آمریکا به دنبال هماهنگی‌های بیشتر با روسیه است

فرستاده ترامپ در کاخ پوتین

پس از اینکه یک منبع آگاه به رویترز خبر داد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، پنجشنبه شب دیداری طولانی با ولادیمیر پوتین در مسکو داشته است، کرملین تأیید کرد رئیس ‌جمهوری روسیه، پنجشنبه در مسکو با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، دیدار کرده و اکنون انتظار دارد با رئیس ‌جمهوری ترامپ درباره یک آتش‌بس احتمالی در اوکراین گفت‌وگو کند.
بر اساس داده‌های ردیابی Flightradar، هواپیمای استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌ جمهوری ایالات متحده، روز پنجشنبه در فرودگاه «ونوکوو» مسکو فرود آمد. بر اساس گزارش خبرگزاری تاس، روز پنجشنبه، هواپیمای گلف‌استریم G650  از فرودگاه بین‌المللی حمد در دوحه پرواز کرد. این هواپیما حدود ساعت ۱۱:۴۰ به وقت مسکو [۸:۴۰ به وقت گرینویچ] از سمت لتونی وارد حریم هوایی روسیه شد.
سخنگوی کرملین، روز جمعه به خبرنگاران گفت که پس از چندین اقدام دیپلماتیک در روزهای اخیر، «قطعاً» دلیلی برای «خوش‌بینی محتاطانه» نسبت به حل‌وفصل جنگ وجود دارد. او اظهارات مشابهی را که مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ اواخر پنجشنبه مطرح کرده بود، تأیید کرد.
به گزارش نیویورک تایمز، سخنان دیمیتری پسکوف نشان داد که روسیه مشتاق ادامه مذاکرات با ایالات متحده درباره اوکراین است. پیش از دیدار با ویتکاف، پوتین نشان داده بود که عجله‌ای برای پذیرش پیشنهاد آتش‌بس ۳۰ روزه که این هفته از سوی اوکراین و ایالات متحده مطرح شده بود، ندارد. رئیس ‌جمهوری روسیه در کنفرانس خبری با الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس گفت که دیدگاه بازی درباره این پیشنهاد دارد، اما اشاره کرد که قصد دارد بر سر موضوعات مختلفی، از جمله ارسال تسلیحات غربی به اوکراین، مذاکره کند؛ موضوعاتی که می‌توانند توافق را به تأخیر بیندازند یا آن را غیرممکن سازند.

سیگنال های بیشتر کرملین به ترامپ
پسکوف روز جمعه گفت که استیو ویتکاف «اطلاعات اضافی را به طرف روسی ارائه کرده است» و پوتین نیز «اطلاعات و سیگنال‌های بیشتری را برای رئیس‌ جمهوری ترامپ ارسال کرده است.» با این حال، پسکوف اشاره کرد که نتیجه این رایزنی‌های دیپلماتیک تنها پس از آن مشخص خواهد شد که ویتکاف، رئیس‌ جمهوری ترامپ را در جریان گفت‌وگوهای مسکو قرار دهد و رهبران روسیه و آمریکا با یکدیگر تلفنی صحبت کنند. او افزود که زمان این تماس هنوز مشخص نشده است. آخرین باری که این دو رهبر با یکدیگر گفت‌وگو کردند، ۱۲ فوریه بود. سخنگوی کرملین گفت: «پس از آنکه آقای ویتکاف تمام اطلاعاتی را که در مسکو دریافت کرده است به رئیس ‌جمهوری خود منتقل کند، درباره زمان گفت‌وگو تصمیم‌گیری خواهیم کرد.» او افزود: «در هر دو طرف این درک وجود دارد که چنین گفت‌وگویی ضروری است.»
به نوشته نیویورک تایمز، اظهارات پسکوف نشان‌دهنده این بود که رئیس ‌جمهوری روسیه ظاهراً در تلاش است بین تمایل خود برای جلوگیری از ناراحت کردن ترامپ و تلاش برای گرفتن امتیازات گسترده از غرب و اوکراین تعادل برقرار کند. در حالی که ترامپ می‌گوید می‌خواهد جنگ را هرچه سریع‌تر پایان دهد، به نظر می‌رسد که پوتین اطمینان دارد که زمان به نفع اوست و یک آتش‌بس بدون قید و شرط به سود اوکراین خواهد بود. هنوز هیچ اظهارنظر فوری از سوی استیو ویتکاف یا دولت ترامپ درباره این دیدار منتشر نشده است. ویتکاف که به‌طور رسمی فرستاده ویژه رئیس ‌جمهوری در امور خاورمیانه است، نقش مهمی نیز به‌عنوان میانجی در مذاکرات با روسیه ایفا کرده است. او ماه گذشته سه ساعت با پوتین دیدار کرد تا مبادله زندانیان بین روسیه و ایالات متحده را نهایی کند.

