عراقچی در ۲ نشست سازمان ملل، تهدیدات اسرائیل برای صلح و ثبات در منطقه را تشریح کرد

ابهام‌زدایی در ژنو

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه یکشنبه‌شب پس از حضور در مراسم تشییع سیدحسن نصرالله در بیروت راهی ژنو شد تا از فرصت حضور در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تبیین سیاست اصولی ایران در سیاست خارجی و حقوق بشر بهره ببرد. نسل‌کشی اسرائیل در غزه و بهره‌مندی چراغ خاموش این رژیم از تسلیحات هسته‌ای، دو موضوعی بود که وزیر امور خارجه با پرداختن به آنها تأکید کرد، عبور از تناقضات سیاسی و توسعه همکاری‌های جامعه جهانی می‌تواند گشایشی را برای گره‌های کور و مزمن برآمده از سیاست‌های این رژیم به وجود آورد. به اعتقاد عراقچی، اغتنام از این فرصت منوط به آن است که همه کشورهای بین‌الملل عزم خویش را برای به اجرا گذاشتن فوری تصمیم‌های تاریخی جهت جلوگیری از تنش‌آفرینی بازیگران مخاطره‌جو به نمایش بگذارند.
 
نقدی به یک تناقض تاریخی
اشاره وزیر امور خارجه ایران نقدی جدی بر تناقضاتی بود که کشورهای عضو شورای حقوق بشر بر آن خطی از فراموشی نقش کرده‌اند. عراقچی در حالی سیاست‌های حقوق بشری و هسته‌ای غرب را یکسره زیر ضرب برد که قاعدتاً کسی انتظار نداشت کشورهای اروپایی که در جنگ خونین خاورمیانه از صدور بیانیه‌های تأکید پایان جنگ فراتر نرفته بودند، پیشتاز دفاع از شعارهای حقوق بشری و آماده برای مواجهه با اقدامات نظامی تل‌آویو باشند؛ کشورهایی که گشودن زبان اعتراض برای آنها زمانی معنادار می‌شود که موضوعات حساس سیاست خارجی به پیچ‌های تندی رسیده باشد و منافع آنها را همچون آنچه در جنگ اوکراین رخ داد، تحت تأثیر قرار داده باشد. با این حال دیپلمات بلندپایه ایران روز گذشته فرصت را غنیمت شمرد تا با حضور در نشست ژنو به جنبه‌های متفاوتی از آنچه در جریان جنگ خاورمیانه، سیاست جهان غرب درباره برنامه هسته‌ای کشورهای جهان و ماجراجویی‌های اسرائیل جریان دارد، بپردازد و خواستار رفع فوری تحریم‌های یکجانبه ایران شود؛ فرصتی مغتنم برای نگاه موشکافانه و انتقادی به روند اجرای سیاست‌هایی که پیش چشم بی‌تفاوت جهانیان با استانداردهایی دوگانه درحال اجراست.
 
درخواست رفع فوری تحریم
عراقچی در نشست خلع سلاح هسته‌ای ترجیح داد بار دیگر ابعاد گسترده همکاری ایران با آژانس بین‌المللی هسته‌ای را یادآور شود و این مهم را تأکید کند که ایران همکاری کاملی با بازرسان آژانس داشته تا ایمنی فعالیت‌های خود را تضمین کند. فحوای این موضع تصریح‌کننده واقعیتی است که ایران در رویکرد ایجابی خود در مسیر شبهه‌زدایی از پرونده هسته‌ای در پیش گرفته و اختیار نظارت را به بازرسان آژانس محول کرده است. اما این در حالی است که اسرائیل افزون بر نادیده گرفتن خواست‌های متعدد برای متعهد شدن به اصول و قواعد پادمان هسته‌ای آژانس طی سال‌های در جریان بودن مذاکرات از تمام ابزارهای خود برای جلوگیری از وقوع توافق و طراحی پرونده‌های تصنعی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از سیاستمداران آمریکایی در ازای حمایت لابی یهود اگر نه تبعیت که همراهی‌ طلب کرده است.
وزیر امور خارجه با ترسیم چنین فضایی خواست که اعضای سازمان ملل گام‌هایی را در تصحیح سیاست‌های دوگانه خود نسبت به ایران بردارند و با اذعان به حق ایران به برخورداری از فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز، رفع تحریم‌های یکجانبه و مغایر حقوق بشری علیه ایران را در دستورکار قرار دهند.
 
