سایه روشنهای مصاحبه گالانت با شبکه ۱۲
ادامه از صفحه یک
نکته دوم، اصرار بر 11 اکتبر 2023: یکی از موضوعاتی که گالانت روی آن دست گذاشت و نتانیاهو هم به آن پرداخت، روز 11 اکتبر یعنی 4 روز پس از شروع طوفانالاقصی است. گالانت در این مصاحبه مدعی است در آن روز یک فرصت بزرگ برای هدف قرار دادن تمام رهبران حزبالله و رهبری آن و حتی فرماندهان ایرانی در یک جلسه و شروع یک حمله بزرگ در دسترس بود، اما نتانیاهو بهواسطه ترس از پیامدهایش از آن خودداری کرد. همچنین گالانت مدعی شد که بهواسطه در جریان قرارگرفتن آمریکاییها، این حمله منتفی شد. این ادعای گالانت، دو نقطه قوت و برجسته نتانیاهو در ذهن حامیانش یعنی جسارت و تصمیمگیری بدون اتخاذ اجازه از آمریکاییها را هدف قرار داده است. نتانیاهو بارها درخصوص حملات مختلف مدعی شده که بدون مشورت با واشنگتن اقدام کرده است.
ناگفته نماند که نتانیاهو پاسخ داده تصمیم 11 اکتبر یک اشتباه وحشتناک بود و اسرائیل نمیتوانست وارد نبرد در دو جبهه بزرگ شود. چیزی که بهنظر منطقی بهنظر میرسد و استدلال گالانت مبنی بر نابودی 90 درصد توان حزبالله در 11 سپتامبر بیشتر به رویاپردازی شبیه است.
نکته سوم، تصمیمات را من گرفتم نه نتانیاهو: یکی از حاشیههای جالب مصاحبه گالانت برخی روایتهای او از تصمیمات مهمی چون ترور شهید سید حسن نصرالله و آغاز حمله زمینی به غزه است. گالانت میگوید: «پیش از آغاز عملیات زمینی، نخستوزیر به من گفت که هزاران سرباز در غزه کشته خواهند شد. من به او گفتم، چنین اتفاقی رخ نخواهد داد و علاوه بر آن، ارتش را برای چه داریم؟ اگر بعد از آنکه هزار نفر از شهروندان ما را کشتند، زنان، کودکان و سالمندان را اسیر گرفتند، عملیات را انجام ندهیم، پس چه زمانی باید این کار را انجام دهیم؟» این ادعاها در حالی از سوی گالانت مطرح شده است که نتانیاهو و رسانههای نزدیک به او در ماههای پایانی حضور گالانت در سمت وزارت جنگ او را مسئول عدم برخورد قاطع مینامیدند.
نکته چهارم، اسرا هدف نتانیاهو نبودند: گالانت در چند جای مصاحبه تأکید دارد که نتانیاهو اولویتش آزادی اسرا نبوده است. در بخشی از صحبتهایش درخصوص آتشبس و اسرا اعتراف بزرگی را از زبان وزیر جنگ دوران جنگ میشنویم: «میتوانستیم اسرای بیشتری را زودتر و با هزینهای کمتر بازگردانیم. پیشنهادی که حماس در اوایل ژوئیه پذیرفت، تقریباً همان پیشنهادی است که اکنون تصویب شده، اما شرایط کنونی بدتر است» در مجموع، گفتوگوی گالانت را میتوان یک تصمیم سیاسی دانست، هرچند در لابهلای گفتوگویش برخی مواردی را که معتقد است باید در راهبرد و تصمیمگیریها تغییر کند هم بیان میکند.