امیر تاج‌الدینی معاون عملیات نیروی دریایی ارتش در گفت‌وگو با «ایران» ابعاد رزمایش مشترک با چین و روسیه را تشریح کرد

تأمین منافع ملی در پهنه اقیانوسی

علی عوض‌خواه- گروه سیاسی/ هفتمین رزمایش کمربند امنیت دریایی ایران، روسیه و چین در بندر چابهار از امروز آغاز می‌شود. رزمایش مشترک دریایی ایران، چین و روسیه در سال‌های گذشته نیز برای کشورهای غربی و به‌طور مشخص آمریکا به عنوان نماد اتحاد سه کشوری که در جایگاه رقبای اصلی این کشور در نظام بین‌الملل به شمار می‌روند، حساسیت‌برانگیز بود، اما رزمایش امسال را می‌توان به عنوان پاسخی به تحرکات نظامی آمریکا در دریای سرخ و خاورمیانه قلمداد کرد. علاوه بر این، هدف رزمایش، مخابره این پیام است که آب‌های شمال اقیانوس هند، نه جای کشورهای فرامنطقه‌ای است و نه امکان فعالیت‌های تروریستی علیه تجارت بین‌المللی وجود دارد، بلکه این ایران و متحدانش هستند که به عنوان تأمین‌کننده امنیت این منطقه مهم هستند. ایران در سال‌های اخیر، بخصوص با تأکید‌های رهبر انقلاب و انتصاب امیر دریادار شهرام ایرانی به سمت فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به دنبال حضور راهبردی در آب‌های دوردست و بین‌المللی بوده است. حضوری که منافع کشورمان را کیلومترها دورتر از مرزهای ساحلی تأمین می‌کند. انتخاب بندر چابهار به‌عنوان محل انجام رزمایش مشترک با روسیه و چین نیز پیام نمادینی است برای آنکه نشان دهد که علاوه بر خلیج فارس، ایران به این منطقه راهبردی نیز مشرف است. دریای عمان دروازه‌ای حیاتی است که اقیانوس هند را به تنگه هرمز متصل کرده و بیش از یک‌چهارم نفت تجاری جهان از آن عبور می‌کند. اینها مواردی است که امیر دریادار دوم «مصطفی تاج‌الدینی» معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سخنگوی رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۵، در گفت‌وگو با «ایران» به آنها اشاره کرده است.

با هم، برای صلح و امنیت
امیر تاج‌الدینی ابتدا به این موضوع اشاره کرد که رزمایش کمربند امنیت دریایی یک رزمایش سالانه است که با محوریت سه کشور جمهوری اسلامی ایران، فدراتیو روسیه و خلق چین طراحی شده و متعاقب این طراحی، نیروهای دریایی این سه کشور سالانه این رزمایش را برگزار می‌کنند. به گفته وی، رزمایش کمربند دریایی هر سال یک شعار واحد دارد: «با هم برای برقراری صلح و امنیت در شمال اقیانوس هند.»
اما اهمیت برگزاری رزمایش مشترک با روسیه و چین چیست؟ این سؤالی بود که معاون عملیات نیروی دریایی ارتش در پاسخ به آن گفت: «شاید هر کشوری بتواند به تنهایی از قلمرو سرزمینی خود محافظت و مراقبت کند، اما وقتی تأمین منافع در گستره‌ای فراتر از قلمرو سرزمینی و در پهنه اقیانوسی مطرح می‌شود، کشورها به دنبال ائتلاف‌سازی با یکدیگر می‌روند و رزمایش کمربند امنیت دریایی ایران، روسیه و چین نیز ائتلافی از این جنس است.»
امیر تاج‌الدینی تشریح کرد که در کنار ضرورت ایجاد ائتلاف برای تأمین منافع ملی، ظهور تروریسم و دزدی دریایی نیز باعث شد که نیروهای دریایی ارتش و سپاه، ایجاد همکاری با دو کشور صاحب قدرت دریایی یعنی روسیه و چین را در دستور کار خود قرار دهند که ثمره آن برگزاری هفت رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی است.
 
