وضعیت ناگوار ۱۰ ایرانی و ۱۱۰ تبعه آسیایی که از آمریکا اخراج شدند
پناهجویان، قربانی «تحمل صفر» ترامپ
رضا عدالتی پور
روزنامهنگار
روز جمعه ویدیویی از گروهی از پناهجویان ایرانی در آمریکا منتشر شد که در آن به وضعیت دشوار خود در حین انتقال اجباری به پاناما اشاره کردند. این پناهجویان که به گفته خودشان طی یک ماه تا یک هفته اخیر از مرز تیخوانا در مکزیک (به قصد پناهندگی) به ایالات متحده وارد شده بودند، پس از بازداشت در کمپ کالیفرنیا با هواپیمای ارتش آمریکا به پاناما اخراج شدند. آنها در این ویدیو اعلام کردند که حین انتقال «غل و زنجیر» شدهاند و به آنها گفته شده بود که به دلیل پر بودن کمپ کالیفرنیا به کمپ مکزیک منتقل خواهند شد اما هواپیمای آنها در پاناما فرود آمد و آنها بعد از تحویل داده شدن به مأموران نظامی پاناما در یکی از اتاقهای هتل «مگا پولیس ورلد» پاناما اسکان داده شدهاند. این افراد عنوان کردند که در وضعیت بدون پول و سیمکارت و برای ارسال فیلم خود از محل نگهداریشان رمز اینترنت هتل را هک کردند. به نظر میرسد مطابق اطلاعاتی که در ویدیو منتشر شده 10 نفر از مجموعه 120نفر تبعه کشورهای آسیایی، ایرانی هستند که اخیراً در چهارچوب اجرای سیاستهایی مانند «تحمل صفر» ترامپ به پاناما اخراج شدهاند. روزنامه نیویورک تایمز در همین رابطه در گزارشی با عنوان «ایالات متحده مهاجران آسیایی را به پاناما اخراج میکند» نوشته است: این اقدام میتواند نشاندهنده یک اقدام جدید در برنامههای دولت ترامپ برای اخراج انبوه پناهجویان غیرقانونی باشد.
نیوریورک تایمز در ادامه مینویسد: دولت ترامپ در شب چهارشنبه، مهاجران از چندین کشور آسیایی را به پاناما اخراج کرد. مقامات پانامایی و آمریکایی اعلام کردند که این اقدام میتواند به سرعت بخشیدن به اخراج مهاجرانی که در ایالات متحده باقی ماندهاند، کمک کند. پرواز حامل این مهاجران، یک هواپیمای نظامی بود که از کالیفرنیا پرواز کرده و به نظر میرسد اولین پرواز از این نوع در دوران ریاست جمهوری ترامپ باشد. بیش از ۱۰۰ مهاجر در این پرواز حضور داشتند که شامل خانوادههایی بودند که به طور غیرقانونی از کشورهایی مانند افغانستان، چین، پاکستان، ازبکستان و ایران وارد ایالات متحده شده بودند.
اخراج پناهجویان به مناطق جرم خیز و خطرناک
این پرواز پس از بازدید هفته گذشته مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا از پاناما انجام شد؛ کشوری که تحت فشار شدید ترامپ در مورد نحوه اداره کانال پاناما قرار دارد. این موضع میتواند نشاندهنده تمایل برخی کشورهای آمریکای لاتین برای همراهی با دولت ترامپ باشد که تحت فشارهای سیاسی از جانب او هستند. دولت ترامپ قبلاً وعدههایی از السالوادور و گواتمالا برای پذیرش مهاجران ملیتهای دیگر دریافت کرده است. مقامات آمریکایی عنوان کردهاند که در حال بحث درباره توافقات مشابه با سایر کشورها هستند اما منتقدان اشاره دارند که ایالات متحده ممکن است مهاجران را به مناطق خطرناکتری بفرستد. برای مثال، السالوادور متهم به نقض حقوق بشر گسترده در بازداشتگاهها شده است و گواتمالا یکی از بالاترین نرخهای جرمهای خشونتآمیز را در جهان دارد. صبح پنجشنبه هم خاویر رائول مولینو، رئیس جمهوری پاناما، در یک کنفرانس خبری گفت که ۱۱۹ نفر از «متنوعترین ملیتهای جهان» شب گذشته با یک پرواز نیروی هوایی ایالات متحده در فرودگاهی در حومه شهر پاناما فرود آمدهاند و این افراد بزودی به یک پناهگاه در «دارین»، (استانی جنگلی در شرق پاناما و یکی از مناطق جرم خیز این کشور) منتقل خواهند شد و از آنجا از طریق دریا یا هوا به کشورهای مبدأ خود بازگردانده خواهند شد. مولینو در اظهارنظری تأمل برانگیز گفت: مهاجران با پروازهایی که توسط ایالات متحده تأمین مالی میشود، به کشورهای خود منتقل خواهند شد و این یک کمک دیگر است که پاناما در مورد مسأله مهاجرت ارائه میدهد. او در پاسخ به سؤالات خبرنگاران گفت دو پرواز دیگر نیروی هوایی ایالات متحده انتظار میرود تا مجموعاً حدود ۳۶۰ مهاجر اخراجی را به پاناما بیاورد. سازمان بینالمللی مهاجرت روز پنجشنبه اعلام کرد که از درخواست مقامات پانامایی درباره مهاجران استقبال میکند و به «حمایت از بازگشت آنها به کشورهای مبدأ یا گزینههای دیگر» کمک خواهدکرد. مهاجرت در مرز جنوبی ایالات متحده طی سالهای اخیر تغییر کرده و شامل افرادی است که نه تنها از مکزیک و آمریکای مرکزی بلکه از کشورهای بیشتری نیز صورت میگیرد و ترامپ در دولت اول خود و در کمپین انتخاباتی برای دولت دومش بارها نسبت به برخورد با مهاجران غیر قانونی تأکید کرده بود.