صاحبنظران سیاسی در گفت‌و‌گو با «ایران»:

راه نصرالله ادامه می‌یابد

دیروز پیکر مطهر شهیدان سیدحسن نصرالله و هاشم صفی‌الدین در خاک مقاومت آرام گرفت. این پایان قصه این جهانی زندگی آنان بود، اما همان دیروز زندگی‌شان در تاریخ هم آغاز شد. زندگی تاریخی این دو قهرمان مقاومت و مبارز خستگی ناپذیر به سبب راهی است که بنا گذاشته‌اند و شاهراهی است که مسیرش را گشوده‌اند؛ هم با خون سرخ خود و هم با زندگی سراسر مقاومت و مبارزه خود. در سمت مقاومت، شهادت پایان نیست؛ چرا که این راه با حضور دیگر مبارزان و فرزندان آینده مقاومت که در کوره‌راه‌های تاریخ از راه خواهند رسید، پیموده خواهد شد. نسبت مقاومت لبنان و سیاست ایران، نسبتی از جنس پیوند و اشتراک در مبانی و عقیده و شیوه سلوک است. هم تاریخ تشیع این پیوند را گواهی می‌دهد، هم تاریخ مبارزه و مقاومت و هم تاریخ جمهوری اسلامی ایران. به همین دلیل است که آنچه دیروز در لبنان روی داد و بالاتر از آن، آنچه پس از هفتم اکتبر در ایران روی داد، یکسره از یک جنس و از یک تبار بود. برای این هم‌تباری بود که ما در روزنامه ایران، معانی تشییع باشکوه دیروز در بیروت و پیوندهای فکری آن و نسبت و اثرش بر راه مقاومت را از فعالان سیاسی و صاحبنظران داخلی جویا شدیم. همچنین، روز گذشته همزمان با بیروت شهرهای مختلف ایران نیز شاهد برگزاری مراسم بزرگداشت شهدان مقاومت، شهیدان نصرالله و صفی‌الدین بودند. در تهران این مراسم در مصلای امام خمینی(ره) و با حضور گسترده و پرشور اقشار و گروه‌های مختلف مردم، همراه با عزاداری و نوحه خوانی برگزار شد.

دوران پس از نصرالله برای اسرائیل سخت تر خواهد بود

محمدعلی ابطحی
عضو مجمع روحانیون مبارز

 هر کس که شهید سید حسن نصرالله را می‌شناسد، می‌داند که این شهید آنقدر باهوش و دارای روابط عالی و به اصطلاح دیپلماتیک بود که فراتر از احساسات، مدیریت واقع‌بینانه و موفقی بر مقاومت اعمال می‌کرد. بهترین هدیه برای دشمن صهیونیستی‌اش این بود که از لابه‌لای حرف‌های احساساتی و بی‌منطق، بتواند حربه‌ای علیه حزب‌الله بسازد. نصرالله این آرزو را برای دشمنش به گور فرستاد. امروز دوران پس از شهید نصرالله حتماً دوران سخت‌تری برای اسرائیل خواهد بود. شهید نصرالله در سال‌های اخیر فرد اول محبوب جهان اسلام و محور مقاومت بود. جمعیت انبوه حاضر در تشییع پیکر پاک شهید نصرالله تنها یک مانور سیاسی نبود، بلکه برآمده از علاقه گسترده مردم و علاقه‌مندان و وابستگان به مقاومت در منطقه بود.

 