از چابهار به اقیانوس هند مشرف هستیم
سخنگوی رزمایش کمربند امنیت دریایی 2025، دلیل انتخاب بندر چابهار به‌عنوان محل اصلی رزمایش را هم تشریح کرد. امیر تاج‌الدینی با تأکید بر اینکه بندر چابهار و کنارک بندر اقیانوسی ایران به حساب می‌آیند، اظهار کرد: «دلیل اصلی انتخاب چابهار به‌عنوان محل این رزمایش، این است که این بندر مشرف به شمال اقیانوس هند است. ما باید منطقه‌ای را انتخاب می‌کردیم که با شعارمان و امنیت شمال اقیانوس هند ارتباط مستقیمی داشته باشد و بتواند مفهوم و معنی خاص خودش را برساند.»
 
یگان‌های حاضر در رزمایش
موضوع بعدی گفت‌وگوی معاون عملیات ارتش با «ایران»، توان نظامی عازم شده از سوی کشورها به این رزمایش بود.
طبق توضیحات امیر تاج‌الدینی، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با هفت فروند یگان شناور و 5 فروند هواگرد، از جمله بال ثابت و بالگرد در این رزمایش حضور دارد. ناوشکن‌های جماران، الوند، بایندر و البته ناوهای نیزه، گناوه، نایبند و بهرگان، هفت شناوری هستند که ارتش به این رزمایش اعزام کرده است. نیروی دریایی سپاه نیز با ناو محافظ شهید صیاد شیرازی، ناو شهید روحی، ناو شهید محمودی و یک فروند بالگرد در این رزمایش حضور دارد.
نیروی دریایی روسیه با ناوشکن رزخی، ناوشکن تسدی ژاپوف و ناو لجستیکی پچینگا در رزمایش مشارکت کرده و نیروی دریایی چین نیز ناوشکن بائو تو و ناو لجستیکی گا ئو یو هو را به منطقه رزمایش اعزام کرده است.
 
هرجا که لازم باشد از منافع ایران دفاع می‌کنیم
همزمان با ورود یگان‌های روسیه و چین به منطقه و آماده شدن تهران، مسکو و پکن برای آغاز رزمایش در شمال اقیانوس هند، رئیس جمهوری آمریکا نتوانست اهمیت این اتفاق برای ایالات متحده را پنهان کند و در گفت‌وگو با فاکس نیوز، مدعی شد که رزمایش سه کشور را زیر نظر دارد، اما نیروی دریایی آمریکا قوی‌تر از نیروی دریایی سه کشور است.
در واکنش به این ادعای ترامپ و البته تهدیدهای اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه کشورمان بود که امیر تاج‌الدینی گفت: «هرچند که ما امسال نیز شعار رزمایش‌های هر سال را تکرار می‌کنیم، اما باید اعلام کنم که نظر یک کشور فرامنطقه‌ای که هیچ حقی نسبت به حضور در منطقه ندارد، فاقد اهمیت است. اما نیروهای دریایی ارتش و سپاه، هر جا که لازم باشد از منافع جمهوری اسلامی ایران دفاع خواهند کرد.» وی تأکید کرد که رزمایش امسال با اقتدار و قدرت بیشتر و گسترده‌تر از سال‌های گذشته برگزار می‌شود.»
معاون عملیات نیروی دریایی ارتش همچنین ابراز امیدواری کرد که ایران، روسیه و چین، به فهم، گفتمان، تاکتیک و تعامل بیشتری در حوزه کارهای تخصصی دریایی با یکدیگر برسند.

 

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • اطلاع رسانی
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و نود و نه
 - شماره هشت هزار و ششصد و نود و نه - ۲۱ اسفند ۱۴۰۳