کاوشگر فضایی برای نجات جنگل ها می آید

جمع‌آوری اطلاعات برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و کمک به سیاستمداران برای تصمیم‌گیری‌های کلان، از اهداف مأموریت ناسا محسوب می‌شود

آرزوکیهان
گروه علم و فناوری

مقابله با تغییرات آب و هوایی، یکی از دغدغه‌های بشر است و حالا دانشمندان ناسا اعلام کرده‌اند که قرار است بزودی یک کاوشگر فضایی را به همراه اسکنر به مدار زمین پرتاب کنند تا با نقشه‌برداری سه بعدی، میزان کربن جذب شده در دورافتاده‌ترین جنگل‌های استوایی جهان، مشخص شود.

اسکنر، سوار بر کاوشگر فضایی
آژانس فضایی اروپا (ESA) درحال آماده شدن برای پرتاب یک کاوشگر فضایی به مدار زمین است تا از محتوای کربن جنگل‌های استوایی در برخی از دورافتاده‌ترین مناطق جهان نقشه‌برداری کند. در این مأموریت که قرار است 29 آوریل انجام شود، یک اسکنر بر کاوشگر فضایی Biomass آژانس فضایی اروپا سوار و به فضا پرتاب می‌شود تا میزان کربن موجود در جنگل‌های استوایی را نقشه‌برداری کند. گفته می‌شود این کاوشگر فضایی که سال‌ها در مدار زمین باقی خواهد ماند، سلامت جنگل‌های استوایی و بارانی جهان را مورد بررسی قرار می‌دهد. مایکل فرینگر، مدیر پروژه زیست توده در ESA گفت: «انجام این مأموریت در حال حاضر کاملاً بموقع است، زیرا تغییرات آب و هوایی، بشریت را تهدید می‌کند.»وی افزود: «در این کاوشگر از تکنولوژی تداخل سنجی برای جمع‌آوری اطلاعات و داده‌های جنگل‌ها استفاده می‌شود. درواقع ما می‌خواهیم مشخص کنیم که سوخت‌های فسیلی تا چه حدی دی اکسیدکربن تولید می‌کنند و چه میزان از آن توسط جنگل‌ها جذب می‌شود. ما در طول سال‌ها چندین نقشه ایجاد می‌کنیم تا درنهایت بتوانیم تغییرات را مشاهده کنیم.»

نفوذ به اعماق جنگل‌ها
به گفته مایکل فرینگر، مدیر پروژه زیست توده در ESA، این کاوشگر مجهز به ابزاری است که سطح کربن را حتی در جنگل‌های انبوه استوایی، به دقت اندازه‌گیری می‌کند. ازآنجاکه در این تحقیق، ارتفاع و حجم درختان و حتی موقعیت ریشه‌های آنها در خاک، اهمیت ویژه‌ای دارد، این کاوشگر فضایی با استفاده از ابزار راداری خود و سیگنال‌های طول موج بلند، می‌تواند تا کف این جنگل‌های انبوه و دوراز دسترس، نفوذ و میزان کربن ذخیره شده در کف و شاخه‌های درختان جنگل‌های استوایی جهان را ارزیابی کند. این نوع رادار قبلاً هرگز به فضا پرتاب نشده بود اما این کاوشگر که به یک آنتن غول پیکر 12 متری مجهز است، می‌تواند داده‌های دقیقی جمع‌آوری کند.
در این پروژه قرار است فضاپیمای بیومس ۱.۲۵ تنی در پنج سال آینده بر فراز جنگل‌های بارانی استوایی آفریقا، آسیا و آمریکای جنوبی حرکت کند و از میان تاج‌های انبوه درختان ۴۰ متری جنگل‌های استوایی به مطالعه پوشش گیاهی زیرین بپردازد. داده‌های جمع‌آوری شده توسط بیومس برای ترسیم نقشه‌های سه بعدی منحصربه فرد از جنگل‌هایی که معمولاً از دید انسان پنهان هستند، استفاده خواهد شد. نقشه‌های نهایی نشان می‌دهد چگونه جنگل‌زدایی و تغییرات اقلیمی، بر این جنگل‌ها که ریه‌های سبز کره زمین محسوب می‌شوند، تأثیرگذار است.
 
جذب 9میلیارد تن دی‌اکسیدکربن
سالانه جنگل‌های سراسر جهان حدود 9میلیارد تن دی‌اکسید‌کربن را از اتمسفر جذب می‌کنند تا روند ایجاد گازهای گلخانه‌ای و تغییرات آب و هوایی را کندتر کنند ولی مشکل اینجاست که جنگل‌زدایی بویژه جنگل‌های استوایی باعث آزاد شدن دوباره این کربن ذخیره شده و بازگشت آن به اتمسفر می‌شود. همین موضوع محققان ناسا را بر آن داشت تا به دنبال راهی برای جمع‌آوری اطلاعات درباره تأثیر این تغییرات بر جنگل‌ها باشند. جمع‌آوری اطلاعات برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و کمک به سیاستمداران برای تصمیم‌گیری‌های کلان، از اهداف این مأموریت فضایی محسوب می‌شود.
«Simonetta Cheli»، مدیر برنامه‌های رصد زمین در ESA نیز گفت: «ما باید با ایجاد تصاویر سه بعدی، کیفیت و تنوع پوشش گیاهی، میزان کربن ذخیره‌شده را بدانیم تا بتوانیم با ممانعت از جنگل‌زدایی، از سیاره خود در برابر تغییرات اقلیمی محافظت کنیم.»

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و سیزده
 - شماره هشت هزار و هفتصد و سیزده - ۲۴ فروردین ۱۴۰۴