دومین سفر پزشکیان به شهرهای استان تهران انجام شد
بر سر پیمانی که بستم، هستم
پنجشنبهای که گذشت، دومین پنجشنبهای بود که رئیسجمهوری به شهرستانهای اسلامشهر، بهارستان و رباطکریم رفت. حضور مسعود پزشکیان، دو مرتبه و در فاصله یک هفته، در راستای بررسی مشکلات شهرستانهایی انجام شد که بهرغم قرار داشتن در مجاورت تهران، از محرومیت دیرینه رنج میبرند. طرحهایی در این سفر افتتاح شد و در نشستهای کارشناسی نیازهای آتی بررسی و درباره آنها تصمیمگیری شد. اما برنامهها و اظهارات رئیسجمهوری در نشستها جالب توجه بود. سخنان پزشکیان دو محور داشت؛ تبیین اینکه در شرایط تحریمهای آمریکا، به جای تسلیم، با تکیه بر ظرفیتهای موجود باید کاری کرد و البته که میتوان کاری کرد. تأکید دوم رئیسجمهوری، تغییر در نگاه و نوع مدیریت، برنامهریزی و اجرا بود، زیرا بخش عمده مشکلات امروز کشور ناشی از تصلب در شیوههای مدیریتی و اجرایی است که کاستیهای آنها، امروز به شکل ناترازیها نمایان شده است.
بازدید از یک مرکز خیریه در اسلامشهر
پزشکیان دومین سفر خود به شهرهای استان تهران را با حضور در مرکز خیریه و نیکوکاری ریحانه اسلامشهر آغاز کرد. رئیسجمهوری در بازدید از این مرکز که مهمترین هدف آن تأمین نیازهای زنان سرپرست خانوار است، با مددجویان و کارمندان این مرکز گفتوگو کرد و در جریان فعالیتها و نیازهای آنان قرار گرفت.
باید وضعیت خود را تغییر دهیم
دومین برنامه رئیسجمهوری، حضور در نشستی با مدیران شهرستانهای اسلامشهر، بهارستان و رباطکریم بود. پزشکیان ابتدا تأکید کرد که «من بر پیمانی که بستم، هستم. همچنان بر همان باورها پایبندم و براساس آنها داریم تلاش میکنیم.» اینکه چرا رئیسجمهوری چنین سخنی را مطرح کرد، از جمله بعدی وی آشکار میشود: «وضعیتی که داریم، شایسته ما نیست و باید آن را تغییر دهیم.» احتمالاً این سخن در پاسخ به نگرانیهای برخی حضار درباره وضعیت کشور مطرح شد.
پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری گزارش داد که «یکی از مسئولان حاضر در جلسه درباره مدیریت قیمت دلار از سوی دولت» مطالبی بیان کرد، اما رسانههای دیگر گزارش دادند این مسئول، امام جمعه اسلامشهر بود که مدعی شد پزشکیان در انتخابات عنوان کرده قیمت دلار دست دولت است و دولت هر زمان که بخواهد، میتواند آن را مدیریت کند.
رئیسجمهوری به این اظهارات ناراست اینطور پاسخ داد: «آنچه ما درباره مدیریت دلار گفتیم، این بود که در جمع سران قوا توافق کردیم و این امر به معنای آن نیست که قیمت دلار کاملاً در دست ما (یعنی دولت) است و هر کار خواستیم میکنیم؛ این مسأله بحث مفصلی دارد که جای آن اینجا نیست.»
در این مرحله، پزشکیان رابطه بازارهای داخلی و سیاست خارجی را مورد نقد قرار داد؛ به این صورت: «چند روز است که این سخن را تکرار میکنم و باز هم میگویم، چرا باید یک نفر در آن سوی کره زمین حرفی بزند و اینجا همهجا خالی کنند؟ اگر ما باور داشته باشیم، جا خالی نمیکنیم و نمیرویم در بازار سکه و ارز بخریم که بعد قیمت آن هم بالا و پایین شود. اگر باور داشته باشیم، یکدیگر را نمیترسانیم که دارد اتفاقی میافتد.»
رئیسجمهوری سخنان خود را اینطور تکمیل کرد: «ما نمیترسیم؛ میمانیم و میسازیم و با قدرت هم خواهیم ساخت؛ این آن چیزی است که به آن باور داریم.»
