بیاعتنایی آمریکا و بریتانیا به اجلاس هوش مصنوعی
در چهارمین اجلاس بینالمللی دو روزه هوش مصنوعی که 10 و 11 فوریه (22 و 23 بهمن ماه) در فرانسه برگزار شد، با امضای یک توافقنامه، 60 کشور جهان به توسعه دسترسی به هوش مصنوعی در عین «شفافیت» و «امنیت» پایدار برای مردم متعهد شدند که البته در میان آنها نام آمریکا و بریتانیا دیده نمیشود.
پاریس میزبان رهبران سازمانهای بینالمللی، دانشمندان برجسته، مخترعان، مبتکران و علاقهمندان به هوش مصنوعی بود و امسال «تأثیر هوش مصنوعی بر امنیت، اقتصاد و حکمرانی توسعهیافته هوش مصنوعی» در کانون توجه قرار داشت. این نشست با انتشار کلیپهای طنزآمیز دیپفیک از امانوئل مکرون در فیلمها و سریالهای محبوب در رسانههای اجتماعی آغاز شد. رئیسجمهوری فرانسه با اشاره به استفاده از انرژیهای سبز برای تولید برق مورد نیاز توسعه هوش مصنوعی در این کشور، خاطرنشان کرد: اروپا قوانینی برای شکوفایی هوش مصنوعی در منطقه در نظر گرفته است. «اورزولا فن در لاین»، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز گفت: افکار عمومی در مواجهه با هوش مصنوعی، هم هیجان زده و هم نگران قدرت این فناوری است. پس هوش مصنوعی باید اعتماد مردم را جلب کند و امنیت آنها را به خطر نیندازد.
در طول این اجلاس، کشورها درباره تأثیر هوش مصنوعی بر جامعه و محیط زیست نیز گفتوگو کردند وسیاستگذاران، مدیران و دیپلماتها راههای بهرهبرداری از مزایای اقتصادی هوش مصنوعی و مقابله با خطرات این فناوری را مورد بررسی قرار دادند.
با این که در این اجلاس 60 کشور از جمله فرانسه، چین ، هند، ژاپن، استرالیا و کانادا توافقنامه اجلاس هوش مصنوعی را برای داشتن تعهدی با رویکرد «فراگیر» و «اخلاقی» امضا کردند، اما آمریکا و بریتانیا از امضای این توافقنامه سر باز زدند. دولت بریتانیا دلیل این تصمیم را اختلاف نظر با بخشهایی از توافقنامه برای توسعه هوش مصنوعی دانست و گفت: بخشهایی از آن با منافع ملی بریتانیا در تضاد بوده است.
البته برخی دیگر از کارشناسان حوزه هوش مصنوعی از جمله «اندرو دودفیلد»، معتقدند که تصمیم دولت بریتانیا برای امضا نکردن توافقنامه پاریس، جایگاه بریتانیا را به خطر انداخته است. به اعتقاد این گروه، دولت بریتانیا با این کار، اعتبار خود را به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در نوآوریهای ایمن، اخلاقی و قابل اعتماد در زمینه هوش مصنوعی، تضعیف خواهد کرد.
«جیدی ونس»، معاون رئیسجمهوری آمریکا نیز گفت: ایجاد مقررات بیش از حد برای توسعه هوش مصنوعی، میتواند یک صنعت تحولآفرین در حال رشد را از بین ببرد. قوانین نباید مانعی ایجاد کنند بلکه باید زمینهساز توسعه هوش مصنوعی شوند. در پایان نشست دو روزه پاریس قرار شد هند، میزبان دور بعدی این نشست باشد.