وزیر ارتباطات از آمادگی ایران برای ارتقای همکاری با صربستان به سطح راهبردی خبر داد
توافق بلگراد مدلی برای دیپلماسی فناوری
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در سفر سه روزه خود به بلگراد، علاوه بر دیدار با همتای صربستانی خود و امضای چند تفاهمنامه همکاری ارتباطی میان دو کشور، با رئیسجمهوری این کشور دیدار و پیام رسمی دکتر پزشکیان، رئیسجمهوری را به وی ابلاغ کرد. ستار هاشمی در این دیدار، بر آمادگی کشورمان برای ارتقای سطح همکاریها با جمهوری صربستان به سطحی راهبردی تأکید کرد.
تقویت همکاری فناورانه ایران و صربستان
در این نشست که در چهارچوب پیگیری برنامه محوری دیپلماسی فناوری در دولت چهاردهم و با هدف توسعه روابط دوجانبه برگزار شد، وزیر ارتباطات علاوه بر تقدیم پیام رسمی مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران، بر اولویتدهی به تقویت همکاریها در حوزههای ارتباطات، فناوری اطلاعات، فناوریهای نوین و هوش مصنوعی تأکید کرد.
هاشمی تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران و صربستان از دیرباز روابطی مستحکم داشتهاند و امروز نیز فرصت مناسبی است تا با ارتقای سطح همکاری در حوزههای گوناگون، بویژه فناوری اطلاعات، ارتباطات و هوش مصنوعی این پیوند را مستحکمتر کنیم.
ایران آمادگی دارد در حوزههای امنیت سایبری، دولت الکترونیک، زیرساختهای دیجیتال، انتقال دیتا و نظایر آن همکاریهای خود را به بالاترین سطح برساند.»
گامهای بلند توسعه فناوری
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خطاب به رئیسجمهوری صربستان اعلام کرد: «جمهوری اسلامی ایران آماده است تا با بهرهگیری از توانمندیهای خود در حوزههای هوش مصنوعی، شبکههای نسل پنجم (5G)، زیرساختهای دیجیتال و استارتاپهای فناورمحور، همکاری با صربستان را به یک سطح راهبردی ارتقا دهد. » وی تأکید کرد: «میتوانیم با ایجاد آزمایشگاههای مشترک پژوهشی و تبادل دانش فنی، گامهای بلندی برای توسعه فناوری در منطقه برداریم.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان افزود: «ایران با دارا بودن اکوسیستم پویای استارتاپی و شرکتهای دانشبنیان، از ظرفیت بالایی برای مشارکت در پروژههای هوشمندسازی و تحول دیجیتال برخوردار است.»
هاشمی تأکید کرد: «آمادهایم تا در زمینه آموزش نیروی انسانی متخصص و انتقال تجربیات در حوزههایی مانند هوش مصنوعی و امنیت سایبری، همکاری کنیم. ما اطمینان داریم با تبادل دانش فنی و برگزاری نشستهای مشترک و حمایتهای دوجانبه، میتوانیم ظرفیتهای بالقوه خود را برای توسعه پایدار هر دو کشور عملی کنیم.»
انتقال «داده»، در کانون توجه
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهوری صربستان نیز در این دیدار با قدردانی ویژه بابت ابلاغ پیام رئیسجمهوری اسلامی ایران، گفت: «سلام گرم من را به عالیجناب دکتر پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران برسانید.» وی تصریح کرد: «ایران کشوری تأثیرگذار و مهم در منطقه آسیا و خاورمیانه است و صربستان از توسعه روابط در همه زمینهها بخصوص حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با تهران استقبال میکند.»
