گفت و گو

قادری نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌و‌گو با «ایران»:
موافق استیضاح همتی نیستم
در هفته پیش رو احتمالاً اولین جلسه بررسی طرح استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بررسی شود. نتیجه این جلسه که با حضور وزیر اقتصاد در این کمیسیون خواهد بود، به صورت یک نظر مشورتی در صحن علنی مجلس ارائه خواهد شد و سپس نمایندگان هستند که پس از توضیحات عبدالناصر همتی، باید تصمیم بگیرند. اما تا همین جای کار، هنوز محورها و جزئیات طرح استیضاح برای کمیسیون اقتصادی مجلس مشخص نیست و آنان نمی‌دانند استیضاح کنندگان دقیقاً روی چه مواردی تمرکز کرده‌اند.
این را جعفر قادری، نماینده شیراز و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به «ایران» می‌گوید. وی که سابقه عضویت در کمیسیون اقتصادی در ادوار مجلس را دارد، معتقد است که نابسامانی ارز صرفاً متوجه وزارت اقتصاد نیست و دستگاه‌های دیگر، درون و بیرون دولت هم مسئولیت دارند. گفت‌و‌گوی کوتاه با قادری را می‌خوانید.

فضای کمیسیون اقتصادی نسبت به طرح استیضاح وزیر اقتصاد چطور است؟
 به دلیل تعطیلی‌ مجلس و سفر نمایندگان به حوزه‌های انتخابیه، هنوز اطلاع دقیقی از رأی و نظر دوستان عضو کمیسیون در این رابطه نداریم. باید جلسه تشکیل شود تا مشخص شود چه فضایی نسبت به استیضاح حاکم است. اما باید به این نکته اشاره کنم که نظر کمیسیون درباره استیضاح، بیشتر یک نظر مشورتی است تا اینکه کمیسیون تصمیم گیرنده باشد. موضوع بررسی می‌شود و پس از جمع‌بندی، نظر مشورتی کمیسیون اقتصادی به صحن علنی مجلس ارسال می‌شود. در ارتباط با موضوع استیضاح وزیر اقتصاد هم این روال طی خواهد شد و اعضای کمیسیون جایگاه
تصمیم گیرنده ندارند. مهم صحن مجلس است.

مهم‌ترین مسأله استیضاح و مهم‌ترین محور طرح استیضاح چیست؟
امضا‌کنندگان استیضاح باید به این سؤال پاسخ دهند. اما آنطور که در رسانه‌ها منتشر شده است، کاهش ارزش پول ملی و کم شدن قدرت خرید مردم، جزو مهم‌ترین محورهای استیضاح وزیر اقتصاد خواهد بود.

آیا درباره مسأله ارز، کمیسیون یا دیگر
استیضاح کنندگان متوجه این مسأله هستند که همه مسئولیت مدیریت بازار ارز بر عهده بانک مرکزی است؟
من به شخصه موافق استیضاح نیستم و پیش از این نظر خود را اعلام کرده‌ام. معتقدم در شرایط فعلی، انجام استیضاح دردی را دوا نمی‌کند. به رغم اینکه نسبت به عملکرد وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و مجموعه وزرای اقتصادی دولت منتقدم و معتقدم بخش عمده مشکلات به سوء تدبیر‌ها باز می‌گردد، اما در شرایط فعلی استیضاح را به صلاح نمی‌دانم. بهم ریختگی‌های فعلی بازار ارز صرفاً متوجه وزارت اقتصاد نیست. معتقدم در کنار وزارت اقتصاد، علت شرایط فعلی بازار ارز، مربوط به عملکرد بانک مرکزی و حتی وزارت صمت است. مثلاً یکی از راه‌حل‌های جلوگیری از بوجود آمدن شرایط فعلی این بود که بخش قابل توجهی از نقدینگی را به سمت بخش‌های تولیدی هدایت کنند و این فضا مدیریت می‌شد. ‌همان اندازه که وزارت اقتصاد می‌تواند مقصر شرایط کنونی باشد، وزارت صمت هم باید پاسخگو باشد. مجموعه‌هایی مانند ستاد اجرایی و بنیاد مستضعفان هم که می‌توانستند به نوبه خود نقدینگی را هدایت کنند، نتوانستند این کار را انجام دهند. لذا اینکه بگوییم همه مشکلات امروز به وزارت اقتصاد برمی‌گردد، از نظر من صحیح نیست و آنچه امروز می‌بینیم نتیجه عملکرد دستگاه‌ها و نهادهای مختلف است. هرچند که توجیه وزارت اقتصاد مبنی بر اینکه بانک مرکزی باید پاسخگوی شرایط فعلی باشد هم از نظر من درست نیست. به هر حال من معتقدم که در شرایط کنونی، انجام استیضاح، چندان دردی را دوا نمی‌کند و نباید انتظار داشته باشیم که این استیضاح منجر به رفع مشکلات شود.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اطلاع رسانی
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هفتاد و هشت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هفتاد و هشت - ۲۷ بهمن ۱۴۰۳