در نشست اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی مطرح شد

تأکید بر بازسازی غزه و آتش‌بس پایدار

بیستمین اجلاس اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی با موضوع «تجاوزات رژیم صهیونیستی به سرزمین فلسطین و طرح‌های ارائه شده برای جابه‌جایی اجباری مردم از سرزمین خود» جمعه 17 اسفند در محل دبیرخانه این سازمان در جده عربستان سعودی برگزار شد. کشورهای شرکت کننده در این اجلاس با انتشار قطعنامه‌ای «ضمن محکوم کردن اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی، بر حمایت قاطع از مردم فلسطین در دستیابی به حقوق مشروعشان، از جمله حق تعیین سرنوشت و تأسیس دولت فلسطین بر اساس مرزهای ۴ ژوئن ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شریف» تأکید کردند. سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران پنجشنبه شب در رأس یک هیأت دیپلماتیک به شهر جده عربستان سعودی سفر کرد تا در این نشست شرکت کند.
این نشست که به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران، عربستان، پاکستان و فلسطین و به منظور همصدایی کشورهای مسلمان برای مقابله با طرح رئیس‌جمهوری آمریکا برای کوچاندن اجباری مردم غزه، برگزار شد، پس از نشست فوق‌العاده سران عرب در مصر در روز 14 اسفند است که سران عرب تحولات فلسطین و راه‌های حمایت از ملت فلسطین را مورد بحث و رایزنی قرار دادند. بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر در آن نشست عنوان کرد کشورش از نشست وزیران خارجه کشورهای سازمان همکاری در جده می‌خواهد که روی طرح بازسازی غزه تمرکز کنند.
در همین راستا کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه در حساب توئیترخود با اشاره به برگزاری این نشست اضطراری در جده و تهیه قطعنامه در نشست کارشناسی نوشت: «طیفی از پیشنهادهای کشورمان در پیش نویس قطعنامه منعکس شده است. الحاق مجدد سوریه به سازمان نیز به پیشنهاد برخی اعضا در دستورکار قرار دارد».

تأکید قطعنامه
بر آتش‌بس پایدار در غزه
براساس پیش‌نویس اولیه این قطعنامه، در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC-CFM) حاضران بر تقویت اصول بنیادین و اهداف استراتژیک موجود در منشور سازمان همکاری اسلامی و بر تصمیمات قبلی سازمان در مورد مسأله فلسطین و قدس شریف تأکید کردند. این تصمیمات شامل آخرین بیانیه‌ها و نشست‌ها، از جمله نشست فوق‌العاده عربی - اسلامی در ریاض در ۱۱ نوامبر ۲۰۲۴ است. شورای وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی بر اهمیت فوق‌العاده مسأله فلسطین برای امت اسلامی و حمایت قاطع از مردم فلسطین در دستیابی به حقوق مشروعشان، از جمله حق تعیین سرنوشت، استقلال، آزادی، حاکمیت بر سرزمین‌شان، تأسیس دولت فلسطین بر اساس مرزهای ۴ ژوئن ۱۹۶۷ با قدس شریف به عنوان پایتخت و حق بازگشت و دریافت غرامت برای تمام پناهندگان فلسطینی مطابق با منشور سازمان ملل و قطعنامه‌های آن، تأکید کرد.
پیش نویس قطعنامه سازمان همکاری اسلامی همچنین بر ضرورت پایبندی رژیم اسرائیل به مفاد توافق آتش‌بس دائمی و پایدار در نوار غزه تأکید می‌کند.
این قطعنامه بر اهمیت دستیابی به وحدت ملی فلسطین تأکید دارد و اشاره می‌کند که فرآیند دموکراتیک و تکیه بر سازوکارهای انتخاباتی برای احترام به اراده مردم فلسطین در انتخاب نمایندگان خود از طریق انتخابات عمومی، ریاست‌جمهوری و پارلمانی، که باید در تمامی سرزمین‌های فلسطینی، شامل غزه، کرانه باختری و قدس شرقی برگزار شود، ضروری است. این قطعنامه اسرائیل را به‌عنوان قدرت اشغالگر غیرقانونی، از نظر حقوقی مسئول آسیب‌های جدی ناشی از جنایات جنگی و اقدامات نسل‌کشی علیه مردم فلسطین می‌داند.

