سؤال از وزیر کار در مجلس با کارت زرد نمایندگان همراه شد
میدری: نظام اداری ایران سیاسی شده است
مهراوه خوارزمی
روزنامه نگار
روز گذشته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با حضور در صحن مجلس شورای اسلامی به حاشیههای مطرح شده پیرامون برخی انتصابات این وزارتخانه که در سوال یکی از نمایندگان مجلس نیز بازتاب داشت، پاسخ داد. احمد میدری تأکید کرد که در انتصابات انجام شده فرامین مقام معظم رهبری درباره ویژگی افراد منتصب و نیز نتیجه استعلامات از مراجع ذیصلاح مد نظر بوده است. خلاصه سوال کامران غضنفری نماینده تهران از وزیر تعاون این بود که «علت برخی جابهجاییهای مشکوک در وزارت تحت مسئولیتش چیست؟» و «چرا فردی مدیرعامل شستا است که با حضور در لیست مشارکت وارد مجلس ششم شده بود.» وزیر در پاسخ به سوالات، سخنانی را مطرح کرد که نشان میداد «سیاست زدگی» تا چه حد خود را بر کشور تحمیل کرده است. یعنی به جای اینکه مهم باشد کسی که مسئولیت را بر عهده گرفته چه شایستگی و توانمندی دارد، مساله این شده است که این فرد به کدام جناح یا جریان سیاسی بستگی دارد و قبلاً چه حرفهای سیاسی زده است؟
رکود؛ محصول اداره سیاسی شرکتها
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه بخش مهمی از نظام اداری ایران در این وزارتخانه قرار دارد، تصریح کرد: هرگونه سیاست زدگی در انتصاب مدیران این وزارتخانه پیامدهای مخربی بر کل نظام اداری و خدمات دولتی به جا میگذارد. میدری با بیان این نکته که وزارت کار، مسئول مدیریت شرکتهای بزرگ اقتصادی ایران است که موتورهای اقتصادی هستند و اگر سیاسی اداره شوند، اقتصاد ایران را به رکود میکشانند، روند انتصاب مدیران از ابتدای دولت تاکنون را توضیح داد، روندی که بر اساس آن مدیران با حداقل پنج سال سابقه کار، پس از انجام مصاحبههای تخصصی برای بررسی صلاحیتهای مدیریتی به کانونهای ارزیابی معرفی شدند و شخص وزیر پس از مصاحبه با سه منتخب معرفی شده این فرایند، یک نفر را به عنوان مدیر کل با هماهنگی مسئولان استانها انتخاب کرده است.
میدری با یادآوری اینکه در کشورهای دارای انتخابات نظام اداری تحت سیطره نظام سیاسی است و هر وقت که انتخابات برگزار میشود، مدیران تغییر پیدا میکنند، افراط در این رویه را اینگونه توصیف کرد: «در ایران حتی مدیران مدرسه هم تغییر پیدا میکنند. سیاست زدگی در نظام اداری ایران زیاد است. این مساله ای است که ما صد سال اسیرش هستیم و بعد از انقلاب که تاثیرات مثبت بسیار زیادی هم داشته، اما این درد عمیقتر شده است.»
وزیر کار با بیان اینکه صد درصد تولید ریل کشور در وزارت تعاون صورت میگیرد و اگر ذوب آهن اصفهان، سیاسی اداره شود، نه تنها در انجام وظایف خود ناتوان خواهد بود، بلکه ضربه اساسی به صنعت ساختمان و صنعت ریلی کشور وارد خواهد کرد، افزود: «نمایندگان محترم اصفهان میتوانند گواهی بدهند آیا تغییر مدیریتی بر اساس شایستگیهای حرفهای بود یا ملاحظات سیاسی؟» میدری به مثالهایی از شرکت ملی نفتکش ایران به عنوان متولی حمل و نقل و موثر در صادرات نفت ایران و تولید ۴۴ درصد لاستیک کشور در شرکتهای تابع وزارت کار اشاره کرد و گفت: «هرگونه ناکارآمدی در این وزارتخانه تاثیر مستقیمی بر زندگی همه مردم به جا میگذارد. شما نمایندگان حکم کردید ما ۲ ساله از بنگاهداری بیرون بیایم. ما نگفتیم و نخواهیم گفت که شدنی نیست. میگوییم باید این کار بزرگ را انجام بدهیم و این کار بزرگ را تنها به کمک شما عزیزان میتوانیم انجام بدهیم.»
تأیید مدیر عامل شستا
از سوی سه مرجع استعلام
وزیر کار سپس در پاسخ به بخشی از سوال کامران غضنفری که متوجه محمدرضا سعیدی مدیرعامل شستا بود، تصریح کرد: «تمام استعلاماتش ایشان انجام شد، پس هر سه مرجع نظارتی کتباً تایید کردند و تاییدیه آن را من هم رویت کردم و در اختیار هیات رئیسه محترم مجلس میتوانم قرار بدهم. از نظر رعایت ملاحظات قانونی تمام نکات برای انتصابها رعایت شده. اما در مورد مدیرعامل شستا و انتخابهایی که آنجا صورت گرفته، می گویم که ایشان ۱۵ سال بعد از دوره نمایندگی، مدیر شرکتهای مختلف شستا بوده و قائم مقام کنونی او ۲۵ سال در شستا کار کرد. مدیرعامل این شرکت کسی است که هیچ حرکت سیاسی بعد از دوره نمایندگی نداشت. ایشان کار حرفهای انجام داده و فارغالتحصیل دانشگاه سوئد است. قبل از که اینجا بیاید، هیچ تابعیتی نه خودش و نه خانوادهاش ندارند و کسی است که درآمد ۱۲ هزار دلاری را رها کرده و در سقف مصوب مجلس کار میکند.»
با این وجود این توضیحات، قانع نشدن نماینده سوال کننده کار را به رأی گیری کشاند. نمایندگان با ۹۹ رای موافق، ۱۳۷ رای مخالف و ۴ رای ممتنع از ۲۴۰ رای اعلام کردند از پاسخ وزیر قانع نشدند.