وی تشریح کرد که منظور او از اینکه «میسازیم» یعنی «ما میسازیم»، نه اینکه دولت به تنهایی یا رئیسجمهوری به تنهایی قرار است بسازند.
پزشکیان بعد از آنکه تأکید کرد هر کاری که انجام میدهیم، باید مبتنی بر آیندهنگری باشد، باز هم به مسأله تحریمها بازگشت و اینکه در قبال تحریمها، باید چه رویکردی داشته باشیم. وی گفت: «نباید از تحریم و فشار بترسیم.»
ادامه سخن پزشکیان روشن میکند که چرا وی تأکید کرد نباید از تحریم و فشار بترسیم. رئیسجمهوری گفت: «برخی میگویند ما هیچ راهی نداریم، الا اینکه بنشینیم مذاکره کنیم. ما نگفتیم قرار نیست که مذاکره کنیم، اما قرار نیست مقابل قلدرها سر خم کنیم. قرار نیست بیایند به ما بگویند سلاحهایت را کنار بگذار و با ما مذاکره کن؛ آنوقت هر موقع هم که شما خواستی بیایی ما را بزنی و بروی؛ این چه منطق مذاکرهای است؟!»
رئیسجمهوری اظهار کرد که وی و دولتش از ابتدا اعلام کردهاند بنای دعوا نداریم، اما «نمیشود همه تحریمها را علیه ما اعمال و تشدید کنند و بعد بگویند بیا بنشینیم حرف بزنیم و مذاکره کنیم.» وی با اشاره به این ضربالمثل تصریح کرد: «اول برادریات را ثابت کن، بعد ادعا کن.»
اما حالا که قرار نیست مقابل زورگو سر خم کنیم، چه باید بکنیم؟ پاسخ پزشکیان این بود: «البته این به معنای این نیست که ما الان باید گرفتار مسائل مختلف در زمینه آب، نان، معیشت و زندگی خودمان باشیم. ما میتوانیم دست به دست هم دهیم و با کمک هم از بحرانها عبور کنیم و کشور را به چشماندازی که رهبر معظم انقلاب اسلامی ترسیم کردهاند، برسانیم؛ این کاملاً امکانپذیر است.»
چگونه امکانپذیر است که به قول پزشکیان دست به دست هم بدهیم و از مشکلات عبور کنیم؟ پزشکیان ابتدا بر اهمیت مدیریت منابع و برنامهریزی صحیح تأکید کرد و سپس گفت: «اگر بتوانیم با بهترین کیفیت و دقیقترین روشها مدیریت کنیم، امکان تأمین تمام بیمارستانها و زیرساختهای مورد نیاز کشور را خواهیم داشت. ما این ظرفیت را داریم، به شرط آنکه در کنار یکدیگر، با منطق، علم و یک نقشه مشخص پیش برویم.»
راه دیگر مدنظر رئیسجمهوری «تعامل و گفتوگو برای یافتن راهکارهای مؤثر» در درون کشور بود. «راه دیگر تفویض اختیارات به مدیران استانی.» پزشکیان وقتی چرایی ضروری بودن تفویض اختیارات به استانها را تشریح کرد، از رسانهها و فضای سیاسی کشور هم بابت بدخوانیها در این باره انتقاد کرد: «عدهای در رسانهها این موضوع را بهگونهای مطرح کردهاند که گویی دولت به دنبال فدرالیسم است! فدرالیسم چیست؟ مگر وقتی استاندار، فرماندار یا بخشدار مسئولیت دارد، نباید اختیار هم داشته باشد؟ چطور میتوان فردی را بهعنوان مدیر انتخاب کرد، اما اختیارات لازم را از او دریغ کرد؟»
رئیسجمهوری در عینحال تأکید کرد که دولت نگاه ویژهای به حل مشکلات معیشتی مردم دارد و اظهار کرد: «پیش از اجرای بستههای معیشتی، کالابرگها را تا دهک هفتم توزیع خواهیم کرد و پس از عید نیز این روند را ادامه داده و حتی با قدرت بیشتری دنبال خواهیم کرد. ما ممکن است برخی پروژهها را متوقف کنیم، اما اجازه نخواهیم داد که معیشت مردم دچار مشکل شود.»