محور مقاومت گسترش خواهد یافت

عباس سلیمی نمین
پژوهشگر تاریخ معاصر

تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله نشان داد که مقاومت در امت اسلام همچنان زنده و پایدار است، زیرا انبوه جمعیت حاضر و دل‌های نگران و چشم‌های گریان در سراسر منطقه مؤید این واقعیت است که مقاومت دارای پایگاه مردمی قوی است. در حالی که فشارهای زیای نسبت به تشییع این شهید والا مقام در لبنان وجود داشت، اما همه جریان‌ها و گروه‌های مختلف با حضور در این مراسم یک رویداد بی‌نظیر را خلق کردند.  شهید سید حسن نصرالله یک فرد نبود، بلکه شخصیت او یک قدرت تعیین کننده و اثرگذار در منطقه بود که با استفاده از توانمندی‌های خود توانست مقابل زیاده خواهی‌های رژیم صهیونیستی بایستد. حضور گسترده ملت همیشه بیدار لبنان، عراق و سوریه در این مراسم ثابت کرد تحت تأثیر جوسازی‌ها و دستگاه تبلیغاتی حامیان صهیونیست‌ها قرار نمی‌گیرند و اجازه نمی‌دهند تحت تأثیر قرارشان دهند. شهید سیدحسن نصرالله فقط در میان مسلمانان اهل تشیع محبوب نبود، در زمان حیات ایشان نیروهای مسیحی و اهل سنت در لبنان به گونه‌ای به ایشان احترام می‌گذاشتند که سابقه نداشت. همچنین می‌توان به نفوذ او در کشورهای دیگر اشاره کرد، کما اینکه ایجاد پایگاه گسترده در آفریقا از نفوذ و تأثیر او خبر می‌داد. امروز هم شهادت پایان راه مقاومت نیست و خواهیم دید که با شهادت سید حسن نصرالله این پایگاه گسترش خواهد یافت. جهان این تغییر را روز گذشته در بیروت دید. عزم ملت‌ها در حمایت از محور و جریان مقاومت تضعیف نخواهد شد و گواه این سخن همین حضوری بود که دیروز در بیروت دیده شد.

 

اندیشه سیاسی نصرالله ضد ظلم و ستم بود

غلامعلی دهقان
مدرس تاریخ

تشییع باشکوه پیکر شهید حسن نصرالله نشان از محبوبیت فوق‌العاده وی در جامعه متکثر لبنانی دارد. بر حسب ظاهر این مراسم می‌بایست فقط از سوی جامعه شیعی حمایت می‌شد، اما خوانش آن شهید از تشیع؛ اول سیاسی و دوم انسانی بود. وی خوانشی از اندیشه سیاسی تشیع داشت که ضد ظلم، ستم و بیداد بود و همین او را از دیگران متمایز می‌کرد. شهید نصرالله به خوبی تشخیص داد اسرائیل نماد ظلم، ستم و بیداد زمانه است.
شهید نصرالله می‌دانست‌ در جامعه متکثر لبنان فقط در تعامل با دیگران، اعم از سنی‌ها، مسیحی‌ها، دروزی‌ها و سکولارها می‌تواند مبارزه با بیداد اسرائیل را پیش ببرد. در این راه به دلیل کسب پیروزی‌های سال‌های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۵ توفیق زیادی یافت. اسرائیل در سال ۱۳۶۱ ظرف چند روز خود را به بیروت رساند. در سال 1379 هم اسرائیل به همراه متحدین لبنانی خود یعنی فالانژها بخش‌های زیادی از لبنان را در تصرف داشت اما با مبارزات حزب‌الله تحت رهبری نصرالله، اسرائیل مجبور شد از لبنان خارج شود. این رژیم چند سال بعد دوباره برای حضور در جنوب لبنان تلاش کرد، اما مقاومت بی‌نظیر حزب‌الله آنان را به عقب راند. پس از این مرحله بود که شهید سیدحسن نصرالله قهرمان ملی لبنان و چهره بسیار محبوب جهان اسلام شد و نزد آزادگان دنیا مقبولیت یافت .‌سال‌ها بعد و پس از حمله رژیم صهیونیستی به مردم غزه، شهید نصرالله از مردم بی‌گناه غزه حمایت کرد. این حمایت نشان دهنده درک والای وی از انسانیت و دفاع از مظلوم بود. او در راه همین دفاع هم سرانجام به شهادت رسید، اما شهادت وی سبب غرش هر چه بیشتر حزب‌الله و ارعاب نیروهای اشغالگر در خاک لبنان شد. حملات حساب شده حزب‌الله سرانجام باعث تسلیم اسرائیل و عقب‌نشینی دوباره از اراضی لبنان شد.‌ شهید نصرالله اکنون در میان ما نیست، اما اندیشه سیاسی ضد ظلم و ستم وی همچنان زنده است. تشییع باشکوه پیکر او تأیید این ادعا است.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اندیشه
  • اطلاع رسانی
  • علم و فناوری
  • گزارش
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
<
۱۴۰۳ اسفند
>
ش
ی
د
س
چ
پ
ج
۲۷ ۲۸ ۲۹ ۳۰ ۱ ۲ ۳
۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰
۱۱ ۱۲ ۱۳ ۱۴ ۱۵ ۱۶ ۱۷
۱۸ ۱۹ ۲۰ ۲۱ ۲۲ ۲۳ ۲۴
۲۵ ۲۶ ۲۷ ۲۸ ۲۹ ۱ ۲
۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹
شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد و شش
 - شماره هشت هزار و ششصد و هشتاد و شش - ۰۶ اسفند ۱۴۰۳
۲