ایران و ارمنستان رزمایش مشترک برگزار کردند
تمرین حفظ ثبات در قفقاز
علی عوض خواه
روزنامه نگار
رزمایش مشترک ایران و ارمنستان با عنوان «صلح» که ۲۱ و ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ در منطقه مرزی «نوردوز» برگزار شد، نهتنها یک همکاری نظامی دوجانبه، بلکه پیامی راهبردی از سوی جمهوری اسلامی ایران و البته ارمنستان است.
این رزمایش که با حضور یگانهای عملیاتی نیروی زمینی سپاه پاسداران و یگانهای ویژه ارمنستان انجام شد، در بستر تحولات پیچیده قفقاز جنوبی، حامل پیام روشنی است: ایران مخالف هرگونه تغییر در مرزهای کشورهای همسایه خود است و با جدیت از ثبات و تمامیت ارضی منطقه دفاع میکند.
قفقاز جنوبی در سالهای اخیر به یکی از کانونهای رقابتهای ژئوپلیتیک تبدیل شده است. کریدور زنگزور که قرار است نخجوان را از طریق خاک ارمنستان به جمهوری آذربایجان متصل کند، از نظر برخی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای، فرصتی برای تغییر معادلات ژئوپلیتیکی به شمار میرود. در این میان رژیم صهیونیستی و برخی اعضای ناتو با حمایت از پروژههای زیرساختی و تقویت حضور خود در منطقه، به دنبال ایجاد جای پای استراتژیک در قفقاز هستند. این تحرکات بویژه در نزدیکی مرزهای شمالی ایران، از سوی تهران به عنوان یک معضل ملی تلقی میشود. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرد هرگونه تغییر در مرزهای تاریخی و شناختهشده کشورهای همسایه، بویژه در منطقه مرزی با ارمنستان خطوط قرمز غیرقابل تغییر است. رزمایش «صلح» نیز در همین چهارچوب، نهتنها نمایشی از توان نظامی ایران و همکاری نزدیک با ارمنستان، بلکه هشدار به کسانی است که دنبال تغییر ژئوپلیتیک منطقه به نفع خود هستند.
این رزمایش در منطقه مرزی نوردوز که با تمرینهایی مانند عملیات ضدتروریستی، نمایش مهارتهای تکتیراندازی و آتش پشتیبانی همراه بود، نشاندهنده عزم ایران برای تقویت امنیت مرزهای مشترک با ارمنستان است. تمرینهای مشترک در حوزه خنثیسازی حملات تروریستی و دفاع از ایستهای بازرسی مرزی، نشاندهنده آمادگی دو کشور برای مقابله با سناریوهای احتمالی است که ممکن است از سوی گروههای نیابتی یا قدرتهای خارجی طراحی شوند.
اجرای رزمایش مشترک «صلح» با ارمنستان نشان داد، ایران علاوه بر آنکه از توان نظامی لازم برای دفاع از منافع خود برخوردار است، با تقویت روابط نظامی با ارمنستان نیز آماده است تا با حمایت از شرکای منطقهای خود در برابر فشارهای خارجی، عملیاتهای مشترکی را طرحریزی و اجرایی کند. برقراری امنیت، ثبات پایدار و صلح در منطقه، به دور از حضور بازیگران بیگانه، برای ایران مهم است.