زمان به نفع پوتین
اوکراین قبلاً با طرح آتش‌بس مورد حمایت ایالات متحده موافقت کرده است، اما تنها در صورتی که روسیه نیز همین کار را انجام دهد. روز پنجشنبه، ولودیمیر زلنسکی رئیس ‌جمهوری اوکراین گفت پوتین در کنفرانس خبری خود آن‌قدر شرایط مختلف مطرح کرده است که «یا هیچ توافقی حاصل نخواهد شد، یا اینکه این روند تا جای ممکن طول خواهد کشید.»
«ولادیمیر پوتین» شامگاه پنجشنبه و در اولین واکنش رسمی خود به پیشنهاد آمریکا برای آتش‌بس ۳۰ روزه در اوکراین گفت: «به شرطی با آتش‌بس ۳۰ روزه موافقیم که به صلح دائمی و برطرف شدن ریشه‌های بحران منجر شود.» رئیس ‌جمهوری روسیه همچنین خطاب به سربازان اوکراین در کورسک گفت: «۲ راه دارید؛ یا تسلیم شوید یا کشته می‌شوید.»
او تأکید کرد: «اگر ۳۰ روز خصومت‌ها را متوقف کنیم، آیا این بدان معناست که همه نیروهای اوکراین کورسک را ترک خواهند کرد؟ آیا باید آنها را پس از ارتکاب جنایات متعدد آزاد کنیم؟»
پوتین افزود: «می‌توانم با ترامپ تماس بگیرم تا با او درباره آتش‌بس صحبت کنم. اگر آمریکا و روسیه بر سر همکاری انرژی به توافق برسند، خط لوله گاز می‌تواند در اختیار اتحادیه اروپا قرار گیرد.»
پوتین مجدداً تأکید کرد: «اوکراین ممکن است از آتش‌بس موقت برای بسیج اجباری و تدارکات تسلیحاتی استفاده کند. تصمیم‌گیری در مورد نحوه کنترل این امر ضروری است.‌ فدراسیون روسیه گام‌های بعدی را برای پایان دادن به درگیری و دستیابی به توافقات قابل قبول بر اساس وضعیت میدانی برخواهد داشت.» او افزود: «وضعیت میدان به سرعت به نفع فدراسیون روسیه در حال تغییر است.» بعد از صحبت‌های پوتین اما مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ در شبکه فاکس‌نیوز گفت که کاخ سفید «مقداری خوش‌بینی محتاطانه» نسبت به احتمال برقراری آتش‌بس دارد. او گفت آقای ویتکاف «اطلاعات را برای بررسی به ما بازمی‌گرداند تا رئیس‌ جمهوری ترامپ درباره گام‌های بعدی تصمیم‌گیری کند.»

دیپلماسی شاتل ترامپ
والتز با اشاره به کنفرانس خبری روز پنجشنبه پوتین گفت: «طبیعتاً هر دو طرف خواسته‌های خود را خواهند داشت و طبیعتاً هر دو طرف باید برخی سازش‌ها را بپذیرند.»
وی افزود: «دیپلماسی شاتل در حال انجام است، فرستاده ویژه در مسکو حضور دارد و مسائل را برای ارزیابی به ما منتقل می‌کند.»
والتز در گفت‌وگو با شان هانیتی از فاکس نیوز، درباره مذاکرات ایالات متحده و اوکراین در عربستان سعودی صحبت کرد و هیأت اوکراینی را بسیار آماده همکاری توصیف کرد و گفت: «ما گفت‌وگوهای بسیار خوبی داشتیم. در یک مرحله حتی نقشه‌ای باز کردیم و شروع به ترسیم روی آن کردیم تا ببینیم چگونه این جنگ را به پایان برسانیم.» در همین حال دونالد ترامپ، روز جمعه گفت که پس از گفت‌وگوهای مؤثر روز پنجشنبه با رئیس ‌جمهوری روسیه، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که جنگ بین روسیه و اوکراین به پایان برسد.»
ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی تروث سوشیال نوشت: «ما دیروز گفت‌وگوهای بسیار خوب و مؤثری با رئیس ‌جمهوری روسیه ولادیمیر پوتین داشتیم و احتمال بسیار خوبی وجود دارد که این جنگ وحشتناک و خونین بالاخره به پایان برسد.» او افزود که از پوتین درخواست کرده است جان سربازان اوکراینی را که «به طور کامل محاصره شده‌اند» حفظ کند.
رئیس‌ جمهوری ایالات متحده گفته است که می‌خواهد مسکو و کی‌یف به یک آتش‌بس سریع توافق کنند تا درگیری‌ها در این جنگ که هشدار داده است می‌تواند به جنگ جهانی سوم تبدیل شود و تاکنون جان بسیاری از افراد در هر دو طرف را گرفته است، متوقف شود.

موافقت ترامپ
با خواسته روسیه
شبکه خبری «ان بی ‌سی» گزارش کرد که ترامپ، نماینده ویژه خود در امور روسیه و اوکراین را از مذاکرات عالیرتبه صلح و به درخواست پوتین کنار گذاشت. گزارش شده بود که کرملین، «کیث کلوگ» فرستاده ویژه آمریکا در امور روسیه و اوکراین را فردی بشدت حامی کی‌یف می‌داند و برای همین از «دونالد ترامپ»، رئیس ‌جمهوری آمریکا خواسته بود تا کلوگ را از مذاکرات صلح در سطح عالیرتبه کنار بگذارد. یکی از مقام‌های روسی به شبکه خبری ان.بی.سی گفت: «کلوگ فرد مورد نظر ما نیست و به درد ما نمی‌خورد.» کیث کلوگ حتی در مذاکرات اخیر جده، عربستان هم حضور نداشت.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و دو
 - شماره هشت هزار و هفتصد و دو - ۲۵ اسفند ۱۴۰۳