رئیسجمهوری با اشاره به برنامههای دولت برای رفع ناترازی برق، در عینحال فرهنگسازی در مصرف انرژی را هم ضروری خواند و در تبیین این فرهنگسازی گفت: «کسی نمیگوید مردم برق مصرف نکنند، اما آیا واقعاً لازم است که 10 چراغ را همزمان روشن کنیم؟ وقتی مصرف انرژی را در بخشهای غیرضروری کاهش دهیم، گاز و برق بیشتری برای کارخانهها تأمین خواهد شد. نتیجه این کار آن است که چرخ تولید متوقف نمیشود، کارگران بیکار نمیشوند و فرصتهای شغلی بیشتری ایجاد خواهد شد.»
پزشکیان در پایان این نشست، نکتهای را مطرح کرد که نیاز اصلی کشور در شرایط فعلی است: یعنی امید و امید همان نخی است که همه بخشها و اجزای مطرح شده از سوی پزشکیان را بههم متصل میکند. وی گفت: «آنچه امروز بیش از هر چیز اهمیت دارد، تقویت باور، اعتماد و امید در جامعه است.»
حضور در یکی از محلات رباطکریم
پزشکیان عصر پنجشنبه با حضور از پیش اعلام نشده در محدوده بلوار امام خمینی و بلوار آزادگان شهرستان رباطکریم، با دیدار و گفتوگو با مردم، در جریان دغدغهها و مطالبات آنان قرار گرفت. در این بازدید مردم مسائل و مطالبات خود را بیواسطه با رئیسجمهوری در میان گذاشتند. وی در رباط کریم، از شرکت «راک» تولیدکننده قفسههای فروشگاهی و صنعتی و شرکت «نیکان تک ایرانیان» تأمینکننده پیچ و مهره مورد نیاز تجهیزات صنایع پتروشیمی، مستقر در شهرک صنعتی پرند بازدید کرد.
دولت از بخش تولید حمایت میکند
به دلیل تحریمها، فرآیندهای اقتصادی کشور عادی نیست. به همین دلیل رئیسجمهوری، سخنان خود در نشست با فعالان اقتصادی شهرستانهای جنوب غرب استان تهران را اینطور آغاز کرد: «امیدوارم در جنگ تمامعیار اقتصادی که پیشرو داریم، موفق باشید.» پزشکیان تأیید کرد که «دشمن تلاش دارد چرخه تولید ما را با مشکل مواجه کند» اما اضافه کرد که «ما نباید اجازه دهیم که این اتفاق بیفتد» و در همین راستا تصریح کرد: «دولت وظیفه خود میداند هر حمایتی که از دستش بر میآید از شما به عمل آورد.»
رئیسجمهوری به پیوستن کشورمان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ظرفیتهای نهفته در آن، از جمله باز شدن درهای یک بازار حدوداً 300 میلیون نفری به روی تولیدکنندگان کالا و خدمات کشورمان اشاره کرد.
وی درعین حال از فعالان اقتصادی برای قطع گاه و بیگاه برق و گاز در اثر ناترازیهای موجود عرصه انرژی «عذرخواهی» کرد. اما به این عذرخواهی بسنده نکرد، بلکه برنامه دولت برای تأمین برق خورشیدی را هم بیان کرد: «تلاش مداومی را آغاز کردهایم تا این ناترازیها رفع شوند و سال آینده مشکل نداشته باشیم. خرید و نصب تجهیزات تولید 30 هزار مگاوات برق خورشیدی در حال انجام است.»
پزشکیان به یک اتفاق مهم در مدیریت و اجرای این طرح اشاره کرد، یعنی کاهش جدی هزینهها با بررسی کارشناسی. رئیسجمهوری گفت: «برآورد شده بود برای نصب 30 هزار مگاوات برق خورشیدی دولت باید 15 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری کند، اما کارگروهی با حضور نمایندگان وزارت نیرو، بخش خصوصی و نمایندگان صندوق توسعه ملی تشکیل شد و با پیگیریهای انجام شده هزینه تجهیزات هر کیلووات برق خورشیدی تا 165 دلار و هزینه آن با نصب تا 265 دلار کاهش یافت به شکلی که حالا برای نصب و تکمیل 10 هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی 2.5 میلیارد دلار هزینه خواهد شد.»