از هسته‌ای تا پیشرفت کریدور شمال-جنوب

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز گذشته میهمان سیدعباس عراقچی همتای ایرانی خود در تهران بود. این برای اولین بار در دولت چهاردهم بود که وزیر خارجه روسیه به ایران سفر می‌کرد تا درباره موضوعات دوجانبه وفراتر از آن با مقام‌های ایرانی به گفت‌و‌گو بنشیند. سفر «لاوروف» به تهران درست ۸ روز پس از نشستی برگزار شد که او با «مارکو روبیو» همتای آمریکایی خود در ریاض پیرامون جنگ «اوکراین» از سرگذراَند و منابع خبری موضوع ایران را هم یکی از سرفصل‌های این رایزنی حساس در «ریاض» خواندند. وزیر خارجه روسیه ترجیح داد چند روز پس از این مذاکرات و در شرایطی که تهران و مسکو ذیل امضای توافقنامه جامع راهبردی، حرکت خود را به سمت برقراری همکاری بسیار نزدیک در موضوعات مهم آغاز کرده‌اند، به تهران بیاید و مقام‌های ایرانی را از جزئیات گفت‌و‌گوهای «ریاض» مطلع سازد؛ اقدامی که مسکو زیر سایه آن سعی داشته بر اما و اگرهای شکل گرفته مبنی بر چرخش سیاست خارجی این کشور بواسطه گشایش کانال دیپلماتیکش با آمریکا خط بطلان بکشد و ایرانیان را نسبت به وجوه راهبردی دو کشور و سیاست حسن همجواری مسکو مطمئن سازد. نمایش اولیه تأثیر این رویکرد روسیه در گفت‌و‌گوهای مفصل و طولانی روز گذشته «لاوروف» و عراقچی در تهران بازتاب یافت که به گفته کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو بخش زیادی از آن به طور ویژه به مسأله هسته‌ای اختصاص یافت؛ موضوعی که منابع روسی پس از همنشینی ریاض خبر دادند این موضوع بخشی از مذاکرات «لاوروف»و «مارکو روبیو» بوده است.

عراقچی: زیر فشار با آمریکا
مذاکره نمی‌کنیم
وزیر امور خارجه در نشست خبری مشترک با اشاره به مواضع ایران در خصوص مذاکرات احیای برجام و روابط با کشورهای غربی گفت:«موضع ایران در خصوص مذاکرات هسته‌ای کاملاً روشن است. هیچ امکان مذاکره مستقیم بین ما و آمریکا در موضوع هسته‌ای تا زمانی که فشار حداکثری به شکل کنونی جریان دارد، وجود نخواهد داشت.» عراقچی با بیان اینکه حرکت و مواضع‌مان را در این رابطه با همکاری و هماهنگی دوستان خودمان در روسیه و چین هماهنگ خواهیم کرد، افزود:«ما مشورت‌های بسیار نزدیکی با روسیه داشته و داریم و تیم‌های حقوقی، سیاسی و کارشناسی ما در تماس مستمر هستند و به این تماس‌ها ادامه خواهیم داد.»
عراقچی همچنین به مناسبات دوجانبه ایران و روسیه هم اشاره کرد و افزود:«در خصوص روابط دوجانبه، همکاری‌های اقتصادی ما به سرعت در حال پیشرفت است. کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی در ماه آوریل برگزار خواهد شد.» وزیر امور خارجه گفت‌و‌گو پیرامون مسائل منطقه در زمینه فلسطین، سوریه و لبنان را نیز سازنده توصیف کرد و با تأکید بر اینکه موضع متحد کشورهای منطقه علیه طرح محاصره اجباری غزه غیرقابل قبول اتخاذ شده، خبر داد که بزودی اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی به درخواست ایران در همین زمینه برگزار خواهد شد. او همچنین مواضع تهران و مسکو درباره سوریه را نیز بسیار نزدیک خواند و همچنین تأکید کرد که ایران به دنبال برقراری صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان است و آمادگی دارد تا در این خصوص کمک‌رسان باشد.

 

لاوروف: ارزیابی گفت و گو با همتای آمریکایی را با عراقچی در میان گذاشتم
وزیر خارجه روسیه، مذاکرات خود را با عراقچی مفصل و سازنده توصیف کرد و گفت: امیدواریم در سال ‌جاری کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی نیز تشکیل شود.» او همچنین به گفت‌وگوهای انجام شده در زمینه همکاری‌های اوراسیا اشاره و ابراز امیدواری کرد که قرارداد تجارت آزاد در اوراسیا هرچه زودتر اجرایی شود. وی افزود:«تبادلات تجاری ایران و روسیه بیش از ۱۳ درصد افزایش یافته و امیدواریم این روند ادامه یابد.» لاوروف با ابراز خشنودی از اینکه اقدامات مربوط به راه‌آهن رشت-آستارا در حال انجام است، افزود:«ساخت این راه‌آهن آغاز شده و وام دولتی روسیه نیز ارائه می‌شود که گامی مهم برای راه‌اندازی کریدور شمال-جنوب است.» وی درباره برجام با تأکید بر غیرقابل قبول بودن اعمال تحریم‌های یک‌جانبه گفت:«ما معتقدیم ظرفیت دیپلماسی هنوز هم وجود دارد و باید از آن به صورت مؤثر و بدون تهدیدها و توسل به زور استفاده کرد.» لاوروف همچنین به موضوع سوریه هم اشاره کرد و افزود:«هر گونه فشار به سمت جدایی‌طلبی در برخی مناطق این کشور مطلقاً غیرقابل قبول و بشدت خطرناک است.» مقام روسی تأکید کرد:«بدون مشارکت روسیه، ایران و چین، حل این مسائل امکان‌پذیر نیست. فشار و ایجاد نزاع از خارج از کشور در منطقه غیرقابل قبول است.» دیپلمات روس درباره مواضع ایران در جنگ اوکراین تصریح کرد:«من از همتای ایرانی خود به دلیل موضع متعادلش درباره اوکراین که مبتنی بر درک علل اصلی این بحران است، تشکر کردم. ارزیابی روسیه از گفت‌وگوی اخیر با همتایان آمریکایی خود را نیز با عراقچی درمیان گذاشتم.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد و هشت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد و هشت - ۰۸ اسفند ۱۴۰۳