه خود یعنی خدمت به مردم و انتفاع آنان تمرکز کنیم.

 

عراقچی نمایندگان را از جزئیات مذاکره مطلع کرده بود

هادی قوامی
نماینده اسفراین

در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی که یک روز پس از مذاکرات غیرمستقیم عمان برگزار شد، شاهد بودیم که یکی از نمایندگان به نادرستی اینطور القا کرد که از طرف همه نمایندگان صحبت می‌کند و در این اظهارات با رد اصل مذاکره تأیید شده از سوی نظام، خواستار اطلاع‌یابی همگان از جزئیات این مذاکره شد. این در حالی مطرح است که نمایندگان مجلس در نشست چند روز پیش خود که در ساختمان مشروطه و با حضور وزیر امور خارجه کشورمان برگزار شد، از برگزاری مذاکره در عمان و مختصات مذاکره اطلاع یافتند.  صد نفر از نمایندگان بویژه از کمیسیون‌های مرتبط در این جلسه حضور داشتند. سیدعباس عراقچی در این جلسه سطح مذاکرات، شیوه برگزاری آن و کلیت آنچه را قرار است بحث شود با نمایندگان درمیان گذاشت. پس از برگزاری اولین دور مذاکره غیرمستقیم نیز شاهد بودیم که هم مردم، هم همه ارکان، شخصیت‌ها و جریان‌های کشور از آن استقبال کردند و این استقبال حتی از سوی کشورهای منطقه هم دیده شد.  این تحولات نشان دهنده اهمیت مذاکرات است.  نمایندگان هم براساس توضیحات وزیر امور خارجه در ساختمان مشروطه، تردید ندارند که مذاکره از سوی تیم ایرانی به صورت شرافتمندانه و بر اساس اصول عزت، حکمت و مصلحت دنبال می‌شود.

 

نمایندگان  مجلس از مذاکرات دفاع می‌کنند

روح‌الله لک‌ علی‌آبادی
نماینده دورود و ازنا

در مقطع کنونی لازم است همه سیاست‌ورزان کشور و از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ارزیابی درستی از تحولات و شرایط حاکم بر کشور و سیاست خارجی داشته باشند. با چنین ارزیابی درستی است که به جای واکنش احتمالی علیه مذاکرات به این حقیقت اشراف خواهند داشت که میز مذاکره متفاوت از مبارزه است و مذاکره کنندگان ما همان افرادی هستند که در دوران دفاع مقدس لباس رزم پوشیدند و جانفشانی ‌کردند. اکنون فقط خاکریز تغییر کرده است. تیم مذاکره کننده کشورمان افرادی شرافتمند هستند که از منافع مردم و کیان کشور و آرمان‌های جمهوری اسلامی بدون ترس و لکنتی دفاع می‌کنند. عباس عراقچی وزیر امور خارجه و سکان‌دار این مذاکره دیپلماتی باهوش و با تجربه است که تاکنون توانسته خواسته‌های مقدماتی ایران از جمله درباره مکان و نحوه مذاکرات و نیز تقید ایران نسبت به محدود ماندن مذاکره به موضوع فعالیت‌های هسته‌ای را بر کرسی بنشاند. همه ما از جمله منتقدان این مذاکرات بر ظالمانه بودن تحریم‌ها اذعان داریم. مذاکره پیش رو کارزاری برای رفع این ظلم است. بر این اساس باید از دلاورمردان عرصه دیپلماسی با قدرت و قاطعانه حمایت کنیم. این رویکردی است که اکثریت مجلس به آن باور دارد. به همین دلیل به افرادی که برداشت نادرستی از این صحنه دارند، باید گوشزد کرد که امروز روزی است که باید صدای واحدی از ایران شنیده شود. تیم مذاکره کننده کشورمان بدانند ما نمایندگان از مذاکراتی که تحت نظارت مقام معظم رهبری در دستور کار قرار گرفته دفاع می‌کنیم و پشت شان را خالی نخواهیم کرد.

 

تشریح خطوط قرمز مذاکرات از سوی عراقچی برای نمایندگان

هوشنگ هادیان‌پور
نماینده شازند

آنچه در موضوع مذاکرات هسته‌ای فصل‌الخطاب است، سخنان و رویکردهای مورد تأیید مقام معظم رهبری است. موضع مجلس و نمایندگان ملت نیز چیزی جز این نیست. در جلسه‌ای که نمایندگان با وزیر امور خارجه پیرامون مذاکرات داشتند، دیدگاه‌ها، خطوط قرمز و آنچه به هیچ وجه نباید مورد عدول قرار بگیرد به بحث و گفت‌وگو گذاشته شد. تأکید نمایندگان در آن جلسه حفظ رویکرد عزتمندانه و ایستادن تیم مذاکره کننده ایران بر سر حقوق حقه ملت بود. همچنان که تا این لحظه در سطوح مقدماتی این مذاکرات از جمله درباره تعیین مکان و شیوه برگزاری مذاکره نیز از موضع بالاتری برخوردار بوده‌ایم. مشخص است که روند آتی نیز به سرسختی ما بر سر مواضع و حقوق‌مان بستگی دارد.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اندیشه
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
<
۱۴۰۴ فروردین
>
ش
ی
د
س
چ
پ
ج
۲۵ ۲۶ ۲۷ ۲۸ ۲۹ ۳۰ ۱
۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸
۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲ ۱۳ ۱۴ ۱۵
۱۶ ۱۷ ۱۸ ۱۹ ۲۰ ۲۱ ۲۲
۲۳ ۲۴ ۲۵ ۲۶ ۲۷ ۲۸ ۲۹
۳۰ ۳۱ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵
شماره هشت هزار و هفتصد و چهارده
 - شماره هشت هزار و هفتصد و چهارده - ۲۵ فروردین ۱۴۰۴
۱