بازگشت به نوک خودکار! یا بازگشت به کرانه باختری
محمدمحسن فایضی
کارشناس مسائل فلسطین
با آغاز آتشبس غزه در 19 ژانویه، ارتش رژیم صهیونیستی در 21 ژانویه از شروع یک عملیات بزرگ در کرانه باختری با عنوان دیوار آهنین خبر داد و نتانیاهو هدف عملیات را اقدامی علیه «محور ایران» نامید. عملیاتهای ارتش صهیونیستی از اردوگاه جنین شروع شد و در یک ماه گذشته چندین اردوگاه فلسطینی در کرانه باختری مانند طوباس، طولکرم و... را در ادامه درگیر خود کرد.
براساس گزارش آنروا در یک ماه گذشته بیش از 40 هزار فلسطینی از اردوگاههای کرانه باختری آواره شدهاند که حدود 20 هزار نفرشان تنها مختص جنین است. در روزهای اخیر هم تلاش برای مجبور کردن فلسطینیها به ترک اردوگاههای نورشمس و چند اردوگاه دیگر افزایش یافته است.
رفتار ادامه دار اسرائیلیها در کرانه و برخی اقدامات خاص و کم سابقه نظامی و امنیتی در کرانه باختری، این ذهنیت را ایجاد کرده است که هدف اصلی و پلن روی میز از سوی صهیونیستها، تغییر بافت جمعیتی در این منطقه از فلسطین است. محمد القیق کارشناس عربی فلسطین معتقد است اشغالگران به افزایش این اقدامات همزمان با تنش آفرینی شهرک نشینان از طریق مصادره اراضی و مشروعسازی اقدامات آنان در کرانه باختری ادامه میدهند. عملیاتهای حمله به مناطق مختلف نیز با هدف ایجاد شرایط بیثباتی امنیتی و روانی برای فلسطینیها انجام میشود تا آنان بیشتر به فکر ترک این منطقه باشند. اقدامات امنیتی و حملات میدانی در راستای طرحی بزرگتر برای اخراج فلسطینیها از صحنه و تحقق دولت شهرک نشینان در کرانه است.
این عملیاتها بازتابهای فراوانی در داخل سرزمینهای اشغالی هم به همراه داشته است. فلنائی، رئیس جنبشی متشکل از 550 افسر ارتش در بیانیهای دولت نتانیاهو را متهم کردند که برخلاف خواست عمومی اسرائیلیها عمل میکند و تحت نفوذ یک اقلیت افراطی قرار دارد که قصد دارد کرانه باختری را ضمیمه کند و تسلط نظامی در غزه را افزایش دهد.
رون بن یشای کارشناس مشهور نظامی روزنامه یدیعوت آحارونوت اسرائیل درباره اقدامات اخیر ارتش رژیم صهیونیستی در کرانه باختری هشدار میدهد و معتقد است که عملیات اخراج ساکنان اردوگاههای جنین و طولکرم، در پاسخ به مطالبات شهرکنشینان انجام شده است، اما ممکن است پیامدهای پیشبینینشدهای به همراه داشته باشد. این اقدامات میتواند باعث افزایش فعالیت گروههای مقاومت فلسطین و حتی زمینهساز آغاز «انتفاضه سوم» شود.
ترامپ هم از حامیان جدی الحاق کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی است. حدود یک ماه پیش در پاسخ به سؤال خبرنگاری در خصوص اقدامات اسرائیل در کرانه باختری پاسخ عجیبی داده بود: «من در این مسأله (عملیات اسرائیل در کرانه باختری) صحبت نخواهم کرد. اما (اسرائیل) قطعاً کوچک است... از نظر زمینی! این خودکار را ببینید. اگر خاورمیانه میز دفترم باشد، نوک این خودکار اسرائیل است! این خوب نیست... تفاوت نسبتاً بزرگی وجود دارد. این یک قطعه زمین بسیار کوچک است.»
کرانه باختری در دو دهه اخیر همواره مسأله مهم و حیاتیای بوده اما در سالهای اخیر توجهات به نوارغزه بواسطه شرایط خاص آن منطقه و حضور بیشتر و قدرتمندتر مقاومت بیشتر شده است. این مسأله موجب شده است وضعیت کرانه باختری درک و فهم نشود، با آنکه تهدیدات پیش روی ملت فلسطین و فرصتهای پیش روی یهودیان صهیونیستی در کرانه باختری بسیار جدیتر و بالقوهتر است. مقاومت در کرانه باختری در دو سال اخیر با فشارهای زیادی اعم از ترورهای رهبران و فعالانش از سوی صهیونیستها و هم ضربات امنیتی از سوی تشکیلات خودگردان بوده است. برخلاف تصور کرانه باختری در دوران طوفان الاقصی چندان آرام نبود و بیش از 900 نفر در این منطقه به شهادت رسیدند. کرانه باختری معادلات بسیار متفاوتی با نوارغزه دارد، درک آن و درک اهمیت کنونی آن بسیار حائز اهمیت است.