طرح ها و مصوبات سفر استانی رئیس جمهوری در حال اجراست
استقبال از مطالبه گری مردم
بهمن نوری
استاندار خراسان شمالی
سفرهای استانی کاروان وفاق ملی که از استانهای کمتر برخوردار آغاز شد، طلیعهای مبارک برای راهبرد اساسی دولت بوده است؛ راهبردی که هدف اساسی آن را میتوان برقراری عدالت در گستراندن چتر خدمات حاکمیتی در اقصی نقاط کشور و توزیع متوازن منابع و امکانات موجود بین استانها به منظور کاهش شکاف توسعهای دانست. در سفرهای استانی با آنکه مصوبات خوبی برای ارتقای شاخصهای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بهعنوان ارمغان و رهاورد سفر مصوب و ابلاغ میشود، بستر مناسبی برای بیان بیواسطه دغدغههای مردم در دیدارهای چهره به چهره با نخبگان و اقشار مختلف فراهم میآید؛ کما آنکه در سفر رئیسجمهوری به خراسان شمالی نیز شاهد این موارد بودیم. در این سفر که در اولین هفته دی ماه رقم خورد، در کنار افتتاحیهها و کلنگ زنیهایی که کام مردم استان را شیرین کرد و بعضی از آنها مثل ابرپروژه افتخارآمیز انتقال آب از دامنههای سرانی در شمال استان به پهنههای مرکزی و جنوبی و تصویب احداث راهآهن و پیگیری ایجاد گذرگاه مرزی با ترکمنستان جزو آرزوهای دیرینه مردمان این دیار بوده، دیدارهای مردمی و گفتوگوی مستقیم هم استانیهای ما با رئیسجمهورشان صحنههایی فراموش نشدنی از همدلی دولت-ملت را در ذهن مردم و قاب دوربین رسانهها حک کرد.
ارمغان این سفر نه فقط مصوباتی به ارزش افزون بر 34 هزار میلیارد تومان بود، بلکه حضور شخص رئیسجمهوری، معاونان و وزرای ایشان را در شهرستانهای دهگانه این استان شاهد بودیم؛ استانی مرزی و محروم که همین حضور و دیدارها باعث شد صدای محرومان و مرزنشینانش شنیده شود و به موازات انعکاس غنای تاریخی و فرهنگی و ظرفیتهای خدادادیاش به لحاظ مواهب طبیعی و گردشگری در رسانههای ملی، چهره مناطق محرومش نیز در رسانهها و البته ذهن اعضای کابینه نقش بست.
امروز با هر یک از معاونان رئیسجمهوری، وزرا و رؤسای سازمانهای ملی که صحبت میکنیم، به خوبی به کاستیهای توسعهای و نداشتههای این استان کم برخوردار واقف است و در اقناع مسئولان کشوری برای تخصیص اعتبارات مناسب این استان که لازمه ارتقای شاخصهای توسعهای و جبران نداشتهها و حل چالشهاست، کار چندان دشواری پیشرو نداریم. اینکه حساسیتها به استانهای کم برخوردار فزونی یافته و مناطق پیرامونی و دور از مرکز، در کانون توجه مقامهای کشوری قرار گرفته است، گام بزرگی در مسیر حل چالشهای توسعهای و جبران نواقص و کمبودهای تاریخی این مناطق به شمار میآید.
خراسان شمالی که امسال بیستمین سال تأسیساش را جشن گرفت، با وجود دارابودن ظرفیتهای فراوان در بخشهای گردشگری، کشاورزی و صنعت، اما به دلیل بیتوجهی درازمدت به تقویت زیرساختها و اندک بودن سرمایهگذاریها و غفلت از مزیتهای بومی و محلی توسعهای، هنوز در قعر جدول رتبهبندی کشوری اغلب شاخصها قرار دارد.
با این حال، مردم خونگرم، پرتلاش و صبور خراسان شمالی که میزبان دکتر پزشکیان و دولت وفاق ملی در دومین سفر استانیاش بودند، امیدوارند با توجه به مصوبات بسیار خوبی که رهاورد این سفر بود، حرکت قطار توسعه این خطه شتاب بیشتری بگیرد و چهره آن در سالهای پیشرو دگرگون شود. آغاز نهضت ملی توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردم و نیز توسعه سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر با شروع عملیات اجرایی نیروگاه برق خورشیدی در مجتمع آلومینا، آغاز ابرپروژه استحصال آب از منطقه سرانی و انتقال این منبع حیات به چهار شهرستان استان، افتتاح دو هزار واحد مسکن شهری و روستایی و بهرهبرداری از طرحهای بزرگ آب و فاضلاب و زیستمحیطی نظیر استفاده از پساب شهری در صنایع بزرگ استان شامل پتروشیمی، آبرسانی به شهر شیروان، همچنین تولید کاغذ از پودر سنگ به عنوان یک صنعت دانشبنیان و دوستدار محیط زیست، به همراه تصویب احداث راهآهن بجنورد به مشهد، تکمیل بزرگراه بجنورد به گلستان، تسریع در تکمیل جاده میامی به جاجرم، افزایش پروازهای فرودگاه بجنورد در کنار افتتاح دهها طرح و پروژه خدماتی، آموزشی، تولیدی و عمرانی دیگر، ازجمله رهاوردهای سفر رئیسجمهوری و کاروان دولت وفاق به خراسان شمالی بود.
اما شاید آنچه بیش و پیش از همه اینها میتواند به همدلی روزافزون دولت و ملت و حرکت شتابناک در مسیر توسعه منجر شود، دیدارهای چهره به چهره و صمیمی و بیواسطهای بود که در قالب نشستهای نخبگان، فعالان اقتصادی و اجتماعی و عموم اقشار با رئیسجمهوری و هیأت برگزار شد که هم میتوان آن را جلوه عینی وفاق دانست و هم عاملی مؤثر در زمینهسازی برای توسعه پایدار و انسان محور.
مطالبهگری مردم که در دیدارهای حضوری و طرح مسائل و مشکلاتشان در شبکههای اجتماعی هر روز بیشتر به چشم میآید، تلنگری است بر ما مسئولان. رئیس دولت وفاق ملی نیز از دیرباز و حتی پیش از تصدی کرسی ریاست جمهوری چنین نگاه و روحیه و رویکردی داشته است.
دکتر پزشکیان همواره و در هر جایگاه و مقامی که بوده، با مردم عادی و اغلب محروم، همسفره شده تا میزبانان، سفره دلشان را هم بگشایند و دغدغهها را مطرح کنند. جای تعجب ندارد که شعار دولت چهاردهم، وفاق است و تمرکززدایی و عدالت گستری و مشارکت مردم در همه امور را نصبالعین خود قرار داده است.
مردم فهیم ما به خوبی از موانع و مشکلات باخبرند؛ از فشار تحریمها آگاهند و میدانند منابع محدود است و کمبودها بسیار. اما درعین حال، توزیع متوازن و عادلانه همین منابع و امکانات موجود را میخواهند. وقتی هم در زادگاهشان که دور از مرکز است، عالیترین مقام اجرایی کشور را میبینند و پای صحبتش مینشینند و با او درد دل میکنند، به آینده امیدوارتر میشوند.
از اینرو شاید بتوان بزرگترین ارمغان سفرهای استانی رئیسجمهوری را امیدآفرینی دانست؛ زیرا فرصتی است برای گفت وشنود با مردم و ارتقای همافزایی؛ برای مردم و برای ایران.