«گُل گهر» گُل کاشت
فوتبال، ورزشی فراتر از مستطیل سبز و رجزخوانیهای همیشگی، میتواند عرصهای برای معرفی مفاخر یک سرزمین باشد. دربی کرمان، یکی از مهمترین رویدادهای ورزشی این شهر، قرار است در تداوم ابتکار قابل توجهی که چندی قبل از سوی النصریها شاهد بودیم، رنگ و بویی از تاریخ و فرهنگ به خود بگیرد. باشگاه «گُل گهر» سیرجان، در حرکتی تحسین برانگیز، قصد دارد از پوستر استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی، نویسنده، تاریخدان و پژوهشگر برجسته کرمانی، برای این دیدار حساس استفاده کند.
این اقدام، در حالی صورت میگیرد که طی روزهای گذشته باشگاه النصر عربستان در اقدامی مشابه، از پوستر عباس کیارستمی، کارگردان فقید سینما، برای دیدار با پرسپولیس استفاده کرد؛ اقدامی که بازتاب گستردهای در رسانهها و فضای مجازی داشت. بسیاری از کاربران ایرانی، این حرکت باشگاه عربستانی را ستودند و آن را نشانه احترام به فرهنگ و هنر ایران دانستند. در همان زمان، برخی از کاربران فضای مجازی پیشنهاد داده بودند که باشگاههای ایرانی نیز از این ایده الگو بگیرند و از چهرههای فرهنگی و هنری برجسته کشور برای پوسترهای خود استفاده کنند.
حالا به نظر میرسد که فرهنگ راه خود را به زمین فوتبال باز کرده و خواسته کاربران شبکههای اجتماعی در حال عملی شدن است؛ خبری که با استقبال گستردهای از سوی اهالی فوتبال و فرهنگ در کرمان روبهرو شده است. بسیاری از کاربران کرمانی، این اقدام را نشانه توجه باشگاه «گُل گهر» به تاریخ و فرهنگ غنی این شهر دانستهاند و از آن به عنوان افتخاری برای خود یاد کردهاند.
اگر با باستانی پاریزی آشنایی ندارید او یکی از چهرههای سرشناس تاریخ و فرهنگ این شهر کهن و کویری است. مورخ و نویسنده اثرگذاری که در قامت یک کرمانی اصیل، حتی بعد از مهاجرت به تهران، همچنان به زادگاه خود عشق میورزید و در خلق آثارش به تاریخ، ادبیات و فرهنگ این منطقه توجه ویژهای داشت. استفاده از تصویر باستانیپاریزی در پوستر دربی کرمان، میتواند علاوه بر معرفی بیشتر این شخصیت بزرگ به نسل جوان، یاد و خاطره او را نیز گرامی بدارد و ادای احترامی به این فرزند برومند کرمان باشد. این اتفاق گویای آن است که فوتبال میتواند فراتر از یک ورزش، به عرصهای برای تجلیل از فرهنگ و تاریخ یک منطقه تبدیل شود. همانطور که اقدام باشگاه النصر در استفاده از پوستر عباس کیارستمی، با استقبال گستردهای در فضای مجازی و همچنین در بین اهالی فرهنگ و هنر مواجه شد، اقدام باشگاه «گُل گهر» سیرجان نیز با استقبال مشابهی در کرمان و سراسر ایران روبهرو شده است.
نکته قابل توجه آنکه اینگونه اقدامات فرهنگی، به خصوص وقتی بحث شهر وخطه خاصی درمیان باشد، میتواند به تقویت هویت فرهنگی و تاریخی یک منطقه کمک کند و تقویت غرور ملی و تعلق خاطر مردم با زادگاهشان و در ابعاد کلیتر کشورمان را به دنبال داشته باشد.