تهدید سلاح هسته‌ای تل‌آویو
نسل‌کشی و جنایات جنگی تل‌آویو در ماجرای جنگ خونین غزه از دیگر محورهایی بود که عراقچی در دو سخنرانی خود در ژنو آن را مورد توجه قرار داد و قتل‌عام بیش از ۴۶ هزار نفر را واقعیتی خواند که در بی‌تفاوتی کشورهای جهان به وقوع پیوسته است؛ رویدادی که پرداختن به نگرانی‌های جدی پیش روی منطقه و برآمده از ماجراجویی‌های اسرائیل را بیش از پیش ضروری می‌سازد. چه چندین دهه تجربه نشان داده وقتی منافع قدرت‌های بزرگ و میانی و باندهای قدرت در جامعه جهانی در اثر هر دگرگونی در مناسبات سیال منطقه‌ای و بین‌الملل دستخوش آسیب می‌شود، انواع دسیسه‌ها برای بحرانی نگاه داشتن شرایط در سطح بین‌المللی به کار گرفته می‌شود. آنچه عراقچی در انتقاد از جنایات اسرائیل دربیش از یک‌سال گذشته روایت کرد، اشاره به سیاستی داشت که به موازات جنگ‌طلبی‌های این رژیم، ترویج ایران‌هراسی را در غرب با قدرت تمام پی‌ گرفته و به ‌تصویر وارونه‌ای از نقش ایران در منطقه و جهان پرداخته و همزمان بر نقش خود به عنوان عامل اصلی بحران‌آفرینی سرپوش گذاشته است. ذیل این سیاست است که تل‌آویو می‌کوشد گوش جهان را به صدای کشورهایی همچون ایران در مجامع بین‌المللی مانند سازمان ملل و آژانس انرژی اتمی کر سازد و در مرحله بعد حذف نقش آن را به یک خواست عمومی تبدیل کند.  در چنین فضایی وزیر امور خارجه ایران کوشید در ژنو بگوید که سلاح هسته‌ای غیرقانونی در دست رژیم صهیونیستی، عاملی تهدیدآمیز  برای همه است.
 
دیدارهای دوجانبه
از گوترش تا همتای بحرینی
نشست ژنو فرصت خوبی هم برای رایزنی‌های دوجانبه عراقچی بود تا در زمانی کوتاه رایزنی‌های فشرده اما مهمی را با همتایان خود از کشورهای مختلف از سر بگذراند. او در یکی از مهم‌ترین برنامه‌های خود با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل دیدار کرد و همچنین از ملاقات‌های سازنده‌ای که با وزرای خارجه بحرین، اندونزی، کویت، ونزوئلا، کوبا و ارمنستان داشت، خبر داد. عراقچی دیدار خود با دبیرکل سازمان ملل را که در آن، دو طرف بر همکاری نزدیک کشورهای جهان برای مقابله با تهدیدات صلح و برقراری ثبات تأکید کردند، حائز اهمیت خواند.

 

بــــرش

وزیر امور خارجه در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل:
خواستار رفع فوری تحریم‌های یکجانبه هستیم

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر خواستار رفع فوری همه تحریم‌های یکجانبه علیه ایران شد. وزیر امور خارجه در سخنان خود با اشاره به اینکه مردم ایران دهه‌ها با چالش‌های جدی از جمله تحریم‌های اقتصادی ناعادلانه و تروریسم روبه‌رو بوده‌اند که تأثیرات مخرب بسیاری بر حقوق اجتماعی و اقتصادی آنان داشته است، افزود: «برخی از کشورها با اعمال تحریم علیه برخی از دیگر کشورها مانع دسترسی کشورهای هدف به دارو و دیگر اقلام اساسی می‌شوند. ما خواستار برداشته شدن همه تحریم‌های یکجانبه هستیم. این تحریم‌ها ناقض حقوق ایرانیان، در حال قربانی کردن بی‌گناهان است.»
عراقچی همچنین در بخش دیگر سخنان خود به وقایع جنگ غزه اشاره کرد و با تأکید بر اینکه حقوق بشر نباید به ابزاری برای فشارهای سیاسی و اقتصادی یا دخالت در امور داخلی کشورها تبدیل شود، طرح‌های ظالمانه کوچاندن اجباری ساکنان غزه را تداوم سیاست اشغالگری خواند و آن را قویاً محکوم کرد.
وزیر امور خارجه همچنین در نشست خلع سلاح سازمان ملل متحد نیز با بیان اینکه سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل همچنان تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی است، تأکید کرد: «جامعه بین‌المللی باید رژیم اسرائیل را پاسخگو کرده و آن را وادار به عضویت در معاهده عدم اشاعه هسته‌ای به ‌عنوان یک عضو غیرهسته‌ای، امحای کامل و غیر قابل برگشت تسلیحات هسته‌ای خود و قرار دادن همه فعالیت‌های هسته‌ای‌اش تحت نظارت‌های جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کند. عراقچی در نهایت انعقاد یک کنوانسیون جامع در خصوص تسلیحات هسته‌ای را ضروری خواند.

صفحات
آرشیو تاریخی
<
۱۴۰۳ اسفند
>
ش
ی
د
س
چ
پ
ج
۲۷ ۲۸ ۲۹ ۳۰ ۱ ۲ ۳
۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰
۱۱ ۱۲ ۱۳ ۱۴ ۱۵ ۱۶ ۱۷
۱۸ ۱۹ ۲۰ ۲۱ ۲۲ ۲۳ ۲۴
۲۵ ۲۶ ۲۷ ۲۸ ۲۹ ۱ ۲
۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹
شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد و هفت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد و هفت - ۰۷ اسفند ۱۴۰۳
۴