نقشه ۴ بعدی مغز نوید درمان ام اس
برسام جنتی
گروه علم و فناوری
محققان یک نقشه 4 بعدی از مغز طراحی کردهاند که میتواند با مشخص کردن منشأ بیماری، به پزشکان کمک کند تا دریابند این ضایعه مغزی، چگونه منجر به بیماری فرد شده است.
به این ترتیب، درمان راحتتر و سریعتر بیمار و ترمیم بافت مغزی وی امکانپذیر میشود.
ترکیب MRI
و تحلیل بافت مغز
نقشه 4 بعدی مغز، یک تکنولوژی نوین و پیشرفته است که با استفاده از تصاویر مغزی، اطلاعات دقیق و جامعتری از ساختار و عملکرد مغز ارائه میدهد.
این تکنولوژی به دانشمندان و پزشکان این امکان را میدهد تا فرآیند بیماریهای مغزی را بهتر بشناسند و درمانهای مؤثرتری برای آن بیابند.
پزشکان با ترکیب تصویربرداری مکرر MRI و تحلیل بافت مغز، موفق شدند اطلاعات قابل توجهی از نحوه شکلگیری ضایعات مغزی منجر به بیماری ام اس به دست آورند و امیدوارند که این دادهها، بتواند به درمان بیماری ام اس کمک کند.
به گفته محققان، این نقشه 4 بعدی، میتواند بخشهای آسیبدیده بافت مغز را بر اساس الگوی عملکرد عصبی، التهاب، پاسخ سلولهای ایمنی و کارکرد ژنها شناسایی و میزان آسیب به بافت مغز را مشخص کند.
تشخیص زودهنگام
ام اس
دکتر رایش از تیم تحقیقاتی مؤسسه ملی بهداشت در این باره گفت: «شناسایی اتفاقات اولیهای که پس از التهاب برای مغز رخ میدهد و تفکیک اینکه کدام یک ترمیمی و کدام یک آسیبزا هستند، میتواند به ما کمک کند تا بیماری اماس را زودتر تشخیص داده و درمانهایی برای کند یا متوقف کردن پیشرفت آن ارائه دهیم.»
وی افزود: «بیماری اماس ناشی از حمله سیستم ایمنی بدن به پوشش محافظتی رشتههای عصبی میلین است که این امر منجر به التهاب، از دست دادن میلین و تشکیل ضایعات یا پلاکها در بافت مغز میشود. بیشتر شناخت ما از بیماری اماس، از تحلیل بافت مغز انسان پس از مرگ به دست آمده که معمولاً مربوط به گذشت دههها پس از شروع بیماری است.
این بدان معناست که تغییرات اولیه که قبل از شروع علائم رخ دادهاند، کاملاً از دست رفتهاند.
ما برای دستیابی به این نقشه، از مدل مغزی پستاندارانی همچون موش و همچنین مارموست (کوچکترین میمون دنیا) استفاده کردهایم. زیرا مغز این میمونها شباهت بیشتری به مغز انسان دارد و میزان ماده خاکستری مغزشان هم به انسان شبیهتر است.»
وی افزود: « درنهایت هم در مدلهای آزمایشی دریافتیم نقشه 4 بعدی که نشان از تجمیع تصویربرداری با MRI دارد، میتواند ما را از مراحل اولیه شکلگیری ضایعه آگاه کند.»
دکتر رایش با اشاره به انواع مختلف آسیبهای تروماتیک مغزی (TBI)، سکته مغزی، التهاب و عفونت، گفت: «احتمالاً التهاب، استرس و آسیب بافتی در انواع آسیبها مشترک است که از نقشه مغزی ایجاد شده در این مطالعه، میتوان برای شناسایی دلیل این بیماریها و درمان آنها نیز استفاده کرد.»
وی ادامه داد: «ما در حال گسترش مجموعه دادههای خود بر اساس آزمایش روی حیوانات پیرترهستیم تا به بهبود درک ما از اماس پیشرونده در افراد کهنسال کمک کند.»