حمایت از طرح مصر
برای بازسازی غزه
این قطعنامه از طرح ارائه‌شده توسط جمهوری عربی مصر استقبال می‌کند؛ طرحی که با هماهنگی کامل دولت فلسطین و کشورهای عربی و بر اساس مطالعات انجام‌شده توسط بانک جهانی و برنامه توسعه سازمان ملل متحد برای بازسازی و احیای زودهنگام غزه تهیه شده است. این طرح با هدف ارائه انواع حمایت‌های مالی، مادی و سیاسی برای اجرا مورد حمایت قرار گرفته و از جامعه جهانی و نهادهای مالی بین‌المللی و منطقه‌ای درخواست می‌شود تا به‌سرعت حمایت لازم را برای اجرای آن فراهم کنند.
این قطعنامه از برگزاری کنفرانس بین‌المللی در قاهره در اسرع وقت برای احیا و بازسازی نوار غزه، با همکاری دولت فلسطین و سازمان ملل متحد، استقبال می‌کند. همچنین از جامعه جهانی درخواست می‌کند در این کنفرانس شرکت کرده تا بازسازی و احیای غزه پس از تخریب ناشی از تهاجم اسرائیل تسریع شود و صندوق امانی برای دریافت تعهدات مالی از کشورهای اهداکننده و نهادهای تأمین مالی برای اجرای پروژه‌های احیا و بازسازی ایجاد گردد.

تأکید بر مسئولیت
شورای امنیت
در بخش‌های دیگری از پیش نویس این قطعنامه از شورای امنیت سازمان ملل می‌خواهد تا به وظیفه خود در حفظ صلح و امنیت بین‌المللی عمل کند و قطعنامه‌های مرتبط خود، بویژه قطعنامه‌های ۲۷۳۵ (۲۰۲۴)، ۲۷۲۸ (۲۰۲۴) و ۲۳۳۴ (۲۰۱۶) و همچنین قطعنامه مجمع عمومی ES ۱۰/۲۴ مورخ ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴ را اجرا کند. همچنین از همه کشورها درخواست می‌کند تا اقدامات بیشتری، از جمله اعمال تحریم‌های تنبیهی علیه اسرائیل، قدرت اشغالگر غیرقانونی، را در نظر بگیرند.
در بخش‌های دیگری از متن این قطعنامه از مواضع کشورهایی که دولت فلسطین را به رسمیت شناخته‌اند تقدیر شده و از کشورهایی که هنوز این کار را نکرده‌اند می‌خواهد با پیروی از اصول و اهداف منشور سازمان ملل و اجرای قطعنامه‌های آن که حق خودمختاری مردم فلسطین را تأیید می‌کند، دولت فلسطین را به رسمیت بشناسند.
این قطعنامه همه سیاست‌های اشغالگرانه رژیم اسرائیل برای یهودی‌سازی شهر اشغالی قدس و تغییر هویت عربی آن را بشدت محکوم کرده و خواستار اجازه دسترسی نمازگزاران به مسجد مبارک الاقصی، انجام آزادانه و ایمن مناسک دینی آنها و حفظ وضعیت قانونی و تاریخی اماکن مقدس اسلامی و مسیحی، بویژه مسجد مبارک الاقصی و حرم شریف به‌عنوان مکانی که صرفاً برای عبادت مسلمانان است، شد.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اندیشه
  • گزارش
  • ایران زمین
  • اطلاع رسانی
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و نود و شش
 - شماره هشت هزار و ششصد و نود و شش - ۱۸ اسفند ۱۴۰۳