الکساندر ووچیچ تأکید کرد:« به وزیر ارتباطات و مخابرات مأموریت دادهام در حوزههایی مانند انتقال «داده»، با ایران همکاری داشته باشیم.» وی با اشاره به پیشرفتهای ایران در حوزه مخابرات فضایی، پیشرفت ایران در طراحی، ساخت و پرتاب ماهوارههای سنجشی و مخابراتی را قابل تحسین دانست و از انتقال تجربهها و دانش فنی ایران در زمینه توسعه همکاریها استقبال کرد. رئیسجمهوری صربستان همچنین با اشاره به ظرفیت و امکانات خوب ایران در ایجاد کارخانه فیبرنوری در برخی کشورها، خواستار استفاده از این ظرفیت وزارت ارتباطات ایران در صربستان شد.
امضای تفاهمنامه اقتصاد دیجیتال
و دولت الکترونیک
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در نشست مطبوعاتی که پس از دیدار با «دیان ریستیچ»، همتای صربستانی خود در بلگراد داشت، از امضای چند تفاهمنامه همکاری میان دو کشور در حوزههای مربوط به توسعه زیرساختهای مخابراتی، اقتصاد دیجیتال و دولت الکترونیک خبر داد و توافقات تهران و بلگراد را «آغازی برای آیندهای پرثمر» توصیف کرد.
ستار هاشمی، این نشست تاریخی را نشاندهنده اراده مشترک ایران و صربستان برای گسترش روابط در حوزههای راهبردی دانست. وی با بیان اینکه این دیدارها فرصتی برای گفتوگو درباره گسترش روابط دوجانبه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات فراهم آورد، تأکید کرد:« روابط ایران و صربستان از اهمیت راهبردی برخوردار است؛ دو کشوری که با تاریخ غنی و فرهنگ برجسته و موقعیت جغرافیایی ممتاز خود میتوانند پل ارتباطی میان شرق و غرب باشند. همکاری دو کشور نه تنها به توسعه اقتصادی و فنی کمک میکند بلکه به تقویت صلح و ثبات منطقهای نیز یاری میرساند.» وزیر ارتباطات همچنین از موقعیت جغرافیایی و ظرفیت فناورانه صربستان به عنوان نقطهای مرکزی برای اتصال بالکان به اقتصاد دیجیتال جهان یاد کرد.
هاشمی با تشریح محورهای توافقنامه همکاری دو کشور گفت: «توسعه زیرساختهای مخابراتی (فیبر نوری و مراکز داده ابری)، تسهیل ترانزیت دادهها و بهبود همکاریهای پستی، تقویت اقتصاد دیجیتال و اجرای پروژههای دولت الکترونیک، سرمایهگذاری مشترک در تحقیق و توسعه فناوری و هماهنگی در رگولاتوری، مهمترین محورهای توافق دو کشور هستند.»
بهبود زیرساختهای مخابراتی
دیان ریستیچ، وزیر ارتباطات صربستان نیز با اشاره به اشتراکات تاریخی و فرهنگی دو کشور، این همکاریها را گامی بلند برای ایجاد فرصتهای نوآوری و رشد اقتصادی توصیف کرد. وی تأکید کرد:« صربستان و ایران با ترکیب توانمندیهای خود، میتوانند مدلی موفق از همکاریهای بینالمللی ارائه دهند که فاصلهها را کاهش داده و دوستیها را پایدار میسازد.»
وی بر اولویتدادن به همکاریهای فرامرزی در حوزه داده و پست تأکید کرد و گفت: «تسهیل ترانزیت دادهها و تقویت خدمات پستی، زیربنای تحقق اقتصاد دیجیتال و دولت الکترونیک است واین توافقها نشان از تعهد ما به مشارکت با ایران دارد.»
وزیر ارتباطات صربستان، توسعه زیرساختهای ارتباطی همچون فیبرنوری و دیتاسنترهای ابری را ضرورتی برای ارتقای کیفیت خدمات عنوان کرد و افزود: «این همکاریها نه تنها زیرساختهای مخابراتی دو کشور را بهبود میبخشد، بلکه روابط تهران و بلگراد را در سطح استراتژیک تقویت میکند.»